bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

9-10 грудня відбудеться Національна правозахисна НеКонференція 2020
05.12.2020

10 грудня - День прав людини. Цього дня 1948 року Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй ухвалила Декларацію прав людини. Після драматичних уроків Другої світової війни людство нарешті визнало, що кожна людина народжується вільною і рівною у своїй гідності та правах. Ця ідея знайшла детальне відображення у 30-ти статтях Декларації. Документ став основою міжнародних стандартів прав людини, і тим фундаментом, на якому базується чимало міжнародних договорів з прав людини та норми в галузі прав людини у різних країнах світу. П’ятий рік поспіль із нагоди ухвалення Загальної декларації прав людини відбудеться Національна правозахисна НеКонференція. На щорічній правозахисній  НеКонференції представники громадськості, органів державної влади, міжнародних організацій збираються для осмислення та пошуку відповідей на актуальні виклики у сфері прав людини, які постали перед Україною та світом.

Захід буде проходити у форматі тематичних онлайн-панелей, створюючи умови для обговорення конкретної проблеми та способів  її вирішення.

 9-10 грудня відбудеться Національна правозахисна НеКонференція 2020

Участь: 

Ми запрошуємо до участі правозахисників, експертів, журналістів, науковців, громадських активістів, адвокатів, представників органів державної влади, місцевого самоврядування, міжнародних організацій та всіх зацікавлених темою прав людини.

 2020 рік став викликом для нас не тільки з точки зору прав людини під час пандемії, але і з точки зору труднощів при проведенні заходів. П’ята НеКонференція вперше пройде в онлайн-форматі.

Ми запросили до співпраці НУО, які хочуть підняти певну тему під час НеКонференції, влаштувати тематичне обговорення чи інший side-event.

Організації-партнери правозахисної НеКонференції 2020:  Українська Гельсінська спілка з прав людини, Харківська правозахисна група, Фундація DEJURE, ГО Ла-Страда, Solidarity talk, ГО «Українська правова консультативна група», ХОФ Громадська Альтернатива,  American Bar Association’s Rule of Law Initiative (ABA ROLI), Український інститут з прав людини, ГО «Докудейз», Дім прав людини «Крим», Інститут релігійної свободи, Free Belarus Center, Центру прав людини ZMINA, «Freedom House», Українська Фундація Правової Допомоги, ЛГБТ Центр «Наш Світ»,  Конгрес Національних Громад України,  Ромський Правозахисний Центр, БФ «Восток-СОС», Кримська правозахисна група, БФ «Право на захист», БФ «Стабілізейшен Суппорт Сервісез», ГО «КРИМСОС», Громадських холдинг «ГРУПА ВПЛИВУ», ГО «Донбас-СОС»,  БФ «Право на захист», МФ «Відродження».

ПРОГРАМА

Цього року майстерні проводитимуться в рамках чотирьох основних тематичних блоків: 

Перший тематичний блок “Реформи”

Революція Гідності відкрила шлях України до демократичної трансформації. Попри цілий ряд позитивних результатів, за оцінкою Chatham House, жодна із започаткованих реформ не дійшла своєї точки неповороту. Нагальним завданням лишається утвердження верховенства права та побудова стійких інституцій, а для цього - реформа поліції, судової системи, спецслужби тощо.

Другий тематичний блок “Війна”:

Сім років тому Росія окупувала Крим та розпочала гібридну війну на Донбасі. У результаті близько 13 тисяч людей загинуло, 23 тисячі отримали поранення, півтора мільйона були змушені залишити свої домівки, а Україна постала перед необхідністю звільнення політв’язнів, вирішення збройного конфлікту та подолання його наслідків, стратегій деокупації Криму та Донбасу.

Третій тематичний блок “Виклики”:

Розвиток нових технологій гостро поставив питання захисту персональних даних, свободи Інтернету та цифрових прав людини. До всього пандемія COVID-19 загострила давні існуючі проблеми, такі як домашнє насилля, права в’язнів та безкарність за переслідування, із якими стикаються журналісти, активісти та правозахисники у різних регіонах країни.

Четвертий тематичний блок “Солідарність”:

Проблеми, із якими зіштовхнулася Україна, є відображенням негативних трендів, як і регіоні, так і в світі. Тут і активізація воєнних дій у Нагірному Карабаху, придушення протестів у Білорусі і інші гарячі події, що відбиваються на стані справ людини. Навіть у країнах ЄС набирають вагу популісти та ставляться під питання стандарти прав людини. Усі ці проблеми потребують солідарних дій.  ( прим. - майстерні будуть проводитись російською).

Зареєструватися на захід можна, заповнивши реєстраційну форму  

Онлайн трансляції всіх майстерень буде відбуватися на сторінці ППД у facebook а також сторінках організацій-партнерів:  https://www.facebook.com/zakon.hr 

9 грудня 2020

10:00 - 11:30 - відкриття НеКонференції. 

Вступна онлайн-панель: “Підсумки непростого 2020 та що чекати у наступному році?”

Валерія Лутковська, програмна директорка Українського інституту з  прав людини

Олександра Матвійчук, голова правління Центру громадянських свобод.

Олесь Беляцький  - білоруський правозахисник, голова правозахисного центру «Вясна», колишній політв’язень, «в’язень сумління» (якщо все ок буде з мітингами).

Лілі Гемеджи -  адвокатка ” Кримської Солідарності”, лауреатка правозахисної премії уряду Нідерландів “Тюльпан прав людини”.

Йосиф Зісельс, український громадський діяч та дисидент, діяч українського єврейського руху, виконавчий спів-президент Ваад України, виконавчий віце-президент Конгресу національних громад України

Олеся Островська-Люта - Директорка Національного культурно-мистецького та музейного комплексу «Мистецький арсенал» 

Модератор: Павло Казарін, український журналіст - телеведучий, лауреат премії імені Георгія Ґонґадзе.

11:30- 12:00 - Нагородження Національної правозахисної премії

Тетяна Печончик, голова правління ZMINA.Центр прав людини (за згоди)

Олександра Романцова, виконавча директорка Центру громадянських свобод

Олександр Павліченко, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини (за згоди)

Додатково: 

Детальна програма всіх панелей НеКонференції буде опублікована на наших сторінках.

У разі виникнення будь-яких питань прохання звертатися до [email protected]

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.