bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Прес-конференція «Вплив змін клімату на водозабезпечення, водоспоживання і продовольчу безпеку»
11.11.2015

12 листопада 2015 року о 14.00 відбудеться прес-конференція на тему: «Вплив змін клімату на водозабезпечення, водоспоживання і продовольчу безпеку» в Українському національному інформаційному агентстві «Укрінформ».

Учасники:

  • Алексі Струве, директор Агентства Бізнес Франс в Україні; 
  • Ганна Гопко, голова Комітету Верховної Ради у закордонних справах;
  • Ірина Жданова, генеральний директор ГО «Фонд «Відкрита політика»;
  • Тетяна Адаменко, начальник відділу агрометеорології Українського гідрометеорологічного центру.
  • Світлана Краковська, с.н.с Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС та НАН України, учасник IPCC.

Проблема зміни клімату сьогодні надзвичайно актуальна, адже за останні десятиліття клімат на нашій планеті значно змінився, про що все більш голосно говорять учені зі всіх 195 країн світу. Однак серед більшості пересічних громадян пануючою є думка, що зміни клімату це “фейк”, і що вони безпосередньо на них ніяк не впливають. Якщо ж і далі ігнорувати зростаючий вплив змін клімату, це матиме негативні, можливо, і незворотні (за умови підвищення середньої температури більш ніж на 2градуси) наслідки. Це - також і зменшення продуктивності  сільського господарства, що є одним з найважливіших секторів економіки України, а запаси води для пиття, промислових і сільськогосподарських цілей ставатимуть усе більш мізерними. Тому необхідно налагодити швидкі та дієві комунікації між вченими та політиками задля прийняття важливих рішень, покликаних мінімізувати негативні впливи не тільки щодо енергозаощадження, зменшення викидів CO2, а й в галузі водозабезпечення, сільського господарства. 

Україна належить до найменш забезпечених власними водними ресурсами, доступними для користування, європейських держав (в Україні питне водопостачання на 2/3 покривається завдяки поверхневим водам). Водогосподарсько-екологічне становище в нашій країні спричинено двома умовами: низька водозабезпеченість (в рік на одного мешканця припадає біля 1 тис. м куб., а це у 15 разів нижче за нормою яку, визначила Європейська економічна комісія ООН) і стан якості водних джерел.

Водний фактор відіграє ключову роль у підтримці балансу природно-екологічних процесів. Будь-які зміни водного режиму і водозабезпеченості зумовлюють значний прямий і непрямий вплив на функціонування природних екосистем, і економіку країни в цілому.

Сільське господарство України  як і будь-якої іншої країни є залежним від складних природних умов в тому числі і клімату. Адаптація водних ресурсів до змін клімату передбачає зміни попиту, розподілу і підвищення ефективності використання води. Принципово важливим адаптаційним заходом є планування альтернативних джерел водопостачання, наприклад, очищених стічних вод або опрісненої морської води. Модернізація інфраструктури водопостачання та захист прибережних ресурсів прісної води від надходження солоної води є ефективними методами. А також доцільним є збереження вологи в ґрунті шляхом мульчування та застосування інших методів.

Довідково. ГО «Фонд «Відкрита політика» ініціювала проведення за підтримки Посольства Франції промо-кампанії приуроченої 21-й сесії Конференції Сторін Рамкової конвенції Організації Об’єднаних Націй про зміну клімату, яка відбуватиметься 30 листопада - 11 грудня 2015 р. в Парижі.

Інформаційна кампанія являє собою цикл регулярних щотижневих прес-конференцій в Українському національному інформаційному агентстві «Укрінформ» під загальною темою: «Від екології цінностей - до екології Всесвіту: виклики в умовах глобальних змін клімату».

Організатори: ГО «Фонд» Відкрита політика», Український гідрометеорологічний інститут ДСНС та НАН України, УНІА «Укрінформ», Французький інститут за підтримки Посольства Франції в Україні.

Інформаційні партнери: Громадське радіо, Радіо ЕРА-FM, радіо «Промінь», lb.ua.

Адреса: м. Київ, вул. Б.Хмельницького, 8/16

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.