bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Ромська музейна лабораторія
04.11.2021

Ромська програма Міжнародного фонду «Відродження» запрошує до участі в онлайновій музейній лабораторії, присвяченій ромській культурі в Україні. Лабораторія - це спільно творений простір, що сприятиме міжкультурній інтеграції, саморозвитку і підвищенню фахового рівня учасників.

Мета лабораторії - об’єднати спеціалістів для обміну досвідом та аби згенерувати концепцію проєкту публічного представлення ромської культури України, базовану на спільних ціннісних засадах.  Наша лабораторія для тих, хто готовий ділитися досвідом, шукати нові креативні рішення та дізнаватися щось нове.

Для кого? Для музейних працівників, культурних менеджерів, активістів сфери культури, а також для всіх, хто має досвід реалізації проєктів у сфері культури та креативних індустрій, зокрема збереження культурної спадщини, та цікавиться ромською культурою України. 

Формат і строки? Лабораторія відбуватиметься онлайн протягом листопада-грудня 2021 року (одна зустріч на тиждень протягом місяця, всього чотири зустрічі по 2,5-3 години кожна).

Що потрібно, аби взяти участь?  Заповнити онлайн форму (за посиланням - https://forms.gle/yLoH2fcLPggAEEyy8) до 16 листопада 2021 року.

Тематика лабораторії. Наша лабораторія буде складатися із чотирьох тематичних треків, до участі в яких запрошено українських та міжнародних експертів, які будуть ділитися досвідом у своїх тематиках. (детальну програму, перелік експертів, матеріали для ознайомлення будуть розіслані кожному учаснику по завершенню формування групи учасників лабораторії).  

  • Track 1: Самобутність і сучасність ромської культури та який є її потенціал для (само)представлення?

  • Track 2: Portfolio review сучасних музейних практик в Україні

  • Track 3: Який іноземний музейний досвід є актуальним для України?

  • Track 4: Інституційний розвиток і сталість музейних проєктів

Контекст. Онлайн-лабораторія присвячується пам’яті Ігоря Крикунова, режисера, актора театру і кіно, педагога, громадського діяча та засновника Київського циганського театру «Романс», який довгі роки виношував ідею створення віртуального музею-архіву ромської культури в Україні.

В одному з інтерв’ю Ігор Миколайович казав: «… усна за своєю природою ромська культура також завдяки сучасним технологіям має шанси і повинна бути збережена. Для цього у віртуальному музеї-архіві передбачається розмістити аудіо-, відеозаписи та методичні розробки, які дозволять вивчати і розвивати всі наявні в Україні діалекти ромської мови, фіксувати та популяризувати фольклор різних етногруп, аудіозаписи творчих ромських колективів, поезію», - інтерв’ю виданню Zmina.info від 31 серпня 2015 р.

На жаль, Ігор Миколайович не встиг реалізувати свій задум, він надто передчасно помер у травні 2021 року. Але ми прагнемо продовжити його справу та акумулювати творчий потенціал музейних працівників, культурних менеджерів, мистецтвознавців, арткураторів, аби окреслити наявні досвіди й перспективу (само)представлення ромської культури України.

Будемо раді вас бачити в нашій  лабораторії!

Якщо матимете додаткові запитання, звертайтеся до контактної особи: Радослава Кабачій, менеджерка Ініціатив у сфері культури Міжнародного фонду «Відродження», [email protected].

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.