bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Чи потрібна Кіровоградщині Програма професійної підготовки активістів громадських рад?
03.09.2009

Відповідь на це запитання знають учасники Робочої зустрічі експертів, що відбулася у п’ятницю, 27 серпня, в приміщенні управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю Кіровоградської облдержадміністрації.

Участь в обговоренні формату Програми професійної підготовки активістів громадських рад Кіровоградщини взяли знані в регіоні експерти від влади (Сергій Каракулін) та громадськості (Лев Абрамов, Алла Волошина, Інга Дуднік, Сергій Подорожній, Вікторія Талашкевич, Олексій Хмара та Аліна Ярославська).

Зустріч буда ініційована Творчим об’єднанням «ТОРО» (www.toro.org.ua) з метою вироблення загальної стратегії реалізації Програми, що покликана підвищити ефективність діяльності Громадських рад у десяти районах Кіровоградської області.

Як неодноразова звучало під час зустрічі, саме громадські ради є тим дієвим механізмом впливу на реалізацію державної політики, що дозволяє не тільки вивчати громадську думку, доносити її до органів влади, але й відстоювати інтереси громадськості, здійснювати громадській контроль за діяльністю влади. Разом з тим, часто в складі громадських рад переважну кількість становлять представники влади. Однією із причин такої ситуації є пасивність громадськості або відсутність в активістів практичного досвіду роботи в таких об’єднаннях. Це фактично перетворює роботу громадських рад на формальність.

Запорукою ефективного впливу Громадських рад на участь в управлінні державними справами є професійна підготовка членів рад та введення до їх складу активних представників громадськості. Саме на це й спрямована Програма професійної підготовки активістів громадських рад, що буде реалізовуватись протягом найближчих 12 місяців на Кіровоградщині і складатиметься з серії навчальних семінарів та практичних завдань для учасників Програми. До речі, одне з цих завдань спрямоване на проведення учасниками власних моніторингових кампаній та виконання ними громадської експертизи діяльності місцевих органів влади.

Під час засідання експерти сформували критерії відбору пілотних 10 районів області та критерії відбору учасників Програми. Крім того було визначено базові теми навчальних семінарів.

Тож очікується, що учасники навчання отримають знання та посилять свої вміння в таких напрямках:

  • участь громадськості у процесах прийняття рішень на місцевому рівні;
  • реалізація громадянами права на доступ до інформації;
  • інструменти громадського контролю за діяльністю виконавчих органів влади;
  • організація роботи консультативно-дорадчих органів;
  • принципи роботи органів виконавчої влади.

А з третього вересня в інформаційному просторі Кіровоградщини вже можна буде знайти оголошення з більш детальною інформацією про Програму та Анкету кандидата на участь у ній. Показово, що Програма реалізується як спільна ініціатива Експертної групи та Громадської ради при Кіровоградській ОДА; обласного управління з питань внутрішньої політики й зв’язків з громадськістю та Медіа-групи «Весь Кіровоград». Фінансову підтримку на втілення спільної ідеї надала Програма «Об’єднуємося заради реформ (UNITER)”.

Наталія Краузе, Асистент Програми професійної підготовки активістів громадських рад Кіровоградської області 8 (050) 5722850, 8 (0522) 27-23-19, [email protected]

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.