bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Додаток для протидії сексуальному насиллю
12.08.2021

ГО «Інституту гендерних програм» у співпраці та партнерстві з Veteranius розпочали роботу над проектом «Додаток для протидії сексуальному насиллю». Використовуючи його військовослужбовці та військовослужбовиці абсолютно анонімно зможуть отримати інформаційну, психологічну та юридичну допомогу у випадках вчинення сексуальних домагань. Проєкт здійснюється за підтримки Фонду Східна Європа за фінансової підтримки Європейського Союзу.

З серпня 2020 року команда Інституту гендерних програм працювала над дослідженням  «Невидимий батальйон 3.0. Сексуальні домагання у військовій сфері в Україні». Результати  дослідження підтвердили, що наразі ефективного механізму подання скарг та вирішення цих  питань не існує. Окрім того, що сексуальні домагання завдають особистих проблем  постраждалим, вони впливають на боєздатність всього сектору, оскільки постраждалі  звільняються зі служби або менш охоче далі працюють, відволікаються від виконання  обов’язків на захист себе від домагань. 

Гарячі лінії Міністерства оборони і Національної гвардії є неефективними: через неанонімність і через те, що інформація повідомляється у підрозділ, ними уникають  користуватися. Постраждалі не заявляють про випадки, які сталися, бо немає чіткого механізму подання скарг, можливості отримати хоча б психологічну допомогу та юридичну консультацію, відсутність анонімності на  початкових ланках процесу, страх втратити статус та роботу. Постраждалі опиняються  наодинці з проблемою. 

Чат-бот зможе допомогти зорієнтуватися у складній ситуації, бути  почутим, отримати допомогу та чіткий алгоритм подальших дій. Він надасть  можливість отримати психологічну допомогу та юридичну консультацію постраждалим, а  також допомогти пройти весь алгоритм дій у випадку, якщо людина готова подати офіційну  заяву про злочин. Важливим аспектом є й те, що проєкт масштабований і на цивільні сфери  життя, позаяк явище сексуальних домагань не є точковим (з ним стикаються люди різного  віку, статі та професій).

Наш проєкт створить першу ланку в наданні анонімізованої підтримки постраждалим та буде  містити інформацію про алгоритм подальших дій для більш  ефективного та продуктивного захисту прав, забезпечення потреби постраждалих. Існування чат-боту сприятиме розробці додаткових алгоритмів та механізмів та більш широкій реалізації  демократичних цінностей, прав та свобод, доступності високоякісних послуг, і загальній  адвокації гендерної рівності в країні загалом.

Додаток для протидії сексуальному насиллю буде розроблятись у співпраці з проєктом Veteranius, який допомагає ветеранам та  ветеранкам освоїти професію в ІТ за підтримки психологів та менторів з ІТ світового рівня. Проєкт Veteranius здійснює NGO «Razom for Ukraine». Інформаційну складову та контакти  для написання скріптів для чат-боту забезпечить команда «Невидимого батальйону»,  технічну сторону втілення візьме на себе команда ветеранів, що навчалася ІТ в проєкті  Veteranius, за менторства досвідченого професіонала у цій сфері. 

Співпрацюючи з проєктом Veteranius ми не тільки забезпечуємо ветеранів необхідною для подальшого кар’єрного розвитку роботою, а й передаємо технічну реалізацією додатку до рук людей, що на власному досвіді знають, як це – бути частиною військових формувань та перебувати на лінії фронту. 

_______________________________________________________________

Проєкт «Додаток для протидії сексуальному насиллю» реалізується ГО «Інституту гендерних програм» у межах проєкту «3D Project: Розвиток попри перешкоди. Стійке громадянське суспільство в часи пандемії та в майбутньому», що виконується Фондом Східна Європа за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.