bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Грантовий конкурс «Допоможи іншому - стань приятелем»
08.06.2011

Карпатський фонд Україна оголошує програму «Допоможи іншому – стань приятелем», яка має на меті сприяти соціальній інтеграції дітей та молоді із обмеженими можливостями у чотирьох областях України – Івано-Франківській, Закарпатській, Львівській та Чернівецький. Програма виконується у Сербії, Чорногорії та Україні за фінансової підтримки фонду Скан та Мережі нідерландських благодійних фондів для Центральної та Східної Європи. У рамках даної програми Карпатський фонд оголошує конкурс заявок (концепцій проектів) для неурядових організацій, на основі якого буде відібрано організації, які приймуть участь у тренінгу та отримають фінансову допомогу у сумі до 9 500 євро на виконання власного проекту. Детальний опис програми на сайті Карпатського фонду.

Опис програми «Допоможи іншому – стань приятелем»

Проекти, побудовані на концепції «приятелів», спрямовані для людей, що потребують соціальної підтримки. Із метою розширення соціальних мереж вразливих категорій, цільовими групами можуть бути молоді матері, бездомні, люди з обмеженими фізичними та ментальними можливостями.

Що означає бути приятелем? Якщо простими словами, бути приятелем – це бути завжди поруч. Однак, це ні в якому разі не означає, що приятель замінює професійного опікуна чи соціального працівника.

Приятель – це як товариш: той, кому можна довіритися; той, хто може вислухати; той, з ким можна прогулятися, піти в кінотеатр чи кафе. Добровольці, що хочуть стати приятелями, беруть на себе зобов’язання проводити час із своїм товаришем регулярно: наприклад, три години на тиждень, два рази на місяць тощо.

У даній програмі цільовою групою є неповносправні діти та молодь та волонтери, які можуть стати їм приятелями для проведення разом вільного часу.

Волонтери, залучені до проектів, проходять відповідне навчання та підготовку, щоб стати приятелем. Після цього створюються пари відповідно до можливостей та потреб клієнтів і приятелів. Обидві групи, клієнти і приятелі, отримують користь від таких відносин.

Зміст та часові рамки програми

Програма надає фінансову, навчальну та консультативну допомогу для 10 проектів НУО, які відібрані на конкурсній основі.

Програма має наступні етапи:

1. Відбір проектів.

До 30 червня 2011 року, після оцінки заявок (концепцій проектів), отриманих на конкурс, буде відібрано 10 проектів.

Два представники із кожної організації, що подала заявку, візьмуть участь у тренінгу, який проводитиметься експертами із Нідерландів. Мета тренінгу – ознайомити із концепцією «приятелів» та надати необхідні знання і навички для виконання проекту, пропонованого організацією. Тренінг також міститиме компонент підготовки майбутніх наставників/менторів для впровадження даної моделі.
Тренінг базується на методах розробки та впровадження проекту приятелів у Нідерландах.

Основні поняття методів: соціальна підтримка, уповноваження, взаємний ріст.
Елементи тренінгу:

  • Рекрутинг, навчання та підготовка волонтерів (приятелів);
  • Відбір дітей із обмеженими можливостями;
  • Створення пар відповідно до потенціалу та потреб;
  • Професійна підтримка волонтерів: залучення, навчання, контракт, зворотній зв’язок, моніторинг;
  • Оцінка проекту: завдання, процес, заходи та вимірювання впливу проекту як на вигодо набувачів, так і на приятелів.

Тренінг поєднує в собі інформаційні сесії та практичну роботу; таким чином НУО - учасники отримують необхідні знання та досвід для адаптації методів концепції до українського суспільства та середовища проживання неповносправних дітей та молоді. Наприкінці тренінгу учасники разом із тренерами розроблять план заходів для кожного із пропонованих проектів. Тренінг проходитиме з 4 по 6 липня 2011 року у м. Ужгород.

2. До 20 липня 2011, організації – учасники мають розробити деталізований бюджет проекту

3. До 31 липня 2011 Карпатський фонд розгляне та остаточно затвердить проекти організацій - учасників програми. Також до цього часу буде підписано угоди про надання гранту та виплачено грантові кошти.

4. Із 1 серпня 2011 по 30 квітня 2012 - організації – учасники впроваджують власні проекти.

Хто може подавати заявки

Заявниками (потенційними учасниками програми) можуть бути неурядові організації Івано-Франківської, Закарпатської, Львівської та Чернівецької областей, які мають досвід роботи та досягли істотних результатів у роботі із дітьми та молоддю з обмеженими можливостями, а також ті організації, що працюють у напрямку залучення волонтерів. Організація має знаходитися та працювати у тій громаді, на членів якої спрямовано відповідний проект.

Організації можуть подавати заявки у партнерстві із іншими НУО або установами. Однак, якщо державна установа є партнером у проекті, кошти проекту мають бути використані виключно на заходи, які здійснює НУО, а не установа.

Не будуть розглядатися заявки, що подані:

  • національними організаціями, які знаходять за межами певної громади, у якій планується впровадження проекту,
  • міжнародними організаціями,
  • політичними партіями,
  • релігійними організаціями,
  • державними установами,
  • органами влади та комерційними структурами.

Критерії відбору

Основною метою програми «Допоможи іншому – стань приятелем» є підтримка неурядових організацій шляхом надання фінансування, передачі навичок та знань, необхідних для впровадження моделі приятелів у роботу цих організацій. Реалізація програми сприятиме покращенню якості життя дітей та молоді з обмеженими можливостями.

Очікується, що НУО розроблять концепції проектів і запропонують заходи для практичного впровадження моделі приятелів. Перш за все, це передбачає організацію довготривалої підтримки роботи волонтерів, з метою інтеграції дітей та молоді з обмеженими можливостями в соціальне середовище.

Відбір 10 концепцій проектів, що будуть візьмуть учать у програмі, базуються на наступних критеріях:

  • Організаційний потенціал НУО
  •  Принаймні трирічний досвід та істотні результати роботи із дітьми та молоддю із обмеженими можливостями, та/або пряма робота із волонтерами
  • Потенціал проектів щодо залучення значної кількості приятельських пар (клієнт та волонтер)
  • Фокус на найбільш ізольованих дітях та молоді з обмеженими можливостями, які не мають доступу до інших програм підтримки буде розглядатися як додаткова перевага
  • Активне включення дітей та молоді із обмеженими можливостями, членів їх сімей, волонтерів та широкої громадськості у планування та реалізацію проекту
  • Потенціал проекту у напрямку пропагування та поширення моделі приятелів у місцевій громаді
  • Творчий підхід до впровадження проекту
  • Реалістичність плану заходів та бюджету
  • Використання потенціалу та ресурсів місцевої громади (також та волонтерський внесок громади)
  • Можливість продовження проекту після фінансування

Особлива увага під час відбору заявок буде надаватися географічній дисперсії проектів та видам неповносправності клієнтів: особи із ментальними, фізичними вадами, а також вадами органів відчуття: слуху, зору тощо).

Інші умови

Організації отримають грант у сумі до 9 500 євро, однак, очікується, що їх власний внесок у проект буде не менше 500 євро. Важливо, що натуральний внесок або грошовий еквівалент не є прийнятним у даному випадку, тільки фінансовий. Форми підтвердження фінансового внеску у проект будуть окремо визначені із кожною відібраною організацією.

Планований період виконання проектів – 9 місяців (з 1 серпня 2011 по 30 квітня 2012 року).

Заявники повинні врахувати, що відібрана організація має взяти участь у всіх фазах програми. Крім впровадження проекту, передбачено проходження навчання (тренінгу), за обов’язкової участі двох представників організації (керівника проекту та координатора волонтерів).

Останній є також особою, яка буде приймати активну учать у всьому процесі виконання програми та буде відповідальна за координацію волонтерів та приятельських пар у межах конкретного проекту.

Протягом всього періоду виконання проектів НУО отримають консультативну підтримку від персоналу КФ. У разі потереби буде також отримано відповідну допомогу від екпертів.

Концепція проекту має бути надіслана електронною поштою на адресу контактної особи Карпатського фонду Україна Наталію Белей [email protected] до 24 червня 2011 року.

Відібрані організації будуть повідомлені про результати та деталі щодо місця проведення тренінгу до 1 липня 2011 року (як зазначено вище, участь у тренінгу є обов’язковою для відібраних НУО).
 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.