bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

У Києві відбудеться показ документальних фільмів про біженців в рамках фестивалю Docudays UA
25.03.2011

Цього року в рамках Восьмого Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини „Docudays UA” відбудеться показ трьох документальних фільмів, присвячених проблемам біженців.

Серед них такі стрічки, як „Інша Європа” (показ 26 березня о 20 годині), „Прибульці” (показ 29 березня о 14:15) та „Ніде в Європі” (показ 28 березня о 17 годині).

Показ фільмів відбудеться за підтримки УВКБ ООН, як партнера Фестивалю, в рамках святкування 60-річчя Конвенції ООН про статус біженців 1951 року. Презентацію фільмів та модерування обговорень після них проводитиме Регіональний радник УВКБ ООН з питань громадської інформації.

Після фільму „Ніде в Європі” (понеділок, 28 березня) відбудеться відкрите обговорення життя біженців та системи надання статусу біженця в Україні (початок о 18:45). Запрошуємо Вас взяти участь у перегляді цих стрічок, а також ми просимо Вас сповістити про цю подію всіх тих, хто, на Вашу думку, міг би зацікавитися.

Детальніше про фільми:

Інша Європа

Італія / 2011 / 75’ Режисер: Росселла Скіллачі Що відбувається з африканськими мігрантами після отримання статусу політичних біженців? Які проблеми постають перед цими людьми? Чи мають вони шанс на гідне життя в Італії? У Турині в покинутій лікарні живуть понад 200 біженців, які самовільно вселилися туди в грудні 2008 року. Всі вони є легальними мігрантами. Ця п’ятиповерхова будівля розташована в робітничому кварталі й зараз населена біженцями із Сомалі та Судану. На кожному поверсі живе по 80 людей, водогін працює тільки в одній кімнаті на поверх, є електрика, проте нема опалення. Халед, Шукрі та Алі, як і решта, пройшли крізь пекло, аби дістатися Італії. Але життя в невизначеності розбило їхні надії. Три символічні персонажі влаштовують нам глибокий екскурс у теперішню ситуацію в усіх європейських країнах, розповідаючи про їх імміграційну політику і зміни в соціальній структурі, які відбуваються у більшості міст Європи. Показ фільму відбудеться у суботу, 26 березня, о 20.00 у Червоній залі Будинку Кіно

Ніде в Європі

Німеччина, Польща / 2009 / 98’ Режисер: Керстін Нікіг Алі (39), Ваха (50), Тамара (55) і Руслан (33) – біженці. Вони втекли з Чечні, коли їх життю загрожувала небезпека. Зараз вони просять притулку в Європі й стають жертвами нового протистояння: людина проти державної машини. Як я можу довести, що я той, за кого себе видаю? Як переконати, що все пережите мною сталося насправді? І чи може мені хто-небудь допомогти? Тримаючи головних героїв у полі зору, автор протягом року документує їхні спроби знайти для себе місце в Європі. А поряд із цим на екрані з’являються їхні надії, страхи й жагуче бажання повернутися до звичного життя. Показ фільму відбудеться у понеділок, 28 березня, о 17.00 у Синій залі Будинку Кіно

Прибульці

Франція/ 2009 / 111’ Режисер: Клодін Борьє, Патрік Шеньяр Прибуття на береги Франції – лише початок нелегкого шляху більш ніж 50 тисяч біженців, які щороку шукають притулку через міський приймальний центр у Парижі. Зіткнення культур неминуче, коли вихідці з Конго, Чечні, Шрі-Ланки та Ефіопії зустрічаються з європейськими соціальними працівниками – сповненими добрих намірів, але надто перевантаженими. Люди, які шукають прихистку, сподіваючись залишити позаду війну та голод, переслідування та злидні, постають перед необхідністю дотримуватися бюрократичних процедур, які нагадують інший вид тортур. Самим соціальним працівникам, які опиняються на межі власних можливостей, загрожує цілковите виснаження від навали нових заявників. Фільм висвітлює діяльність CAFDA, міського приймального центру для біженців, через призму повсякденного життя прохачів притулку. Водночас стрічка відверто показує переслідування, політичне цькування та людські страждання за межами Європи. Показ фільму відбудеться у вівторок, 29 березня, о 14.15 у Синій залі Будинку Кіно

Міжнародний фестиваль докуметального кіно про права людини Docudays UA проходить у Києві щорічно весною. Це стало доброю традицією в культурному житті України: в минулому році фестивальні заходи відвідали більш ніж 20 000 глядачів. Сама назва фестивалю свідчить про те, що його метою є налагодження діалогу у сфері прав людини в українському суспільстві, утвердження верховенства права та визнання людської гідності у якості найвищої цінності. Покази найкращих документальних фільмів про права людини з різних країн світу найкращим чином сприяють досягненню цієї мети.

Організатори фестивалю: Український Гельсінський Союз з прав людини, Херсонська Асоціація журналістів „Південь”, Херсонський обласний Фонд милосердя та здоров’я, „ Центр сучасних інформаційних технологій та візуальних мистецтв”.

Фестиваль пройде у київському Будинку Кіно з 25 по 31 березня 2011 року за адресою м. Київ, вул.Саксаганського 6. Вхід на всі покази – вільний.

Більш детальна інформація про фестиваль знаходиться на веб-сайті www.docudays.org.ua

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.