bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Misto to Go: Школа культурних ініціатив громадянського суспільства
09.12.2021

Як творчі ініціативи громадянського суспільства можуть змінити життя прифронтових міст сходу України?

Зимою цього року 12 учнів шести шкіл Донбасу зібралися разом, щоб вигадати нове майбутнє Донецької та Луганської областей.

«Донбас — це потужний регіон, у якому багато болю. Цей біль дуже різний, але його відчувають всі. Цей біль треба пропрацювати. Він має піти геть. І цю енергію треба направити у вірне русло. Війна забагато забрала, але й дала натомість. Я зачарована сучасними підлітками — вони знають собі ціну, знають вагу правди, вміють діяти. Молодь на Донбасі отримує замало підтримки дорослих, але чисельні театральні проекти дали нам розуміння, що за підтримки та при бажанні можна змінити і власне життя, і увесь регіон (Вікторія Городинська, випускниця Школи №3 міста Миколаївка, тьюторка проекту)».

Впродовж трьох місяців на семінарах, воркшопах та дискусіях з українськими та іноземними експертами в області культури, мистецтва та громадських ініціатив підлітки створять концепції проектів змін. Який світ вони хочуть створити на Донбасі? Через які проекти можливо розвивати культурний ландшафт сходу України? І як розпочати мирний діалог городян на Донбасі?

Важлива частина «Школи культурних ініціатив» — це діалог підлітків з місцевою владою про те, як ці проекти втілити у життя вже сьогодні.
У фіналі «Школи культурних ініціатив» відбудеться міжнародний Симпозіум. 18-19 грудня у Школі №3 міста Миколаївка Донецької області наші учні представлять свої проекти, а міжнародне журі обере одну ідею. Проект-переможець буде презентований у Академії Миру в Кобленці “Friedensakademie Rheinland Pfalz der Universität Koblenz Landau”, Німеччина.

Крім цього, на міжнародному Симпозіумі відбудуться лекції та дискусії про побудову миру і про те, як мистецтво може змінювати світ. З вітальним словом до учасників Симпозіуму звернеться пані Генеральний консул Німеччини в Донецьку, з тимчасовим офісом у Дніпрі, Таня Байєр.

Простір Школи №3 ми перетворимо на тотальну інсталяцію з театральних вистав, відео та фото інсталяцій, перформансів та безлічі творчих проектів, що були створені на Донбасі за останні сім років.

У рамках «Школи культурних ініціатив» відбудуться прем’єри двох театральних фільмів, створених у колаборації українськими та німецькими школярами: “Сліди тих, що вижили…” та “INSTAFILM”. Також відбудеться українська прем’єра альбому “Нова Симфонія Донбасу”, який берлінський музикант Юрій Гуржи створив разом з учнями прифронтових шкіл у 2020 році в рамках проекту Misto to Go-2.

Детальніше про команду проекту:
Керівники проекту «Misto to Go: Школа культурних ініціатив громадянського суспільства»: Ден Гуменний (Україна) та Георг Жено (Німеччина)
Педагогині: Ольга Бакуха та Яна Гуменна
Художниця: Анастасія Тарханова
Тьюторки: Вікторія Городинська (випускниця Школи №3, Миколаївка), Євгенія Стрижкова та Віола Стороженко (випускниці Ліцею №1, Попасна).
«Misto to Go: Школа культурних ініціатив громадянського суспільства» — це спільний проект PostPlayLab та Театру Громадян (Київ), Agency for Safe Space (Гамбург), Media Frontline e.V. (Берлін), а також Центру перформативної освіти (Київ), Школи №3 (Миколаївка, Донецька обл.) та Ліцею №1 (Попасна, Луганська обл.).
Проект «Misto to Go: Школа культурних ініціатив громадянського суспільства» відбувається за фінансової підтримки програми «Східне партнерство» Федерального міністерства закордонних справ Німеччини.

Більше інформації про довгостроковий міжнародний проект Misto to Go можна отримати на офіційному сайті
українською мовою: https://www.mistotogo.com/uk/home
німецькою мовою: https://www.mistotogo.com/
Більше про «Школу культурних ініціатив» читайте на сайті «Центру перформативної
освіти»: https://perfosvita.org.ua/school-of-cultural-initiatives
 

Контакти

  • Контакти зі ЗМІ: Менеджерка з комунікації Вікторія Городинська e-mail: [email protected] телефон: +380 99 294-63-79 ©Проєкт «Misto to Go»
  •  2019-2021

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.