bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Як історії стати вільною?
08.11.2021

Замість пропаганди та політики безпам’ятства — потрібна деміфологізація, зважена та максимально об’єктивна політика пам’яті, яка конструює майбутнє, тобто дозволяє шукати спільне, те, що робить нас Людьми. Діалог — кращий інструмент. Запрошуємо на IV Громадянський лекторій від Студреспубліки на тему «Політика пам’яті як політика для живих», який відбудеться 13 листопада 2021р. у Києві. Реєструйтесь для участі

Систематично, за участі провідних мислителів/ьок і практиків/ес України та зарубіжжя, на різних проєктах і програмах Республіканського руху, Студреспубліки досліджується і осмислюється проблематика інноватуваннямодернізації України та світу, необхідні для цього надзусилля. Громадянські лекторії — це простір свободи без цензури і хейтспічу, де кожна думка важлива і де немає правильних чи неправильних позицій. Деталі про Громадянський лекторій на тему політики пам’яті  далі.

Історія — це не щось відсторонене й віджиле, вона прямо впливає на наше майбутнє. І може бути як джерелом травм, так і надавати нам глибоко відрефлексовані, а значить позитивні знання і досвід. Тому з колективною пам’яттю треба надзвичайно обережно, з повагою до людей.

Для подолання безпам’ятства, недопущення помилок і розбудови Інакшого майбутнього в дусі новаторства історичної творчості критично важливо чесно і неупереджено дискутувати про минувшину — без маніпуляцій, замовчувань, пересмикувань, ярликів і міфів.

До чого призводить загально-світоглядне й історичне невігластво ми всі прямо зараз на собі відчуваємо. За останні роки переконалися, що спрощення веде лише до деградації всього, а при неефективній політики пам’яті, побудованій на ресентименті, люди живуть гірше. Попередній змістовний доробок республіканців акцентує, що громадянські справи, зокрема сфера пам’яті, різноманітні дискусії — то не справа (навколо)державних комісарів/ок, ідеологів/инь, а жодної необхідності в «інститутах безпам’ятства» немає.

Аби повернутися в Історію, треба повсякчасна робота над власними помилками, висновки з чужих хиб й осмислення всього і вся.

Просунута модель колективної пам’яті має знайти місце для всіх, будуватися на найскладніших для кожної епохи уявленнях і включати футурологічну проєкцію. Не потрібно боятися того, що історія, минуле є політичними, навпаки, важливо не забувати, що розвинуте суспільство неможливе без плюралізму, без діалогу і різноманітності думок, коли є можливість бачити ціле в його складності, суперечності.

Люди довгої доброї волі зобов’язані здійснювати опір — ділом, але також і словом. Республіканська відповідь на спроби насадження несвободи, все більший наступ на наші права і свободи — вільна дискусія всупереч ідеологізованому офіціозу й ідеолого-політичним репресіям.

Республіканці роблять вагомий внесок у розбудову громадянського суспільства величезним обсягом повсякденної праці, реалізацією багатьох програм і проєктів, що сприяють формуванню вільного громадянина, людини довгої доброї розумної солідарної волі.

Громадянські лекторії від Студреспубліки стали гарною інтелектуальною традицією, справжнім святом для вільних людей і присвячені майбутньому й урокам минувшини, універсальним громадянським цінностям, достойному місцю нашої країни в глобальному контексті. Інтенсивний Лекторій із вільним і глибоким обговоренням ґрунтовних доповідей на складну прогресивну тему — це унікальний для України формат громадянського просвітництва і це буде вже IV Громадянський лекторій на зазначену тематику, а загалом — 20-й (із 2015р.).

На IV Громадянський лекторій на тему «Політика пам’яті як політика для живих», який відбудеться 13 листопада з 10:30 до 19:00 (початок реєстрації о 10:00) у Києві, у конференц-залі Товариства «Знання» України (м. Київ, М «Олімпійська», вул. Велика Васильківська (Червоноармійська) 57/3), запрошуються прогресивні громадян(к)и, історики(ні), філософи(ні), політологи(ні) й ін. інтелектуал(к)и, активіст(к)и, журналіст(к)и, студент(к)и. Попередньо потрібно пройти обов’язкову онлайн-реєстраціюКількість місць обмежена!

* Громадянський лекторій відбудеться за дотримання адекватних і повністю законних карантинних приписів.

Питання медіа та партнерства: бренд-менеджерка Віра Андріюк (097) 883 22 26, [email protected]

Партнери: Інститут вільної історії (Інститут боротьби з безпам’ятством), ВГО Товариство «Знання» України, Газета прогресивних людей «Нова Республіка», видавництво «Саміт-книга», SendPulse.

Умови участі 

Про V Громадянський лекторій у Полтаві (2021; громадянин, громада і держава) 
Про IV Громадянський лекторій у Києві (2021; свобода слова) 
Про ІV Громадянський лекторій у Києві (2021; інновації та «нова індустріалізація») 
Про ІІ Громадянський лекторій у Києві (2020; міжнародні відносини) 
Про ІІІ Громадянський лекторій у Києві (2020; інновації та «нова індустріалізація») 
Про IІI Громадянський лекторій у Києві (2019; політика пам’яті) 
Про І Громадянський лекторій у Києві (2019; міжнародні відносини) 
Про ІIІ Громадянський лекторій у Києві (2019; свобода слова) 
Про ІV Громадянський лекторій у Полтаві (2019; громадянин, громада і держава) 
Про ІІ Громадянський лекторій у Києві (2019; інновації та «нова індустріалізація») 
Про II Громадянський лекторій у Києві (2018; політика пам’яті) 
Про ІІ Громадянський лекторій у Києві (2018; свобода слова) 
Про Громадянський лекторій у Києві (2018; інновації та «нова індустріалізація») 
Про Громадянський лекторій у Києві (2017; політика пам’яті) 
Про ІІI Громадянський лекторій у Полтаві (2017; громадянин, громада і держава)
Про I Громадянський лекторій у Києві (2017; свобода слова) 
Про Громадянський лекторій у Сумах (2016; гуманістичні цінності) 
Про ІI Громадянський лекторій у Полтаві (2016; громадянин, громада і держава)
Про І Громадянський лекторій у Полтаві (2015; громадянин, громада і держава)

 

 

 

Контакти

  • Питання медіа та партнерства: бренд-менеджерка Віра Андріюк (097) 883 22 26
  •  [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.