bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Громадські організації Волині стежитимуть за виборчим процесом
15.09.2010

З офіційним початком виборів до місцевих органів влади кілька громадських організацій Волині розпочали свою діяльність, спрямовану на спостереження за виборами.

Зокрема, як повідомив регіональний координатор Громадянської мережі «ОПОРА» у Волинській області Михайло Шелеп, у Луцьку та Волинській області розпочато традиційну кампанію спостереження за виборчим процесом включно із днем голосування: перебіг виборчої кампанії, наявність чи відсутність дотримання чинних норм законодавства членами ДВК і ТВК, тощо. Крім того, буде здійснюватися моніторинг програм кандидатів з метою подальшого аналізу їх відповідності потребам громади. Також періодично буде надаватись інформація з інших регіонів, аби можна було порівняти хід виборчого процесу в різних куточках України.

Унікальність місцевих виборів у тому, що вони проходять без прив’язки до виборів національних. На думку керівника Центру політичного аналізу та виборчого консалтингу Михайла Находа, в цьому є свій позитив, бо виборці матимуть змогу проголосувати, не орієнтуючись на київські обличчя, а безпосередньо на представників своєї територіальної громади… Однак, за його словами, через суперечність законодавства траплятиметься багато порушень. У зв’язку з цим очолюваною ним організацією буде запропоновано політичним силам навчання членів територіальних та дільничних виборчих комісій щодо питань нинішнього виборчого законодавства. Крім того, буде здійснюватися підготовка щотижневих аналітичних підсумків про перебіг виборчої кампанії в регіоні та юридичне консультування суб’єктів виборчого процесу і ЗМІ.

Зважаючи на маніпуляції свідомістю виборців результатами соціологічних досліджень, Центр планує провести незалежне опитування громадської думки з офіційним оприлюдненням результатів, запропонувавши потенційним учасникам профінансувати його на рівних умовах.

Волинський прес-клуб, як і під час попередніх виборчих кампаній, працюватиме у форматі Незалежного громадського прес-центру «Волинський вибір – 2010», випускаючи стрічку новин про діяльність суб’єктів виборчого процесу й організовуючи зустрічі журналістів з кандидатами, експертами, політологами тощо, а в день виборів – у режимі on-line. Основна мета цієї діяльності - доступ виборця до інформації про хід виборчого процесу.

Працюватиме у виборчий період і регіональне представництво Комітету виборців України. Як зазначив політичний аналітик організації Тарас Літковець, «порушення будуть, але наша мета в тому, щоб вони не стали масовими і системними. Ці вибори є великим випробуванням для нас на міцність української державності».

Довідково

На сьогодні в Міністерстві юстиції зареєстровано 186 політичних партій (!), партійних осередків на Волині – 140.

Контакти

  • Богдана Стельмах
  • ВОГО “Волинський прес-клуб”
  • [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.