bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

День Європи в Чернігові
28.05.2010

Місто на Десні Чернігів має давні та плідні зв’язки з європейськими країнами. Найактивніші громадські організації та органи місцевого самоврядування багато роблять для підтримки та поглиблення культурних, економічних та міжлюдських зв’язків з європейськими сусідами.

В рамках святкування Дня Європи та Дня слов’янської писемності та культури в Чернігові відбулися дві непересічні події, що стали ще однією цеглинкою в підмурках європейського поступу України. Науковці древнього міста провели ІІІ міжнародну науково-практичну конференцію “Україна європейська: сучасні тенденції та перспективи”. Конференція була організована Чернігівською міською громадською „Євроклуб”, спільно з Чернігівською філією ПВНЗ “Європейський університет” та Чернігівською філією Київського славістичного університету.

Допомогу в організації та проведенні конференції надали головний медіа-партнер конференції – „Чернігівський монітор” та партнери – Управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю Чернігівської ОДА, Управління інвестицій і туризму Чернігівської міської ради, Поліщук В.А., директор КП “Агенство інвестиційного розвитку Чернігівського району” Чернігівської районної ради та ресторан “Колиба”. У роботі конференції взяли участь науковці з України, Росії, Польщі, серед яких були професори, доктори наук, кандидати наук, аспіранти, студенти.

Під час роботи конференції було розглянуто соціально-економічні, політико-правові та гуманітарні питання європейської інтеграції. Як сказав керівник ЧМГО “Євроклуб”, організатор конференції, Юрій Ткач, “Це вже третій з щорічних традиційних наукових заходів такого рівня, що проходить в Чернігові. І щороку конференція збирає більше і більше учасників, науковий доробок яких входить до збірника матеріалів конференції. Понад 80 науковців взяли участь у роботі конференції цього року особисто чи заочно.” І не встигли ще роз’їхатись учасники конференції, як головний майдан старовинного міста заполонили хлопчики та дівчата в національних костюмах європейських країн.

А на Алеї героїв виросло, мов за помахом чарівної палички, наметове містечко та розквітло кольорами Європейського Союзу та європейських країн. Це розпочав свою роботу перший міський Фестиваль країн Європи. Історія Фестивалю нараховує понад п’ять років, але відбувався він до цього на базі ліцею № 22 м. Чернігова.

Цього ж року завдяки підтримці з боку Управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю Чернігівської ОДА, Управління інвестицій і туризму Чернігівської міської ради та особисто начальника Управління Бурдова В.К., Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти ім.. К.Д. Ушинського Фестиваль вийшов за межі ліцею та охопив все місто. В організації Фестивалю також допоміг депутат міської ради Винниченко В.Ф. (Партія регіонів), надавши для проведення заходу намети для команд. Участь у Фестивалі взяли команди 26 навчальних закладів: 24 ЗНЗ м. Чернігова, команда євроклубу з с. Горбів, Куликівського району та команда Чернігівської філії Київського славістичного університету.

Вони представляли символіку, національний одяг, кухню, традиції, обряди, культуру відповідно 26 країн Європи та надали іншу інформацію про країну. Під час Фестивалю також відбувся концерт шкільних колективів Чернігова та показ пісенної та хореографічної спадщини європейських країн.

За словами організаторів, фестиваль “не має на меті визначення переможця – переможуть всі, бо отримають великий заряд позитивної енергії, спілкування та можливість показати себе та побачити інших”, як сказав Юрій Ткач, керівник ГО “Євроклуб”. А Реґіна Гусак, керівник ГО “Жменя”, додала, що учасники фестивалю “більше змогли дізнатись про країну, яку представляють – її традиції та звичаї, історію та сучасність, побут та економічний розвиток”.

Оскільки мета фестивалю була виховна, країнознавча, то організатори не визначали абсолютного переможця, проте були призи як усім учасникам, так і окремим командам за перемогу в окремих номінаціях. Призи були надані місцевими партнерами фестивалю. Кожна команда отримала набір канцелярського приладдя від Кириченка О.В., директора АТЗТ “Ритм”, картки на знижку від ресторану “Колиба” та знижки на літній відпочинок від туристичної агенції “Київська Русь”. Крім того за перемогу в номінаціях “найкращий національний костюм”, “найкраща національна страва” та “найкращий творчий виступ” команди ЗНЗ № 7, 35 та 31 отримали призи від Чернігівського обласного осередку ВМГО “Народний альянс молоді”.

Також організатори Фестивалю відзначили команди ЗНЗ № 19, 21, 36 за найкраще оформлення експозиції Фестивалю – вони отримали призи від Чернігівської філії “Європейського університету”. Призи від ПП “Поліглот” отримали учасники та переможці конкурсу малюнка – учні ЗНЗ № 22, 28, 36. Символічний приз глядацьких симпатій отримала команда ЗНЗ № 15, яка зібрала найбільше голосів глядачів на свою користь. Крім того інші учасники отримали призи від ЧМГО “Євроклуб” та “Жменя”. За словами відвідувачів Фестивалю, мешканців Чернігова, вони “отримали масу позитивної енергії та гарного настрою”.

Фестиваль не залишив байдужим жодного відвідувача – адже де ще можна було за одну годину обійти всі країни Європи, скуштувати національні страви, послухати та побачити національні пісні та танці.

Наступного року організатори Фестивалю планують вивести його на рівень області. Організатори фестивалю та конференції дякують за допомогу: Управлінню з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю Чернігівської ОДА, Управлінню інвестицій і туризму Чернігівської міської ради та особисто начальнику Управління Бурдову В.К., Чернігівському обласному інституту післядипломної педагогічної освіти ім.. К.Д. Ушинського, депутату міської ради від Партії регіонів Винниченку В.Ф., Управлінню ЖКГ Чернігівської міської ради, Чернігівській філії ПВНЗ “Європейський університет”, Чернігівській філії Київського славістичного університету, КП “Міський палац культури”, ЧОО ВМГО “Народний альянс молоді”, Кириченку О.В., директору АТЗТ “Ритм”, ресторану “Колиба”, турагенції “Київська Русь”, адвокату Купрієнку О.В., ПП “Поліглот”, Поліщуку В.А., директору КП “Агенство інвестиційного розвитку Чернігівського району” Чернігівської районної ради, проекту “Чернігівський монітор”.

Контакти

  • Оксана Сенюк
  • ЧМГО ”Євроклуб”
  • [email protected]
  • +380462610803

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.