bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Учасники програми «Студії живої історії» презентують власні ініціативи в Тернополі
07.11.2016

З 10 по 12 листопада 2016 р. в Тернополі відбуватиметься заключний захід програми «Студії живої історії». Учасники презентують свої громадські ініціативи, а мешканці міста зможуть долучитися до дискусій, кінопоказів та презентацій.

Протягом 2016 року учасники програми «Студії живої історії» розпочали реалізацію 22 громадських ініціатив. Ці проекти працюють з темами радянського минулого, вимушеного переселення, локальної історії, історичної освіти. Документальні стрічки, вистави, фотовиставки, книжка про те, як говорити з дітьми про історію, настільна гра, – ці та інші ініціативи будуть презентовані в Тернополі з 10 по 12 листопада.

Географія проектів учасників та учасниць – від Маріуполя до Ужгорода й від Києва до селища Старий Крим. Формати варіюються від альтернативних освітніх практик до урбаністичних інтервенцій.

«Студії живої історії» – неформальна освітня програма, яка створює майданчик для альтернативних форматів роботи з історією.

Її учасники – це молоді люди з усіх регіонів України віком від 18 до 30 років, вмотивовані працювати з історією та налаштовані на побудову мережі, яка працює над посиленням порозуміння в українському суспільстві.  

Програма «Студії живої історії» реалізується приватною установою «Інша Освіта» у партнерстві зі Спілкою MitOst e.V. та за дружньої фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини та Фонду Роберта Боша в рамках проекту «Діалог заради змін».

В рамках фінального заходу «Студій живої історії» в Тернополі з 10 по 12 листопада діятиме відкрита публічна програма.

10 листопада

19.00

Відкриття виставки «Студії живої історії»

Виставка «Студії живої історії» – це експозиція про двадцять дві ініціативи учасників програми. Реалізуючи свої громадські ініціативи, учасники використовували різноманітні методи роботи з історією, пам’яттю про недавні чи давніші події та постаті, що потребують суспільної уваги. Документальна кіноісторія про вимушене переселення 1956–1959 років, виставки фото, книжка про те, як розмовляти по історію з дітьми, документальна вистава, курси лекцій, настільна гра на тему осмислення радянського минулого, – ці та інші проекти будуть представлені на виставці.

Кураторка виставки – Валерія Карпань

АртГалерея, вул. Митрополита Шептицького 4.

11 листопада

14.00

Відкрита публічна дискусія «Альтернативні освітні практики»

Які особливості використання креативних освітніх методик у роботі з різними віковими групами? Як відстежити дієвість неформальних методів навчання? Чи можлива ефективна взаємодія формальної та неформальної освіти? Про ці та інші аспекти вивчення історії в неформальний спосіб говоритимуть учасниці «Студій живої історії», які у своїх ініціативах працюють з альтернативними освітніми практиками.

Спікерки-експертки: Наталія Бурило «Українотипи», Аліна Плєханова «Родинна пам’ять поколінь», Альона Савченко «Мушля. Освітньо-культурний проект», Анна Погребна «Як говорити з дітьми про історію», Олена Татарнікова «Вільний освітній простір Дніпра “Лікей”», Світлана Арабаджи «Як ми навчалися у школі».

Модерує Каріна Фурса, координаторка програми «Студії живої історії»

Актовий зал ЗОШ  №3, вул. Грушевського 3

16.00

Презентація  настільної гри «Timeline» та публічна дискусія «Ігри з історією»

Унікальна можливість пограти в гру на знання фактів про історію України періоду Радянського Союзу та поспілкуватися з її розробниками Костянтином Загорульком,  Лілією Печурою та Євгенією Саніною.

Розробники гри розповідають: «Наша команда поставила за мету підвищити інтерес молоді до історії України періоду Радянського Союзу, а також покращити рівень знань фактів про нього і можливе їх переосмислення. Ми сподіваємось, що цей час сприйматиметься не тільки, як чорне чи біле, але буде усвідомлюватись в комплексі, з усіма перемогами та втратами».

Дискусію модерує історикиня Ольга Мартинюк

АртГалерея, вул. Митрополита Шептицького 4

19.30

«Кіностудії живої історії»

Це показ документальних стрічок та відеоматеріалів, які були створені в рамках програми «Студії живої історії» у 2016 році. Декілька учасників створили авторські документальні фільми та відеоматеріали, в яких намагаються відкривати невідому чи забуту історію, переосмислювати її та повертати до суспільного дискурсу. Що з цього вийшло, пропонуємо переглянути та обговорити у п’ятницю ввечері.

«Перестройка(1956–1959)» (Захар Колісніченко та Андрій Чернега, Черкащина), «Посіч: депортована, але не знищена» (Шеметуха Софія, Прикарпаття), «Книга пам’яті репресованих греків Старий Крим» (Георгій Бушуєв, Приазов’я), відео документальної вистави «З дому до дому» (Леся Берездецька та Єлизавета Олійник, Львів), «Історія місця в Чернівцях» (Ольга Обершт, Буковина), «Ясен» (Аліна Хорольська, Рівне-Київ), «К запорожцам» (Анна Стукало, Запоріжжя).

Конференц-зал №2, Готель «Тернопіль», вул. Замкова 14

12 листопада

11.00

Відкрита публічна дискусія «Персональні історії вимушених переселенців XXXXI століття в Україні»

Вимушені переселенці – цей термін з’явився в українському медійному просторі порівняно недавно. Проте, для України він не новий за змістом. Історії про вимушених переселенців просто не були «на поверхні» – ми мало знали про переселення лемків з Лемківщини, жителів Прикарпаття на Одещину, про «українську Атлантиду» і долі її жителів, що похована під Кременчуцьким морем, та про наших сучасників, які змушені були покинути свої домівки в Криму, Донецькій та Луганській областях. Ми намагатимемося показати досвід роботи учасників програми «Студії живої історії» з даною темою та спробуємо сформулювати рекомендації для подальшої роботи.

Спікери-експерти в темі: Захар Колісніченко та Андрій Чернега з ініціативою «Перестройка (1956–1959)», Ольга Глушко та Дмитро Горбенко з ініціативою «Речовий доказ», Леся Берездецька та Єлизавета Олійник документальною виставою «З дому до дому», Софія Шеметуха зі стрічкою «Посіч: депортована, але не знищена».

Модерує Сергій Євтєєв

Конференц-зал №2, Готель «Тернопіль», вул. Замкова 14

14.00

Відкрита публічна дискусія «Нові методи роботи з радянською спадщиною»

Радянська спадщина – словосполучення, що викликає чимало різноманітних асоціацій. Сьогодні в українському суспільстві немає одного спільного бачення, що ж робити зі спадком Радянського Союзу. Наша освітня програма теж не має одного бачення, але ми з точністю можемо сказати, що скеровуємо свої сили на осмислення й переосмислення цього минулого. Ми однозначно проти бездумного стирання з публічного та приватного простору цього величезного і надзвичайно важливого пласту історії. Неможлива деконструкція без попереднього плану, а що ж ми хочемо натомість. Учасники «Студій живої історії» використовують у своїх ініціативах різноманітні форми роботи з радянським минулим. Від циклу лекцій, екскурсій, досліджень, створення відеоматеріалів до настільної гри. Власне, в основі дискусії лежатиме досвід учасників «Студій живої історії» в роботі з темою радянської історії.

Спікерами-експертами в темі будуть Ярослав Переходько з ініціативою  «Пострадянське», Юлія Королевська з ініціативою «Відповідально зважуй своє минуле», Євгенія Саніна, Лілія Печура та Костянтин Загорулько з ініціативою «Настільна гра “Timeline”», Оксана Тьохта, Юлія Мазурчак і Вірослав Цюп’як з інціативою «Культвідродження», Георгій Бушуєв з ініціативою «Книга пам’яті репресованих греків Старий Крим».

Модерує Тарас Грицюк, координатор програми «Студії живої історії»

Прес-центр українського дому «Перемога», бульвар Тараса Шевченка 27

16.00

Відкрита публічна дискусія «Як історія впливає на вигляд міста? Як урбаністи та міські активісти можуть працювати з історією у своїх проектах?»

Які сліди лишає історія на тілі міста? Яке вони мають значення для теперішніх мешканців? Чи впливають городяни на місця пам’яті і навпаки? Якими є сучасні позитивні та негативні тенденції змін у публічному міському просторі?

Спікерки-експертки в темі: Наталя Єрьоменко з ініціативою «На чорно, на біло» Наталія Князєва «Svidomi. Урбаністична школа для підлітків», Людмила Нікітіна з ініціативою «Простір. Відповідальність. Пам’ять», Ольга Обершт з ініціативою «Історія місця в Чернівцях», Олександра Григор’єва та Вікторія Степанець з ініціативою «Інтерактивна Вінниця», Борис Нілов з ініціативою «Спадщина крізь час».

Модерує дискусію Наталія Павлєнко

ТНЕУ, корпус №10 (Євростудії), бульвар Тараса Шевченка 10

19.00

Закриття виставки «Студії живої історії» та презентація збірки «Альтернативні формати роботи з історією». Неформальне завершення програми.

АртГалерея, вул. Митрополита Шептицького 4.

Більше про «Студії живої історії» :https://www.facebook.com/LiveHistoryWorkshop

http://www.dialogue-for-change.org/uk/studiyi-zhivoyi-istoriyi/

Із запитаннями звертайтесь до прес-координаторки програми Світлани Ославської: [email protected]

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.