bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Переможці Всеукраїнського змагання з європейської інтеграції відвідали Брюссель
17.05.2010

Команда учнів 11 класу Великомостівський НВК загальноосвітньої школи-ліцею І-ІІІ ступенів з Львівської області мала нагоду побачити на власні очі все те, про що читали в книжках, готуючись до змагання й вивчаючи засади діяльності Європейського Союзу. Відвідавши Європейську Комісію та квартал Європейських інституцій, переконалися в прозорості їх діяльності та відкритості до кожного; відчули на собі Європейську мобільність – не тільки без додаткової візи, але й без паспорту перетнувши кордон іншої держави – Люксембургу; побачили й почули різноманіття Європи – де на одному квадратному метрі центральної площі Брюсселю можна почути кільканадцять іноземних мов та побачити представників різних національностей. “Ми бачили сотні облич різних рас, віросповідань, громадянств” - зазначає Наталя Церкуник, - “Міста, в яких ми побували, а це Краків, Брюссель, Антверпен, Брюгге, Люксембург, вразили нас своєю привітністю, красою, європейськістю”.

Привітали переможців представники Генерального директорату Європейської Комісії з питань зовнішніх зносин – пані Ева Хорелова, інформаційний менеджер та пан Дуглас Карпентер, експерт з відносин між ЄС та Україною. Під час зустрічі зі школярами вони презентували концепцію Європейського Союзу як гравця світового рівня, та поділилися власним баченням розвитку відносин Україна - ЄС. Цікаво відмітити, що саме Україну було названо серед трьох країн з-поза меж ЄС, за розвитком яких Європейське Співтовариство стежить якнайпильніше і на які покладає великі надії щодо ще більш тісної співпраці в майбутньому. “Нас вразила відкритість інституцій ЄС, коли ми отримали запрошення на прес-брифінг в Берлемонті та можливість переконатись як працює багатомовність в ЄС, слухаючи синхронний переклад на різні мови” – говорить Нталя Церкуник.

Але не тільки наявність європейських інституцій робить Брюссель “столицею Європи”. Тільки опинившись в Брюсселі, ми мали нагоду протягом години обійти всю Європу! Правда в її зменшеному варіанті – чи не найбільше враження залишилося у школярів від відвідування парку “Міні-Європа”. “Ми блукали між будинками Парламенту та Біг Бена у Лондоні, спостерігали за самотнім потягом на залізниці, що йде під протокою Ла-Манш, а зовсім неподалік можна побачити Париж і Ейфелеву вежу й Кафедральний Собор в Сантьяго-де-Компостела, столиці іспанської автономної області Галісія. Є там вітряні електростанції Данії, фортеці і замки, кам’яні мости Люксембургу. Сподобалось і те, що багато макетів є живими - машини їздять, венеціанські гондоли плавають, екскаватор трощить Берлінську стіну, а на мініатюрній арені розгоряються справжні пристрасті кориди” – захоплено розповідає Ліля Боровець. А Таня Карпів додає: “Парк Міні-Європа — одне із місць, яке найбільше мені запам’яталося! Оскільки всього за декілька годин ми змогли побачити найвідоміші куточки усіх 27 країн Європи, які є членами ЄС».

Повні вражень, змучені, невиспані, але щасливі — ось якими ми повернулися з довгоочікуваної подорожі до Бельгії” - зазначає вчителька англійської мови – керівник команди Ірина Балко. Що далі? Далі на учнів чекають випускні екзамени в школі та вступ до вимріяних вищих навчальних закладів –вибираючи які, до речі, школярі керуватимуться в тому числі й європейською перспективою, а команда Дебатного центру вже готує нові проекти, щоб наблизити Європу для чергового покоління молодих українців.

Змагання “Європа Ностра” було організовано й проведено Донецьким молодіжним дебатним центром в рамках проекту “Змагання з підвищення обізнаності про відносини між Європейським Союзом та Україною”. У змаганні, що тривало з березня 2009 по грудень 2009 взяло участь майже 2000 школярів та вчителів з усіх областей України.

Більше інформації про проект дивіться на www.europanostra.info

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.