bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Малозабезпечені луганчани одержуватимуть безкоштовну правову допомогу
04.06.2009

Малозабезпечені луганчани  одержать безкоштовну правову допомогу через впровадження механізмів соціального замовлення. Із відповідною ініціативою виступив Міжнародний Фонд «Відродження».

2 червня 2009 року в Луганську відбулася зустріч директора програми «Верховенство права» фонду «Відродження» Романа Романова та представників громадських організацій області. Київський гість повідомив громадських активістів про те, що фонд планує на базі Луганської та Херсонської областей започаткувати нову ініціативу щодо надання правової допомоги малозабезпеченим верствам населення використовуючи механізм соціального замовлення. Ця ініціатива стимулюватиме співпрацю громадських активістів та органів місцевого самоврядування. Учасники зустрічі обговорили перспективи реалізації зазначеної ініціативи.

Соціальне замовлення – це комплекс заходів організаційно-правового характеру з розробки соціальних програм і соціальних проектів за рахунок бюджетних та інших засобів шляхом підписання соціальних контрактів на конкурсній основі. Виконавцями соціальних проектів та програм як правило виступають місцеві громадські організації.

Соціальне замовлення - це прогресивна технологія, яка дозволяє збільшити ефективність витрачання бюджетних коштів місцевого самоврядування на соціальний захист населення. Для впровадження цієї ініціативи, що триватиме щонайменше три роки, Луганська область була обрана не випадково. Романов наголосив, що саме у Луганській області гостро постало питання надання допомоги малозабезпеченим верствам населення. Також директор програми відмітив, що на Луганщині є сильна база для розвитку цієї ініціативи завдяки великій активності громадських організацій.

Представник фонду також відзначив, що у Луганську вже є позитивний досвід взаємодії органів місцевого самоврядування та громадських організацій.

Директор програми «Верховенство права» наголосив на тому, що фонд очікуватиме проектів, які розвиватимуть досвід такої взаємодії, і що ця співпраця між НУО та місцевим самоврядуванням має тривати й після закінчення проекту. «Партнерами должны являться не столько фонд и общественные организации, как активисты общественных организаций и органы местного самоуправлений», - зазначив Роман Романов.

Підчас зустрічі громадські активісти висловили власне бачення запропонованої ініціативи. Було наголошено на необхідності створення мережі правового захисту до якої б увійшли провідні НУО області та створенні спеціальної інституції для об’єднання громадських організацій у цьому проекті.

Серед висловлюваних ідей також прозвучала думка створити при міській раді громадську приймальну уповноваженого з прав людини, який би мав право голосу та право виступати на сесіях та засіданнях міської ради. Але було зазначено й те, що людина ця має діяти автономно від міської ради, аби мати змогу насправді допомагати громадянам.

Інший запропонований варіант надання правової допомоги - створення у містах області спеціальних інституцій, які б займалися юридичним консультуванням тих, чиї права було порушено. На думку багатьох виступаючих особливим попитом користуватиметься консультації із проблем містобудування та земельних питань (як у місті так і на селі).

Також була зазначена необхідність створення благодійного фонду при міській раді, кошти з якого б після закінченні ініціативи йшли б на фінансування аналогічних право освітніх проектів у місті. Присутні на зустрічі журналісти висунули пропозицію щодо створенню Інтернет-порталу, який би слугував інформаційним ресурсом для мешканців міста чиї права були порушені. Також було запропоновано створити газету до якої б звичайні громадяни могли б звертатися із своїми проблемами. Громадські активісти висловили побоювання того, що каменем спотикання у реалізації висловлених ідей стане юридичне управління при міській раді, що неодноразово протидіяло реалізації громадських ініціатив.

Механізм соціального замовлення вже не перший рік активно використовується в таких містах України, як Чернігів, Вінниця, Одеса. Ці програми позитивно вплинули на розвиток громадської активності та розвиток співпраці між громадськими організаціями та органами місцевого самоврядування.

Громадські активісти Луганщини сподіваються, що запропонована фондом «Відродження» ініціатива буде підтримана органами місцевого самоврядуванням області та успішно впроваджена у життя.

Контакти

  • Хандрамай Олександра
  • Східноукраїнський центр громадських ініціатив
  • [email protected]
  • 8(050)8855890

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.