bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Доступ до правосуддя, безпека і місцеві бюджети в українських громадах під час повномасштабної війни
30.01.2023

Назва заходу: Доступ до правосуддя, безпека та місцеві бюджети в українських громадах під час повномасштабної війни. Реалії, проблеми  та перспективи

Повномасштабне вторгнення російської федерації на територію України 24 лютого 2022 року створило значні виклики для територіальних громад. Якщо на державному рівні необхідно було вирішувати завдання оборони країни, то на рівні місцевому гостро постали проблеми гуманітарні, комунальні, логістичні та міграційні — а для їх вирішення необхідні як кошти, так і відповідні фінансові механізми. Окрім того, контекст роботи у сфері доступу до правосуддя та посилення правової спроможності людей (управнення) теж зазнав радикальних змін. Частину території України було окуповано та згодом звільнено, частина досі перебуває в окупації, міста в тилу зазнають постійних ракетних ударів. Виникла велика прірва між рівнями спроможності органів місцевого самоврядування реалізувати місцеві політики  залежно від безпекової ситуації, спричиненої воєнними діями.

●      - Як громади працюють за напрямами безпеки й доступу до правосуддя, якою є ситуація з місцевими бюджетами?

●      - Як долають виклики, що постали?

●      - Які бар’єри мають і яких рішень потребують громади?

На ці питання знаходили відповіді експерти й експертки проєкту «Дослідження правових сервісів на рівні територіальних громад: роль місцевого самоврядування у забезпеченні доступу до правосуддя», який впроваджувала Мережа правового розвитку (МПР) спільно з Асоціацією міст України (АМУ) за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу.

На заході ми розповімо про ключові висновки дослідження та виявлені проблеми, а також обговоримо пропозиції першочергових кроків їх вирішення у 2023 р.

Коли: 7 лютого 2023 року.

Де: Онлайн засобами ZOOM, покликання для підключення буде надіслано зареєстрованим учасникам/цям напередодні вебінару. Реєстрація за покликанням: https://forms.gle/mVMGk81fBFY3s5XT9

Захід буде цікавий для:

●      - представників/иць органів місцевої влади та самоврядування;

●      - представників/иць державної влади;

●      - правозахисників/иць, представників/иць ОГС;

●      - ЗМІ.

Про дослідження

Дослідження проводилося із серпня 2022 по грудень 2022 в 13 середніх та малих прифронтових, окупованих, тилових громадах Дніпропетровської, Луганської, Івано-Франківської та Чернігівської областей.

Експертна команда:

Марина Шпікер, соціологиня;

Наталія Бойко, експертка, виконавча директорка Луганського регіонального відділення АМУ;

Юрій Стефанчук, експерт, виконавчий директор Івано-Франківського регіонального відділення АМУ;

Наталія Гусаревич, експертка, виконавча директорка Дніпропетровського регіонального відділення АМУ;

Микола Силенко,  експерт, виконавчий директор Чернігівського регіонального відділення АМУ;

Наталія Єсіна (ГО «Північна правозахисна група», м. Суми), Тарас Щербатюк (ГО «Черкаський правозахисний центр», м. Черкаси), експерти напряму «безпека», правозахисники;

Віталій Охріменко, програмний директор МПР, Ірина Чайка, директорка з організаційного розвитку МПР, експерти напряму «доступ до правосуддя».

ПРОГРАМА

 

Матеріал підготовлено за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в рамках спільної ініціативи «EU4USociety». Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу».

Контакти

  • https://forms.gle/mVMGk81fBFY3s5XT9

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.