bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Громада подала в суд на бездіяльність Луганського міського голови
05.03.2010

У вівторок 2 березня 2010 року до Луганського окружного адміністративного суду було направлено позов на бездіяльність Луганського міського голови С. І. Кравченко та протиправні дії першого заступника Луганського міського голови М. В. Пілавова і начальника управління архітектури та містобудування Луганської міської ради – головного архітектора В. В. Женеску.  

Позивачем виступив Віктор Філіпповський, член правління Східноукраїнського центру громадських ініціатив, викладач Східноукраїнського національного університету імені імені В. Даля. Причиною позову стала відмова Луганскьої міської ради на прийняття та розгляд місцевої ініціативи.

Члени територіальної громади міста Луганська : Філіпповський В. М., Чубар В. П., Переходченко О. В., Ращупкіна Ю. В., Федосєєва В. М., Хандрамай О. М., Сабінін В. О., Семистяга В. Ф., Корнилова Г. О. ініціювали (в порядку місцевої ініціативи) розгляд у Луганській міській раді питання «Про розсекречення затвердженої містобудівної документації та її проектів, що розробляються». Згадана місцева ініціатива подана 01.02.2010 на ім’я Луганського міського голови С. І. Кравченко та депутатів Луганської міської ради (вх. № 04-КЛ317-2 від 01.02.10).

Своєю ініціативою громадськість вимагала від міської ради розсекретити графічні та текстові складові проекту Генерального міста Луганська та подовжити термін обговорення до 17 березня 2010 року. Міська рада відмовила громадським активістам у прийнятті та розгляді їх ініціатив. Про це повідомив у листі перший заступник Луганського міського голови М. В. Пілавова (вих. № 04-КЛ317-2 від 12.02.10): «Питання про розсекречення затвердженої містобудівної документації та її проектів, порушене у вказаному листі, не відноситься до повноважень Луганської міської ради та її виконавчих органів і посадових осіб, тому воно не може бути предметом місцевої ініціативи, і як слід, не може бути винесено на розгляд Луганської міської ради».
«Небажання посадових осіб місцевого самоврядування розсекречувати відповідно до вимог законодавства проект Генерального плану міста, іншу містобудівну документацію додається до системного невиконання протягом ряду років Луганською міською радою, її виконавчими органами вимог ЗУ «Про планування і забудову територій» (2000 р.) та Земельного кодексу України (2001 р.). Відповідно до ч. 7 ст. 15 ЗУ «Про державну таємницю» після скасування рішення про віднесення інформації до державної таємниці керівники органів місцевого самоврядування, у яких здійснювалося засекречування матеріальних носіїв інформації, зобов’язані протягом шести місяців забезпечити розсекречування цих матеріальних носіїв секретної інформації», – коментує свої дії Віктор Філіпповський. Через засекречення Генплану луганчани позбавлені можливості отримання інформації щодо подальшої долі їх прибудинкової території, паркової та лісопаркової-зони. Також засекречення Генплану не дає змоги простежити законність виділення та забудови земельних ділянок міською владою.

Громадський активіст вимагає від суду визнати противоправною бездіяльність Луганського міського голови С. І. Кравченко, дії першого заступника Луганського міського голови М. В. Пілавова і начальника управління архітектури та містобудування – головного архітектора Луганської міської ради В. В. Женеску щодо відповіді, надісланої позивачу 12.02.10 на внесену членами територіальної громади місцеву ініціативу від 01.02.10. Також Віктор Філіпповський наполягає на зобов’язанні Луганського міського голови С. І. Кравченко забезпечити обов’язковий розгляд на найближчій сесії Луганської міської ради питання «Про розсекречення затвердженої містобудівної документації та її проектів, що розробляються».

Довідково: Проект Генерального плану міста Луганська до 2029 року було розроблено Державним проектним інститутом «Луганськцивільпроектом». Обговорення генплану почалися з вересня 2009 року. Із 28 карт Генплану луганчанам доступні лише 9, всі ж інші засекречені. До останнього часу формальною підставою для засекречення картографічної документації генеральних планів міст, іншої містобудівної документації були ст. - ст. 1.11.6-1.11.7 Зводу відомостей, що становлять державну таємницю, затвердженого наказом Служби безпеки України від 12.08.2005 № 440.
  Наказом СБУ від 25.11.2009 № 755, який зареєстрований в Міністерстві юстиції України і вступив в силу з 16.12.2009, ст. - ст. 1.11.6-1.11.7 скасовані. Відповідно картографічна документація планів міст вилучена із Зводу відомостей, що становлять державну таємницю.  

Прес-центр Східноукраїнського центру громадських ініціатив, 30-й квартал, буд. 2, кв. 14, м. Луганськ, 91005

тел. (0642)491374
 

e-mail: [email protected]

веб-сторінка: www.totalaction.org.ua  

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.