bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Розпочинається обговорення щодо реалізації у 2016-2018 рр. Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд»
31.12.2015

Відповідно до Календаря з безперервної реалізації плану дій в Україні, розробленого Керівним комітетом Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд», з січня 2016 року Уряд України має розпочати підготовку проекту наступного плану дій. Передбачається, що реалізація плану триватиме з липня 2016 року по червень 2018 року.

З 4 січня 2016 року розпочинається перший етап громадського обговорення щодо реалізації Ініціативи у 2016 – 2018 роках. Мета першого етапу обговорення – зібрати різні думки щодо можливих напрямів реалізації Ініціативи, а також заходів (зобов’язань), що можуть бути передбачені в рамках цих напрямів.

У рамках першого етапу обговорення відбудуться відкриті засідання робочих груп Координаційної ради з питань реалізації в Україні міжнародної Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд», заходи міністерств, Держкомтелерадіо та Держагентства з питань електронного урядування. Також планується проведення заходів з обговорення в регіонах України. Анонси таких заходів будуть розміщуватися на урядовому веб-сайті «Громадянське суспільство і влада».

Крім того пропозиції можна подати до 15 лютого 2016 року до відділу комунікацій з громадськістю Департаменту інформації та комунікацій з громадськістю на електронну адресу [email protected] (Пахно Анна Ігорівна, тел.: (044) 256-63-38). Пропозиції пропонується подавати за формою.

На основі усіх пропозицій, що надійдуть під час обговорення, спеціально створена робоча група з представників інститутів громадянського суспільства, органів виконавчої влади, експертів сформує проект плану дій.

Після цього, орієнтовно у квітні 2016 року, відбудеться другий етап громадського обговорення. Під час цього етапу для обговорення буде запропоновано напрацьований робочий групою проект плану дій.

Нагадуємо, що національні плани дій визначають зобов’язання урядів з удосконалення своєї діяльності у відповідних галузях. Ці зобов’язання можуть передбачати вже заплановані кроки, спрямовані на реалізацію реформ, або визначати нові, або передбачати заходи з проведення реформ в абсолютно новій галузі.

Відповідні зобов’язання повинні бути структуровані навколо п’яти «великих викликів» Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд»:

поліпшення державних послуг – заходи, спрямовані на весь спектр послуг, що надаються населенню, включаючи охорону здоров’я, освіту, кримінальне правосуддя, енергопостачання, телекомунікації та будь-які інші галузі обслуговування, шляхом заохочення поліпшення державних послуг або інновацій приватного сектора;

підвищення рівня доброчесності в державному управлінні – заходи, спрямовані на боротьбу з корупцією, забезпечення суспільної етики, надання доступу до інформації, контроль фінансової реформи, забезпечення свободи засобів масової інформації та сприяння розвитку громадянського суспільства;

більш ефективне управління державними ресурсами – заходи, спрямовані на раціональне використання коштів, природних ресурсів та іноземної допомоги, прозоре проведення державних закупівель;

створення безпечних громад – заходи, спрямовані на громадську безпеку, реагування на стихійні лиха і кризи, екологічні загрози;

підвищення корпоративної підзвітності – заходи, спрямовані на корпоративну відповідальність з таких питань, як охорона навколишнього середовища, боротьба з корупцією, захист прав споживачів та залучення громадськості.

При цьому враховується, що всі країни мають різну внутрішню ситуацію і самостійно мають визначитись з основними викликами і пов’язаними з ними конкретними зобов’язаннями, які найбільше відображають унікальність умов кожної країни.

Водночас зобов’язання в рамках Ініціативи мають відображати чотири основні принципи відкритого уряду:

прозорість: інформація про діяльність уряду є відкритою, всеосяжною, своєчасною, вільно доступною для громадськості, і такою, що відповідає основним стандартам відкритих даних;

участь громадян: уряд залучає громадян до участі в обговореннях, що сприяє прийняттю рішень, які враховують громадську думку, є більш інноваційними та ефективними;

підзвітність: наявність правил, норм і механізмів, які змушують урядові структури до обґрунтування своїх дій, здійснення діяльності відповідно до визначених для них вимог, реагування на критику, прийняття відповідальності за невідповідність дій законам або зобов’язанням;

технології та інновації для прозорості та підзвітності: уряд враховує важливість надання громадянам відкритого доступу до технологій, а також усвідомлює роль нових технологій в просуванні інновацій та важливість розширення можливостей використання технологій громадянами.

Протягом 2012 – 2015 років реалізація Ініціативи в Україні здійснювалася за напрямами:

  • сприяння діяльності інститутів громадянського суспільства, їх участі у формуванні та реалізації державної політики;
  • забезпечення доступу до публічної інформації;
  • запобігання і протидія корупції;
  • підвищення якості надання адміністративних та соціальних послуг;
  • впровадження технологій електронного урядування та розвиток електронної демократії.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.