bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Фестиваль думок: Реєструйся на онлайн-дискусії
31.08.2022

Молодь і війна: як страх перетворити на силу?

5 вересня, понеділок
17:00-18:30
Дискусія з молоддю, для якої болючий досвід війни став поштовхом до активних дій. Евакуація, ночівля в укриттях, волонтерство, відкриття громадських організацій, інформаційні кампанії закордоном - кожна історія варта того, аби бути почутою. Як перетворити страхи на силу? Де молодь знаходить опору та внутрішні ресурси для того, щоб продовжувати будувати майбутнє і пришвидшувати перемогу? З якими викликами зіштовхуються молоді активісти та як це - починати нові проекти під час війни?
 
Запрошуємо молодь, яка хоче надихнутися і отримати підтримку, молодіжних працівників та усіх, кому цікаво, як українська молодь проживає війну.
 
Спікери:
Артур Кадельник - тренер, фасилітатор, заступник директора ДУ “Всеукраїнський молодіжний центр”, Програмний директор ГО “YOUTHUP”.
Єлизавета Підопригора - голова Київського гуманітарного штабу, засновниця та керівниця Pidopryhora.coworking.
Дзвенислава Щерба - активістка, правозахисниця.
Аля Сєгал - мистецтвознавиця, культурна менеджерка, кураторка. Науковиця в Одеському художньому музеї, досліджує сучасне українське мистецтво, а також курує виставкову програму Космос Табору.
Анастасія Горлюкова - випускниця Львівського національного університету ім. І. Франка. Родом з міста Олешки, Херсонської області. Після початку повномасштабного вторгнення виїхала до Данії і зараз разом з Danish Youth Council (DUF) працює над проєктом про підвищення обізнаності данців щодо України та війни.
Модераторка:
Марія Діденко - психологиня, фахівчиня з проектів в Українсько-данському молодіжному домі. 10 років працює з підлітками, молоддю та дорослими у освітніх проектах.
 
Дискусія буде трансюватись наживо на YouTube каналі Восток СОС , а також можна доєднатися безпосередньо до самої дускисії за допомогою програми Zoom, заповнивши коротку форму https://forms.gle/c6z4PydfcLgJ4RWs5
 
Чому і кому потрібен театр під час війни?
6 вересня, вівторок
17:00-18:30
Під час дискусії ми поговоримо з джокерками театру пригноблених про те як робити театр з новин, які ми читаємо, і чому ця практика може зцілювати, чому важливо говорити про війну всередині нас, коли війна йде навколо, що стримує робити театр зараз, які теми піднімають учасни_ці форум-майстерень у прифронтовому Запоріжжі та які зміни відбуваються всередині людей, коли вони бачать вистави форум-театру або беруть у них участь.
 
Спікерки:
Яна Салахова - практикиня театру пригноблених та тренерка школи театру пригноблених, голова ГО “Театр змін”
Аня На - акторка, режисерка театру і документального кіно, тьюторка резил’єнтності
Алла Мельничук - спікерка, співзасновниця Першого Антикафе Бердянська “Час Є!”, тренерка, джокерка, журналістка
Лариса Головко - джокерка форум-театру м. Запоріжжя
Влада Крижна - джокерка форум-театру, тренерка з креативного мислення
Модераторка: Тітійова Наталія - фасилітаторка, джокера форум-театру, тренерка, керівниця ГО “Україна.Час єднатись”
 
Театр пригноблених - система вправ, ігор та технік заснована бразильським режисером Аугусто Боалем у 60-х роках 20 століття для створення можливостей для діалогу, критичної рефлексії та активного пошуку рішень в громаді.
 
Дискусія буде трансюватись наживо на YouTube каналі Восток СОС, а також можна доєднатися безпосередньо до самої дускисії за допомогою програми Zoom, заповнивши коротку форму https://forms.gle/hdmUEHu82mYM74Ft9
 
Чому після Пушкіна приходять «пушки»? 
7 вересня, середа
17:00-18:30
Чому тільки дешева ковбаса і смачне морозиво тривожать нашу пам’ять? Наш травматичний досвід і рефлексії.
За класиком «ми всі вчилися потроху чогось і якось», але: чи потроху, чи того, що треба і як маємо вчитись далі? Освітній процес у вибудовуванні української ідентичності. Телевізор, газета, Інтернет – джерело інформації чи спосіб впливу? Історія України on-line це важливо.
Чи сталася б війна, якби я знав історію своїх репресованих бабці й діда? Місце архіву у справі подолання українцями травматичного минулого.
 
Спікери:
Ігор Кулик – історик, архівіст, директор Галузевого державного архіву (Архів національної пам’яті) Українського інституту національної пам’яті.
Владлен Мараєв – історик, один із співавторів проекту «Історія без міфів», кандидат історичних наук.
Мар’ян Мудрий – історик, доцент кафедри новітньої історії України Львівського національного університету імені Івана Франка, кандидат історичних наук.
Ірина Рева – культуролог, науковий співробітник відділу історії України ХХ ст. Дніпропетровського національного історичного музею імені Д.І. Яворницького.
Модераторка: Світлана Старовойт – завідувачка відділу Галузевого державного архіву (Архів національної пам’яті) Українського інституту національної пам’яті.
Партнером Фестивалю думок 2022 є Архів національної пам’яті.
 
 
Дискусія буде трансюватись наживо на YouTube каналі Восток СОС, а також можна доєднатися безпосередньо до самої дускисії за допомогою програми Zoom, заповнивши коротку форму https://forms.gle/QRHni8SUhnjLPLq47
 
Луганське перекотиполе. Люди, яких втрачав степовий край
8 вересня, четвер
17:00 до 18:30
Війна Росії проти України та терор Радянської влади змінювали життя мешканців Луганщини впродовж сторіччя. Окупація, терор проти цивільного населення змусили багатьох людей переїхати, поміняти роботу і звичний спосіб життя. Також поїхали історики, митці, культурні діячі, талановиті бізнесмени. Зараз ми не можемо повернутися в місця, де народилися і виросли, але ми можемо зберегти і примножити нашу культурну пам’ять, творити сучасну історію. Бо Луганщина це не тільки земля, це і люди. Які навіть поїхавши все одно працюють з думкою про рідний край, творять сенси.
Якщо ви закохані в людей Луганщини также сильно, як і ми, тоді приєднуйся до зустрічі. Ми згадаємо історію, поділимося власними напрацюваннями, знаннями і спостереженнями про тих, хто робив наш край кращим. А можливо серед ваших рідних були відомі дослідники, краєзнавці, митці чи бізнесмени які також постраждали від війни чи терору – ми з цікавістю познайомимося і послухаємо вашу історію.
 
Спікери:
Аріф Багіров - соціокультурний інноватор
Юрій Коденко - старший науковий співробітник музею “Територія Терору”
Тетяна Водотика - кандидатка історичних наук, шеф-редакторка журналу “Місто, історія культура суспільство’, старша наукова співробітниця інституту Історії України НАН України
Олеся Мілованова - директорка Луганського обласного краєзнавчого музею
 
Дискусія буде трансюватись наживо на YouTube каналі Восток СОС, а також можна доєднатися безпосередньо до самої дускисії за допомогою програми Zoom, заповнивши коротку форму https://forms.gle/BiFGDSUycVSzFqCE9
 

Організатори Фестиваль думок 2022 Благодійний фонд Восток SOS в партнерстві з естонською організацією MTÜ Mondo та при фінансовій підтримці ESTDEV – Estonian Centre for International Development

 
Повна програма Фестивалю думок 2022 https://docs.google.com/spreadsheets/d/149ZeTuXHvPFvOg3bkVSi_0u5yI_IOdE4WSqqLdvBsYY/edit#gid=0

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.