bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Митці запрошуються на арт-резиденцію у Жовкві
07.10.2023

Мистецтво та історія, місто і люди, Жовква крізь об’єктиви митців та в спогадах очевидців, єврейська спадщина містечка та його сьогодення - неповний перелік того, що чекає на учасників Арт-резиденції “Перехрестя століть: голосами тих, що вижили”.

Програма розпочинається 22 жовтня і включає дві частини: онлайн - серії вебінарів і презентацій, та офлайн - 4-денного перебування в Жовкві та завершальної презентації мистецьких робіт опісля. 
Проєкт реалізує Ініціативна група містечка за підтримки проєкту “Мережа пам’яті” у співпраці з ГО “Асоціація Культурних Ініціатив”. 
Онлайн-частина навчальної програми передбачає вебінари від досвідчених експертів про єврейську Жовкву, перегляд та обговорення фільмів, презентації. 
Офлайн-частина включає екскурсію містом, обмін досвідом через індивідуальні та колективні спогади, квест місцями єврейської спадщини та самостійне дослідження міського простору.

Окрім історичної складової заплановане навчання про те, як використовувати цифрові інструменти для презентації усноісторичних досліджень, а також про методологію створення відео на тему війни. На основі отриманих знань, через дослідження єврейської спадщини містечка, митці матимуть можливість на рефлексію, оберуть для себе теми в межах майстерні та створять арт-роботи (фото, відео, інсталяції тощо), які презентують громаді міста на фінальній зустрічі 12 листопада. 

Тривалість резиденції: 22-24 жовтня - онлайн; 26-29 жовтня - офлайн (перебування в Жовкві); 12 листопада - офлайн (фінальна презентація робіт у Жовкві). 

Як стати учасником/учасницею проєкту? 
Заповнити аплікаційну форму 

Дедлайн подачі заявок - 17 жовтня 2023 року. 


Огранізатори оберуть серед аплікантів 9 осіб та оголосять результати 18 жовтня.

Усім відібраним учасникам також надішлють детальну програму резиденції. 

Критерії відбору: 

• митці різних жанрів (живопису, графіки, скульптури, фотографії, відео-арту), у т.ч. із числа внутрішньо переміщених осіб, а також студенти відповідних спеціальностей; 

• готовність взяти участь в усіх подіях у межах програми, дослідити єврейську культурну спадщину - культурні, історичні особливості міста, його традиції, звичаї, життя єврейської громади Жовкви часів Голокосту; 

• готовність поділитися спогадами - своїми чи своєї родини; 

• готовність співпрацювати з іншими учасниками резиденції, обрати тему та медіа (фото, відео, інсталяцію тощо) і створити мистецьку роботу та презентувати її громаді на фінальній зустрічі. 

Умови участі: 
Організатори забезпечують комфортні умови для творчої діяльності та безкоштовну навчальну програму, а також покривають витрати на харчування та проживання. Кожен учасник отримає можливість проявити себе, збагатитися досвідом та налагодити нові контакти. 
Учасники самостійно покривають витрати на дорогу до/із Жовкви, особисті витрати. 

Про проєкт: 
“Ми обрали таку тему резиденції, бо будемо говорити про пережитий досвід війни 20-го і порівнювати його із досвідом війни 21-го століття. Будемо досліджувати події, вчинки людей, їхнє ставлення до того, що відбулося і відбувається у 20-21 століттях. Будемо розповідати про це голосами тих, хто вижив під час Голокосту, вижив сьогодні. Адже майже кожен із нас після повномасштабного вторгнення росії втратив когось близького. Голоси тих, кого ми втратили, можемо почути завдяки тим, хто вижив. До проєкту плануємо залучити ВПО, які не просто виїхали з рідного міста, бо страшно (зараз таких майже не залишилося). Та й страшно, мабуть, усім. А тих, хто може розповісти насправді цінну інформацію про сучасні події” - розповіла Катерина Плечій, співорганізаторка резиденції та представниця Ініціативної групи м. Жовква проєкту “Мережа пам’яті”. 

Контакти

Коментарі

Катерина Плечій   199 днів тому   #  

Реєстрація на участь в резиденції за посиланням: https://docs.google.com/forms/d/12riE_gwtQpD0lnYi_8yvWzqCcocW804EOZfgAXOjS1g/edit

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.