bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Зміни у законодавстві щодо молодіжних та дитячих громадських організацій
20.05.2010

18 травня 2010 року прийнято у першому читанні проект закону №2593 "Про внесення змін до закону "Про молодіжні та дитячі громадські організації" (щодо вікових обмежень, участі у виборчих коаліціях).

За відповідне рішення проголосували 311 депутатів з 413 зареєстрованих в залі.


Проект передбачає:

- обмеження кількості осіб, вік яких перевищує 35 (для МГО) та 18 (для ДГО) років, до 10 % (за чинним Законом не більше третини),

- розповсюдити таке ж обмеження і щодо спілок молодіжних та дитячих громадських організацій

- виключити положення щодо участі молодіжних організацій у виборчих коаліціях як таке що не відповідає українському законодавству (як вказується у пояснювальній записці, термін «виборча коаліція» не міститься в законодавстві, а відповідно – може створитись колізія, коли під цим визначенням тлумачитиметься «виборчий блок»).

Цікавими є положення проекту, які спрямовані на покращення залучення таких організацій до прийняття рішень.

Як вказується у пояснювальній записці авторами: « у самому Законі недостатньо уваги приділено співпраці молодіжних громадських організацій з органами державної влади та місцевого самоврядування. Це, практично, відчужує їх від політичного процесу, перетворює на формальні клуби за інтересами, а не на провідників молодіжних та дитячих програм.».

  Для цього автори проекту пропонують положення: «Органи державної влади та місцевого самоврядування під час прийняття рішень, які стосуються програм щодо дітей та молоді в обов’язковому порядку для отримання пропозицій надсилають проекти своїх рішень молодіжним та дитячим організацій, кількість індивідуальних членів яких складає не менше як:

- 0,5 відсотків від чисельності відповідної територіальної громади під час прийняття згаданих рішень на місцевому рівні;

- 10 тисяч членів під час прийняття відповідних рішень на загальнодержавному рівні».  

З прийняттям проекту закону, відповідно до п.2. перехідних положень, «молодіжним та дитячим громадським організаціям, не пізніше як через один рік після набуття чинності цим Законом, потрібно здійснити необхідні заходи з метою забезпечення виконання вимог цього Закону, внести необхідні уточнення до статутних документів та подати їх до відповідних органів реєстрації.»

Натомість про зобов’язання органів влади та місцевого самоврядування щодо забезпечення вимог Закону нічого не вказується.

Виходячи із квот кількості членства організацій, яким зобов’язані надсилати проекти рішень органи влади, відсутності механізму визначення організацій проект навряд чи вирішить проблеми консультацій із громадськістю. Процес розробки та прийняття таких рішень про програми для дітей та молоді залишається надалі закритим, а не публічним, не використовуються і сьогодні найдоступніші механізми – щонайменше оприлюднення проектів на веб-ресурсах органів влади.


Із проектом можна ознайомитись на веб-сайті ВРУ   

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.