bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Презентація наукового блогу Музею Івана Гончара
03.12.2021

Проєкт «Музей Івана Гончара online: відкрита платформа про українську традиційну культуру», що реалізується за підтримки Українського культурного фонду і Zagoriy Foundation, дає можливість пройти крізь стіни фізичного Музею, побачити оцифровану збірку експонатів і стати відвідувачами Музею з будь-якої точки світу. 

Подія у фейсбуці:

https://bit.ly/scientific-blog 

Спікерки події

  • Марина Гримич, кандидатка історичних наук 

Світова музейна практика наукових блогів та дослідницьких дискусійних платформ. 

Науковий блог Музею Івана Гончара в контексті сучасних трендів наукового просвітництва: ідея, мета, структура.

 

  • Олена Соболева, кандидатка історичних наук 

Мала науково-популярна енциклопедія народної культури як жанр і формат Наукового блогу Музею Івана Гончара.

 

  • Олена Брайченко, кандидатка історичних наук 

Маркетингові потенції блогу: погляд дослідниці народної кухні.

 

  • Оксана Овсіюк, кандидатка історичних наук 

Авторський склад Наукового блогу Музею Івана Гончара.

 

  • Світлана Маховська, кандидатка історичних наук 

Просвітницькі потенції наукового блогу: погляд дослідниці народного весілля.

Модераторка: Марина Гримич

Важливий напрямок нової платформи Honchar.org.ua - науковий блог українською й англійською мовами, задуманий як майданчик для презентації нових досліджень та фахових дискусій між українськими й іноземними науковцями. Кураторкою онлайн-блогу, розташованого на оновленому сайті музею Honchar.org.ua, стала антропологиня, етнологиня, фольклористка, кандидатка філологічних та докторка історичних наук, професорка Марина Гримич (Україна-Ліван). 

«Мета наукового блогу представити знання та відомості про українську традиційну культуру відповідно до сучасних наукових вимог, проте в наближеному до популярного викладі. У такій формі він успішно виконуватиме інформаційну, просвітницьку і, сподіваємося, комунікативну функції музею. Довідниковий або енциклопедичний формат блогу у науково-популярному викладі передбачає, що цією інформацією можуть скористатися як прискіпливі науковці, так і широке коло любителів народної старовини», вважаєМарина Гримич.

Кураторка блогу відповідає за залучення фахівців, дотримання академічної доброчесності і  цікаву подачу наукових текстів. Статті з етнології, культурної антропології, етномузикології, етнографії, дискусії щодо понять, явищ, предметів, регіональних особливостей традицій, побуту, речей мають пожвавити «кровообіг» у цій галузі. На момент презентації написано 15 статей на теми,  суголосні структурі оновленої експозиції музею. Авторів підбирали за принципом професійної спеціалізації з тієї чи іншої теми, майже всі вони є кандидатами або докторами наук, які не перший рік працюють у галузі етнології, антропології, фольклористики, мистецтвознавства. Серед авторів блогу Ірина Батирєва, Олена Брайченко, Марина Гримич, Олена Громова, Ірина Ігнатенко, Катерина Лебедєва, Світлана Маховська, Анатолій Богород, Оксана Овсіюк, Олена Соболєва.

«Інформація буде цікава як для тих, хто тільки знайомиться з українською традиційною спадщиною, так і для просунутих знавців, оскільки навіть відомий їм матеріал буде структуровано і викладено у сучасній інтерпретації, як цього вимагають світові дослідницькі норми. Ми розраховуємо, що в перекладі англійською мовою ця інформація користуватиметься великою популярністю і в іноземних читачів», — каже Марина Гримич.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.