bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Антитютюнові законопроекти допоможуть вберегти серця українців
28.09.2018

29 вересня в усьому світі традиційно відзначається День серця. Метою цього міжнародного дня є підвищення обізнаності людей про серцево-судинні хвороби, просування здорового способу життя для запобігання серцевим захворюванням і зменшення смертності від них.

На сьогодні від серцево-судинних захворювань у світі помирає більше людей, ніж від будь-якої іншої причини, а вживання тютюну й вплив вторинного тютюнового диму призводить приблизно до 12% всіх випадків смерті від хвороб серця. Вживання тютюну є другою після високого кров’яного тиску причиною серцево-судинних захворювань.

Щорічно глобальна тютюнова епідемія забирає з життя понад 7 мільйонів осіб, з яких близько 900 000 не є курцями і вмирають через хвороби, які викликані вторинним тютюновим димом.

В Україні ж від куріння помирає 85 тисяч осіб щороку. Але важливо усвідомлювати, що всі ці смерті можна попередити, якщо припини вживати тютюн.

Для збереження здоров’я українців, зокрема молодого покоління, важливо боротися з тютюновою епідемією на державному рівні. Запобігти подальшому поширенню цієї згубної залежності в Україні покликані законопроекти№2820 №4030а, які пропонують звільнити Україну від сигарет з ароматизаторами, продажу електронних сигарет дітям, реклами сигарет у торгових вітринах, привабливих пачок сигарет, куріння в громадських місцях.Законопроекти №2820 та №4030а отримали схвальну оцінку від Офісу віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, Міністерства охорони здоров’я, Всесвітньої організації охорони здоров’я, Світового банку, коаліції громадських організацій «За вільну від тютюнового диму Україну» та Реанімаційного пакету реформ.

Окрім того, для зменшення серцево-судинних захворювань важливо допомагати нинішнім курцям позбутися нікотинової залежності.

«Кинути курити – одне з найкращих рішень у житті кожного курця, адже вже з першого дня відмови від сигарет організм курця починає відновлюватися, а ризики виникнення хвороб, асоційованих з курінням, зменшуються. Щоб зменшити поширеність куріння в Україні необхідно на законодавчому рівні робити тютюнові вироби недоступними та непривабливими особливо для дітей. Це дозволить зберегти тисячі життів та зменшити медичні витрати. Тому ми звертаємось до Верховної Ради з проханням прийняти антитютюнові законопроекти №2820 та №4030а. Ми за здорову та успішну державу! Курінню тут не місце!», – наголошує Головний лікар Київського міського центру здоров’я Отто Стойка.

За даними Міністерства охорони здоров’я, протягом 2-х років після відмови від тютюну значно зменшується ризик ішемічної хвороби серця. А через 15 років ризик серцево-судинних захворювань знижується до рівня некурця. В Україні діє професійний сервіс із відмови від куріння. Безкоштовну і конфіденційну консультацію можна отримати на гарячій лінії «Я кидаю курити» за номером 0-800-50-55-60 або на сайті: www.stopsmoking.org.ua

 Для контактної інформації: Тотовицька Оксана, медіа-координатор Українського центру контролю над тютюном ГО «Життя», +38(063) 261 74 05, (044) 234 93 20,

[email protected].

Контакти

  • +38(063) 261 74 05
  • (044) 234 93 20

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.