bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Сила тут: Інша Освіта запускає дворічний проєкт для посилення локальних культурних гравців
04.02.2022

Інша Освіта” багато років поспіль обирає для своїх культурних та освітніх проєктів регіони, села та міста, віддалені від класичних “культурних столиць”, - бо це потрібно, бо це радісно, бо це складно. Зібравши певний набір досвіду та заручившись підтримкою кількох сильних партнерів, ми вирішили присвятити наступні 2,5 року посиленню локальних культурних акторів. Проєкт “Сила тут: Стала багатоцентрова екосистема культури” за фінансової підтримки Європейського Союзу має на меті посилити спроможність локальних культурних гравців та горизонтальні зв’язки між ними, а ще - дещо збалансувати українську культурну систему в напрямку багатоцентровості та поліфонії голосів. Ми хотіли б, щоб в робочих підходах культурних менеджерів та організацій було менше патерналізму та більше суб’єктності, менше авторитетного та більше недирективного, менше очікування на зовнішні ресурси та більше самозарадності.

З цим фокусом протягом 2022-2024 років “Інша Освіта” працюватиме над наступними програмами з посилення культурних акторів:

1) програма “Сила тут: Жива культурна спадщина”.
Програма допомагатиме малим громадам працювати з культурно-історичною спадщиною та інтегрувати її в свій стратегічний розвиток. Програма складатиметься з двох хвиль, для кожної з яких відкритим конкурсом буде обрано від 4 до 8 малих громад з населенням до 50 000 осіб. Саме ці громади отримають підтримку у проведенні дослідження, серію воркшопів з проєктного менеджменту, мікрогранти на власні культуро-історичні проєкти та менторський супровід. А для тих, хто не потрапить до числа обраних громад, буде створено відеокурс та окрему програму мікрофінансування.
Це програма від творців “Студій живої історії” та “Майстерні сільських ініціатив” - її дизайн спирається на досвід цих проєктів, акумульований з 2014 року.

2) програма “Сила тут: Культурний менеджмент“.
Програма включатиме в себе створення мапи компетенцій для культурних менеджерів, 3 школи фасилітації для мистецьких форматів, 5 локальних тренінгів для менеджерок_рів культури та 2 нетворкінгові події для локальних культурних акторів. Ще однією складовою є розширення та апробація навчального курсу “Проектний менеджмент в культурі” на базі спеціальності “Менеджмент соціокультурної діяльності” в Дніпропетровського фахового мистецько-художнього коледжу культури.
Окрім Дніпропетровського коледжу культури, до партнерської взаємодії в рамках цієї програми долучаться кафедра культурології Українського католицького університету та Український культурний фонд.

3) програма “Сила тут: Локальне мистецтво“.
Програма націлена на дослідження локального мистецтва, роботи з локальними мистецькими спільнотами та створення таких мистецьких проєктів, які осмислюють соціокультурне локальне середовище - як в розрізі “тепер”, так з оптикою на минуле. Робота відбуватиметься в форматі 2 мистецько-дослідницьких резиденцій та 2 мистецьких резиденцій, однієї фінальної виставки та створення одного локального архіву-бібліотеки.
Програма реалізується в партнерстві з франківською галерею та проектним простором “Асортиментна кімната”. Саме Івано-Франківськ стане базою цієї програми та створить модель посилення дослідницької складової у мистецькій екосистемі (невеликого) міста, яку в майбутньому можна буде масштабувати.

Вже наступним часом будуть опубліковані перші анонси в рамках ““Сила тут: Жива культурна спадщина”. Запрошуємо долучатися всіх зацікавлених, однодумців та потенціальних союзників, радо приймаємо критичний зворотний зв’язок від опонентів, друзів та спостерігачів. Слідкувати за розвитком проєкту можна на ФБ сторінці Іншої Освіти або ж писати на електронну пошту проєкту [email protected].

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.