bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Нові кроки на шляху до впровадження ефективних соціальних технологій
17.06.2010

16 червня у Центральній бібліотеці ім. М.Л. Кропивницького відбулося засідання миколаївської коаліції із забезпечення захисту прав дітей, а саме з членами робочої групи по розробці та впровадженню на місцевому рівні механізму соціального замовлення з надання послуг неприбутковими організаціями у сфері роботи з дітьми, в т.ч. з захисту прав дітей вразливих категорій, створення для них додаткових умов розвитку, самореалізації тощо.

Цей захід відбувся в рамках проекту «Впровадження ефективних механізмів щодо самоорганізації та самореалізації вразливих категорій дітей», який виконується Фондом «Центр соціальних програм РУСАЛу в Україні» за підтримки Ресурсного центру ГУРТ (м. Київ) в рамках програми «Посилення ролі громадянського суспільства у захисті прав дітей» від Європейського Союзу та укладеної угоди в 2009 році між РЦ ГУРТ і виконкомом Миколаївської міської ради.  

Учасники наради обговорили надані матеріали щодо впровадження соціального замовлення стосовно забезбепечення захисту прав дітей, ознайомилися з існуючим досвідом, перевагами та недоліками запропанованого механізму. За інформацією Дмитра Мурашка, в Миколаєві була спроба впровадити цю соціальну технологію, про що свідчать відповідні нормативні документи (рішення міської ради №43/7 від 16.02.2006 р. «Про соціальне замовлення в мю. Миколаєві»), але сам інструмент ефективно ще не був використований. Тому члени робочої групи запропонували піти декількома шляхами.

По-перше, проаналізувати як виконувалося и виконується рішення №43/7, зробив відповідні запити. По-друге, внести прозоції до депутатів міської ради та міського голови щодо обговорення питання внесення доповнень до діючої міської програми «Молодь», яка охоплює майже всю діяльність Управління у справах сім’ї, дітей та молоді. Тому саме це управління може виступи організатором спеціального конкурсу соціальних проектів в рамках положення про соціальне замовлення і бути розпорядником коштів згідно бюджетно-фінансових процедур.
 

Як вважає Олена Глизіна, голова МОГО «Оберіг дитинства», запровадження цієї технології буде сприяти створення нових соціальних послуг для дітей та їх батьків, підвищить ефективність використання бюджетних коштів та сприятиме вдосконаленню міської соціальної сфери. Юлія Татенко, глава МММГО «Фундація регіональних ініціатив», підкреслила, що програмно-цільове соціальне замовлення буле ефективно працювати на виходження на новий якісний рівень як неурядових організацій, так і муніципальних установ (школи, бібліотеки, ін.), тому що саме цей механізм сприятиме розвитку конкурентоздатності.

А результати нещодавно проведеного соціологічного дослідження за темою «Система надання соціальних послуг для дітей віком від 6 до 18 років у м. Миколаєві», свідчить про те, що цей напрямок потребує розвитку та вдосконалення.

При просуванні соціальних послуг установи та заклади стикаються здебільшого з такими проблемами, як небажання батьків сприймати деякі послуги, вирішувати складні життєві ситуації, невпорядкований побут сімей, можливість батьків відмовлятися від співпраці з установами соціального захисту, низька мотивація дітей до навчання тощо. Організації та установи всіх форм власності не достатньо приділяють увагу цілеспрямованим дослідженням потреб дітей, які потребують соціальних послуг. Найчастіше робота з даною цільовою аудиторією будується на зверненнях до організацій, або на спостереженнях та бесідах з дітьми.

Діти та їх батьки в свою чергу потребують активної підтримки й допомоги соціальних установ та організації, а також урізноманітнення форм соціальних послуг. Адже 65-70 % дітей у позаурочний та канікулярний час здебільшого дивляться телевізор чи слухають музику, грають у комп’ютерні ігри тощо. Соціальне замовлення з боку влади, держави сприятиме потужному поштовху у напрямку розвитку соціальної сфери, у роботі з дітьми, у т.ч. з дітьми вразливих категорій.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.