bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Мандрівний фестиваль Docudays (Одеська область)
12.12.2016

З 10 по 20 грудня 2016 року в містах Одесі, Татарбунари та Подольск пройдуть покази документальних фільмів в рамках XIІІ Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA. 

Програма фестивалю в Одеській області передбачає демонстрацію 10 документальних фільмів про права людини, а також дискусії та обговорення, різні право-просвітницькі заходи переважно для молодіжного середовища.

Про це повідомили під час прес-конференції організатори фестивалю в Одесі.
Docudays UA - єдиний в Україні міжнародний фестиваль документального кіно про права людини. Вже традиційно, в період з жовтня по грудень, в Україні проходить Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA. Фільми XIІІ мандрівного фестивалю зможуть побачити жителі більше 250 міст України. У 2016 році Мандрівний Docudays UA пропонує насичену програму фільмів, які піднімають загальні питання як для України, так і всього світу. Зокрема, це історії про міграційні процеси, неприйняття інших тощо.

Центральна тема фестивалю - «Через ілюзії», адже сьогодні країни і народи прощаються з багатьма своїми ілюзіями. Руйнується ілюзія про стабільність того світоустрою, про який разом домовилися сильні демократичні країни. Розвіялася ілюзія всього світу про слабкість України і нездатність українців до самоорганізації. Перед Україною, в свою чергу, постало фундаментальне питання. Чи не час владі і суспільству позбутися ілюзій, що країну можна реформувати без зміни базових відносин в економічній, соціальній і культурній сферах.

В Одеській області XIII Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA пройде в період з 10 по 20 грудня 2016 року. Для глядачів буде представлено 10 документальних фільмів: «Аліса в Країні війни», «Десять секунд», «Заробітчанських шлях», «Наближаючись до слону», «Ті, що сказали «ні», «Українські шерифи», «Парк збоченців», «Тягар доказів», «Ямаха», «Кінець світу».

Відкриє програму фестивалю в Одеській області фільм українського режисера Романа Бондарчука про охоронців порядку в селі Стара Збур’ївка на Херсонщині під назвою «Українські шерифи» (Ukrainian Sheriffs). Картина висунута Україною на премію «Оскар» в категорії «Кращий фільм іноземною мовою». Символічно, що фестиваль стартує 10 грудня, в День прав людини (Human Rights Day), і його першими глядачами стануть майбутні поліцейські.

Покази фільмів з програми фестивалю будуть проходити в «денному» режимі (о 16.00) в Одеській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. М.С. Грушевського (вул. Троїцька, 49/51) - 10-11, 13-18, 20 грудня. «Вечірні» покази (о 18.00) пройдуть в Інотеатрі на вул. Буніна, 12 - щодня з 12 по 18 грудня включно.

Окремі фільми буде запропоновано до перегляду для молоді у ВНЗ і школах, для поліцейських, представників органів державної влади та місцевого самоврядування (як в місті Одесі, так і в містах Татарбунари та Подольськ). Після показів документального кіно в середовищі студентів і старшокласників заплановано проведення право-просвітницьких семінарів на актуальні правові теми.

В рамках правозахисної програми Мандрівного фестивалю також пройде Думайдан. Цей проект покликаний привернути увагу до погіршення стану зелених зон в містах і селах України - вирубки дерев та ліквідації зелених насаджень, що відбувається катастрофічними темпами. Зокрема, в приміщенні Одеської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. М.С. Грушевського пройде фотовиставка «Думайдан - 2016: фото-миті» (з 8 по 15 грудня).

Опис фільмів і іншу інформацію про заходи можна знайти на офіційному веб-сайті Мандрівного фестивалю Docudays UA.

Вхід на всі заходи ВІЛЬНИЙ.

Актуальну інформацію про основні покази, а також про проведення додаткових показів уточнюйте за тел. (048) 716-46-83. Крім того, анонси всіх сеансів будуть на сайті офіційного партнера фестивалю ІзбірКом і на сторінці фестивалю в facebook.

Мета Мандрівного фестивалю - сприяти популяризації та розвитку документального кіно і підвищенню рівня дотримання прав людини в Україні.

Місія Мандрівного фестивалю: Ми створюємо можливості для кожної людини в Україні дивитися талановите і актуальне документальне кіно з усього світу. Таким чином, сприяємо розвитку критичного мислення, формуванню активної громадянської позиції і відношення до людської гідності як до найвищої цінності. Реалізуючи нашу місію, також сприяємо популяризації та розвитку документального кіно і підвищенню рівня дотримання прав людини в Україні.

Фестиваль - неполітичний і некомерційний.

Організатори: Українська Гельсінська спілка з прав людини, Громадська організація «Південь», Херсонський обласний фонд милосердя та здоров’я, Громадська організація «Центр сучасних інформаційних технологій та візуальних мистецтв».

Партнери: Державне агентство України з питань кіно, Міжнародна мережа кінофестивалів з прав людини.
Регіональним партнером і організатором фестивалю в Одеській області виступає Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України».

Партнери Мандрівного фестивалю в Одеській області: Одеська обласна універсальна наукова бібліотека ім. М.С.Грушевського, Інотеатр, незалежний інформаційний ресурс «ІзбірКом», The Odessa Review.

Мандрівний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA проходить за підтримки Посольства Швеції в Україні.

Контакти

  • Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України»
  • [email protected]
  • (048) 716-40-18 (048) 716-46-83

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.