bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Обираємо українського еко-героя
02.03.2020

Всесвітній день переробки вторинної сировини: як і у який спосіб ми можемо допомогти нашій планеті.

Щороку людство «старанно» скорочує ресурси Землі, використовуючи їх зростаючими темпами. У 2000 році Всесвітній день екологічного боргу відбувся в жовтні, в 2013-му - у серпні, а у минулому, 2019 році, ми переступили рубіж у липні. Такі показники свідчать, що людство використовує природу в 1,75 рази швидше, чим відновлюються екосистеми планети. Не важко здогадатися, що у не дуже віддаленому майбутньому вони просто вичерпаються.

Останнє десятиліття було найспекотнішим за всю історію спостережень, і зараз ми живемо за часів кліматичної ситуації безпрецедентних масштабів та її необоротних наслідків. Якщо ми не візьмемося серйозно за суттєві та істотні зміни, то побачимо тривале зростання глобальних температур, таяння криги, пожежі на континентах, швидке зникнення лісів.

Переробка вторинної сировини – дуже популярний тренд у розвинених країнах. У переддень Всесвітнього дня переробки вторсировини, який відзначають 18 березня, хочемо представити вам кілька неординарних і корисних порад щодо того, як кожен із нас може зберегти Землю.

Менше предметів з пластику

Намагайтеся купувати менше продуктів у пластиковій упаковці, не купуйте пакети, використовуйте альтернативні варіанти, уникайте одноразового посуду – або дізнайтеся, як можна використовувати такі товари повторно. Те, що не підлягає переробці, віддавайте на утилізацію.

Не забувайте, що поліетиленові пакети розкладаються близько 100 років в грунті, а більш складні види пластику, поліпропілен до 500 років.

Ремонт і повторне використання

Подумайте, чи справді Вам потрібна нова річ. Частіше за все, стару можна полагодити і використовувати й надалі. Особливо, коли йдеться про одяг, взуття, іграшки.

Одяг з натуральних тканин розкладається за 2-3 роки, а синтетичні матеріали до 40 років.

Папір і картон

Плоский картон, газети, журнали, офісний папір та звичайні листи можуть бути перероблені, якщо не забруднені їжею, рідиною, відходами. Папір не можна переробляти, якщо він змішаний з іншими матеріалами. 

 Обов`язково знімайте плівку, пластикові обгортки або захисні конверти.

Звичайна макулатура розкладається за 2-3 роки. До речі, категорично заборонено підпалювати папір разом із продуктами харчування, оскільки в результаті можна отримати діоксиди.

Алюмінієві та ПЕТ-пляшки

Алюміній – доволі нешкідливий матеріал і його можна переробляти безкінечну кількість разів. Перед використанням бляшанок для продуктів та напоїв видаляйте паперові або пластикові етикетки.

Цікаво, що деякі компанії відкривають власні заводи з виготовлення та переробки ПЕТ-упаковки, аби зменшити власний екологічний слід. Необхідно всього 60 днів для того, щоб банку, яку викинули в певному місці, з’явилася знову на полицях магазинів вже в переробленому вигляді.

На честь Всесвітнього дня переробників Global Recycling Foundation вирішила нагородити людину чи організацію, які подають приклад своїми ініціативами щодо утилізації. До участі в конкурсі може долучитися кожен – для цього слід до 8 березня заповнити онлайн форму на сайті.

18 березня буде визначено 10 переможців серед учасників з усього світу. Вони отримають звання еко-героя «Герой переробки» та сертифікат грошової винагороди.

https://www.globalrecyclingday.com/recycling-heroes/2020-competition/

Контакти

  • Тетяна Ліфінцева
  • Координатор екологічних проектів ГО «Синергія в дії» [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.