bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

«‎Волинська Історія»: запрошуємо на театральну інсталяцію 3-11 грудня 2021 року
05.11.2021

«‎Волинська Історія» — це міжнародний театральний проєкт та кінопроєкт про пошуки свого коріння, особисті та колективні травми, складну ідентичність та (не)можливість прощення.Це спільний проєкт Театру Громадян (Київ) та Agency for Safe Space (Гамбург), що здійснюється за підтримки Goethe-Institut в Україні.

У подій, які відбулися на Волині у 1943-44 роках, є дві назви: для України це — «‎Волинська трагедія», а для Польщі — «‎Волинська різанина». За цими запитами у Google можна знайти дві протилежні версії історії. До сих пір ця біла пляма ХХ століття залишається недослідженою, і  час від часу про неї конструюють нову зручну «‎правду».

Георг Жено, режисер проєкту: «‎Минуле — а мова йде про жорстокі людські катастрофи — забувається легко, витісняється міфами, заростає переказами «‎історій очевидців». Немає ніякої ‎об’єктивної правди, а будь-яке дозволене розслідування продиктоване конкретним інтересом однієї зі сторін. Обидві країни продовжують діяти за логікою «‎правого міфу»: чим менше ми знаємо, тим більше можемо вигадати та використати це у корисливих цілях. І ця історія каменем тягне донизу будь-яку спробу нових взаємин у ХХІ столітті: проявляє накопичену ненависть, почуття несправедливості, бажання помститися або зробити боляче у відповідь. А це три кити правого популізму, який стрімко підхоплюють деякі європейські політики».

Що сьогодні значить «‎націоналізм»? Як він сприймається і чи має могутню силу, як раніше?

Команда проєкту «‎Волинська Історія» спробувала розібратися, як політична риторика крізь століття продовжує виправдовувати насилля. Ми детально досліджуємо українські, польські, німецькі та радянські документи різних років, щоб виявити особливості мови та аргументи, якими виправдовуються війни, репресії та інші насильницькі акти. Як ці аргументи повторюються? Які з них продовжують сьогодні працювати і керувати думками людей? Драматург проєкту Ден Гуменний спробував зробимо синтез «‎політичної магії» пропаганди та театру.

Режисер проєкту Георг Жено виступає із власним розслідуванням. Його у західну Україну привела сімейна історія: дідусь, який все життя приховував своє минуле, виявився родом з Волині. Дідусева «згенерована» біографія дивним чином пов’язана зі згенерованою історією, що сталася тут майже 80 років тому. Німець у пошуку та в заочному діалозі зі своїм дідусем потрапляє на таємничу Волинь одночасно і як гоголівський Ревізор, і як лінчевський ‎агент Купер. Він веде детективне розслідування: зустрічає у незвичайних обставинах людей і розмовляє з тими, хто причетний до створення «‎реміксів історії».

Прем’єра театральної інсталяції «Волинська Історія» відбудеться 3 грудня 2021 року о 20:00 в перформативному просторі PostPlayLab (Київ, вул. Костянтинівська, 73-Б). А прем’єра театрального фільму проєкту відбудеться 11 грудня на міжнародній онлайн-платформі Theatre 4 National Affairs.

________________________________________

Більше про команду «Волинської Історії»:

Режисер — Георг Жено (Німеччина)
Драматург — Ден Гуменний (Україна)
Художниця — Анастасія Тарханова (Росія-Німеччина)

Композитор — Юрій Гуржи (Німеччина)

Технічна директорка — Яна Гуменна (Україна)
Консультантка проєкту — Анна Коженьовська-Бігун (Польща)

Більше про Театр Громадян: https://theaterforcitizens.in.ua/

Сторінка проєкту українською: https://perfosvita.org.ua/volyn-history

Сторінка проєкту німецькою: https://www.safespaceagency.org/die-wolhynien-geschichte

Реєстрація на покази: https://theaterforcitizens.in.ua/registration-form-volyn-history

«Волинська Історія» —це міжнародний театральний проєкт та кінопроєкт, створений Театром Громадян (ГО“Центр перформативної освіти”, Київ) та Agency for Safe Space (Гамбург) за підтримки Goethe-Institut в Україні.

Контакти зі ЗМІ:
Менеджер з комунікації Едвард Різ

e-mail: [email protected]
телефон: +380 63 84-54-039

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.