РДУ включає три основні напрями: 

  • надання якісних державних послуг для громадян та бізнесу;
  • формування професійної, продуктивної, чесної та політично незалежної державної служби, перетворення держави на конкурентоспроможного роботодавця для залучення та утримання найкращих спеціалістів;
  • ефективне управління шляхом якісного формування державної політики, підготовки та реалізації зважених державних рішень, стратегічного планування та підзвітності органів державної влади суспільству.

Підвищення ефективності системи державного управління вимагає комплексних і сучасних підходів, що базуються на фактичних даних і є результатом діалогу, аналізу та спільної роботи різних груп зацікавлених сторін. Важливо сформувати спільне та послідовне бачення того, куди рухається реформа, яких цілей прагне досягти державне управління та яких конкретних завдань потрібно виконати для досягнення цілей.

Офіс реформ КМУ та проєкт ЄС «Підтримка комплексної реформи державного управління в Україні» (EU4PAR) підтримують Секретаріат Кабінету Міністрів України (СКМУ) у розробці Стратегії реформування державного управління на період до 2025 року (СРДУ).

Восени 2020 року відбулася серія експертних консультацій з метою вироблення рамки Стратегії, і тепер концепція готова до обговорення із широким колом зацікавлених сторін. Результати публічних консультацій будуть передані СКМУ для аналізу та розгляду під час доопрацювання Стратегії РДУ.

Робочі документи доступні на веб-сайті реформи державного управління за посиланням.

Цілі публічної консультації: 

  1. Обговорити питання вдосконалення державного управління для кращого задоволення потреб громадян – існуюче сприйняття, очікування та ідеї щодо реформи державного управління.
  2. Почути відгуки та пропозиції щодо СРДУ 2025.
  3. Залучення до реформи агентів змін.

Хто проводить?

Офіс реформ КМУ та проєкт ЄС «Підтримка комплексної реформи державного управління в Україні» (EU4PAR) разом із Інститутом “Республіка” та Національним демократичним інститутом (НДІ).

З ким консультуються? 

З представниками громадянського суспільства 

Про що можна буде дізнатись під час консультацій?

Під час зустрічі можна буде дізнатись про:

  • стратегічні напрями реформування державного управління в Україні – якісні державні послуги, ефективне врядування, професійна державна служба.
  • роль громадянського суспільства у цьому процесі.

Як стати учасником публічних консультацій? 

Всі зацікавлені особи можуть долучитись до консультації у формі публічних обговорень за попередньою реєстрацією за посиланням

Ті, хто не зможуть взяти участь у публічній консультації відповідно до графіку, матимуть можливість переглянути запис онлайн-трансляції на порталі реформи або на сторінці реформи у Facebook, а також взяти участь у Опитуванні щодо пріоритезації завдань СРДУ до 2025 року, посилання на яке можна знайти на сторінці Оновлення стратегії реформування державного управління до 2025 року на порталі реформи.

Формат консультації

Консультація відбудеться в форматі онлайн-модерованої дискусії на платформі Zoom за такою структурою: 

  • короткий вступ про роль громадянського суспільства у реформуванні держуправління та приклади взаємодії в ЄС;
  • презентація концепції Стратегії реформування державного управління;
  • питання та відповіді;
  • робота учасників консультацій у тематичних групах за напрямами: зручні державні послуги, ефективне врядування, професійна державна служба;
  • презентація та обговорення результатів роботи у групах; 
  • підбиття підсумків. 

Результат публічної консультації

Результати публічної консультації будуть передані Секретаріату КМУ для аналізу при фіналізації СРДУ 2025 навесні 2021 року.

ПРОГРАМА ЗАХОДУ

10:00 – 11:00 Частина 1. Інформаційна сесія
10:00 – 10:10 Модератор – Віталій Гліжинський, Інститут “Республіка”
10:10 – 10:20 Роль громадянського суспільства у забезпеченні належного управління – Угіс Сікс, керівник проєктної групи, EU4PAR
10:20 – 10:40 Концепція Стратегії реформування державного управління – Іван Хілобок, старший проектний менеджер реформи державного управління, Офіс реформ
10:40 – 10:50 Q&A
11:00 – 11:40 Частина 2. Робота в групахГрупи за напрямами Реформи: ефективне управління; професійна державна служба; державні послуги та процедури
11:00 – 11:40 Робота в групах
11:40 – 12:30 Частина 3. Презентація напрацювань та висновки 
11:40 – 12:20 Представлення результатів роботи в групах 
12:20 – 12:30 Заключні зауваження 
12:30 – 12:35 Завершення

Довідка. Ця публічна консультація організована спільно проєктом EU4PAR, Офісом реформ КМУ в рамках проєкту “Підтримка комплексної реформи державного управління в Україні”, який фінансується Європейським Союзом, та Інститутом “Республіка”. Публічна консультація організована за сприяння Національного Демократичного Інституту та завдяки підтримці британського народу через Фонд розвитку ефективного врядування Сполученого Королівства.

Примітка. Місія “Активної Громади”: досягти добробуту через демократичний розвиток громад України. Мета на 2025 рік: активізувати та залучити щонайменше 1% громадян до участі у прийнятті рішень та просуванні реформ в Україні на системній основі для добробуту в громадах України. Ініціатива створена в межах діяльності.