bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

ОСН по-одеськи
26.08.2009

19-20 серпня 2009 р. працівники Центру підтримки органів самоорганізації населення Кременчука (асистент проекта Лариса Сквіра та інформаційний менеджер Роман Каць) перебували з робочим візитом у м. Одеса.

Мета візиту – ознайомитися з досвідом роботи органів самоорганізації населення м. Одеса та взяти участь у медійних заходах, присвячених темі розвитку ОСН. 19 серпня Лариса Сквіра взяла участь у прес-конференції «Удосконалення правового забезпечення діяльності органів самоорганізації», присвяченій темі розвитку та діяльності ОСН, яку проводила Всеукраїнська громадська організація «Асоціація сприяння самоорганізації населення» в Одеській обласній організації Національної спілки журналістів України.

За інформацією учасників прес-конференції - директора Програми «Посилення впливу громадянського суспільства» Міжнародного фонду «Відродження» Олексія Орловського (Київ) та заступника голови Всеукраїнської громадської організації «Асоціація сприяння самоорганізації населення» Андрія Крупника (Одеса), чинний Закон України «Про органи самоорганізації населення» містить велику кількість нормативних прогалин. Слабо регламентовані питання створення ОCН, порядку обрання їх персонального складу, визначення строку повноважень і багато іншого. У результаті ці органи не можуть належним чином реалізовувати власні повноваження, а також вести свою фінансово-господарську діяльність.

Вихід із ситуації бачиться у прийнятті нової редакції Закону України «Про органи самоорганізації населення». Законопроект, що був презентований на прес-конференції, пройшов обговорення на Четвертій Всеукраїнській науково-практичній конференції ОСН за участю представників Верховної Ради України, Міністерства з питань регіонального розвитку і будівництва, а також понад 50 експертів з 22 міст, розташованих у 18 регіонах України.

Найближчим часом даний законопроект буде переданий на розгляд Верховної Ради України. 20 серпня Лариса Сквіра і Роман Каць зустрічалися заступником голови Всеукраїнської громадської організації «Асоціація сприяння самоорганізації населення» Андрієм Крупником та з керівництвом комітетів двох одеських СОН: мікрорайону «Шевченко-3» (приватний сектор) та мікрорайону «Южний А,Б» (сектор багатоповерхових забудівель).

Зустрічі проходили за підтримки та участі директора Програми «Посилення впливу громадянського суспільства» Міжнародного фонду «Відродження» Олексія Орловського.

Під час зустрічей були обговорені основні питання діяльності ОСН у м. Одеса: історія виникнення, процес реєстрації, повсякденна діяльність, робота з населенням, фінансування, проблеми, досягнення, документообіг, нормативна база тощо. Окремо було обговорено питання щодо реалізації соціального замовлення у м. Одеса.

Між двома сторонами було досягнуто домовленості щодо

  • проведення навчання кременчуцьких активістів ОСН на базі ОСН м. Одеси;
  • проведення у м. Кременчуці тренінгу з питань впровадження соціального замовлення.

Однією з основних форм участі громадян у вирішенні місцевих проблем є органи самоорганізації населення (далі - ОСН - будинкові, квартальні комітети, комітети мікрорайонів). До них належать будинкові, квартальні комітети, комітети мікрорайонів і т.д. Нарівні з місцевими радами вони також є представницькими органами самоврядування мешканців відповідних мікрогромад. ОСН покликані вирішувати досить велике коло проблем у сфері житлово-комунального господарства, благоустрою, соціального захисту населення і т.п. У багатьох країнах світу саме ОСН успішно реалізують повноваження, делеговані їм органами місцевого самоврядування.

Кременчужани через систему ОСН мають можливість впливати на органи місцевого самоврядування, перетворюючи владу територіальної громади на орган законних запитів і потреб громадян. Але для цього населенню необхідна підтримка, допомога та інформація. Їх і надає Центр організаційно-методичної підтримки ОСН Кременчука. Центр створено громадською організацією «Фонд розвитку громади міста Кременчука». Його фінансова підтримка здійснена Фондом Східна Європа за рахунок коштів, наданих Агентством США з Міжнародного Розвитку (USAID) через Pact, Inc.

Всіх зацікавлених у розвитку органів самоорганізації населення запрошуємо до співпраці.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.