bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

У Полтаві планують тиждень заходів до Європейського тижня мобільності
14.09.2015

До Європейського тижня мобільності у Полтаві презентують Велоконцепцію, проїдуться містом на РетроВелоПараді, проїдуться велосипедом на роботу та відкриють фотовиставку.

Європейський тиждень мобільності (ЄТМ) – свято раціонального розвитку транспорту. Щороку з 16 по 22 вересня його святкують у понад 2 тисячах міст Європи, щоб показати, що використання приватних автомобілів потрібно зменшувати, а використання громадського транспорту, велосипедів – збільшувати.

Цього року кампанія звертає увагу на раціональний вибір транспортного засобу для кожного переміщення по місту, звідси й тема ЄТМ: «Обирай. Змінюй. Поєднуй». Зробивши розумні рішення щодо виду транспорту, який ми використовуємо, ми можемо заощадити гроші, поліпшити своє здоров’я і допомогти довкіллю. Сьогодні більшість передових країн світу долучаються до втілення політики сталого розвитку. Стала (збалансована) мобільність у містах полягає в пріоритетності розвитку міської інфраструктури для людей: пішохідної, велосипедної та громадського транспорту – такої, що зменшує екологічні ризики, є більш безпечною для людини та середовища.

Чому важливо піднімати тему мобільності населення у містах? На сьогодні у багатьох містах України склалась катастрофічна ситуація, пов’язана зі зростанням рівня автомобілекористування, яке призводить до заторів, проблем з паркуванням, підвищення небезпеки руху (ДТП), особливо для пішоходів і велосипедистів, надмірного екологічного забруднення, погіршення здоров’я мешканців міста, зниження привабливості міста та якості міського середовища. Все це викликає надмірне зростання витрат з бюджету як на автомобільну інфраструктуру (розвиток та утримання), що значною мірою не покриваються «транспортними» податками і зборами, так і на вищенаведені негативні наслідки, що лягають тягарем на доходи населення і муніципальний бюджет. У Полтаві ці проблеми вже стають актуальними для центру міста (запаркованість смуг руху, тротуарів, забрудненість повітря, шумове забруднення).

У цьому році полтавські громадські організації («Сіті Лаб», «ВелоПолтава»)  сумісно з Полтавською міською радою, представниками бізнесу («Львівська кав’ярня», кейтеринг-служба «Дом.Кафе»), Полтавським національним педагогічним університетом та центром «Вікно в Америку» Полтавської обласної універсальної бібліотеки імені І П. Котляревського планують заходи та акції в рамках ЄТМ.

Цього року Полтава вперше долучається до проведення ЄТМ на офіційному рівні (секретар Міської ради Оксана Деркач 7 вересня підписала Хартію про підтримку і проведення Європейського тижня мобільності).

Подія на ФБ: http://on.fb.me/1LcMYrI

Орієнтовна програма заходів ЄТМ-2015 у Полтаві

17 вересня, четвер

7:30 — день «Велосипедом на роботу» (організатори: ГО «Сіті Лаб», ГО «ВелоПолтава»). Місце проведення: «Львівська кав’ярня», вул. Жовтнева, 32.

Подія на ФБ: http://on.fb.me/1NrVQtS

Подія ВК: https://vk.com/event101756120

11:00 — відкриття фотовиставки «ВелоОбличчя Полтави» (авторський проект Романа Юхимчука). Місце проведення: біля будівлі Полтавської обласної універсальної бібліотеки імені І П. Котляревського. Виставка триватиме до 22 вересня.

Частина фото на ФБ: http://on.fb.me/1Ka1H2w

12:00 — презентація роботи інформаційно-ресурсного центру “Вікно в Америку” та проекту “Windows go biking” (Вікна на велосипедах). Контактні особи: Олена, завідуюча центром “Вікно в Америку”, (099) 078-05-81; Ірина, координатор центру «Вікно в Америку», (066) 170-20-97.

19 вересня, субота

11:00-14:00 — РетроВелоПарад в стилі 60-х років ХХ століття (організатор: ГО «ВелоПолтава», контактна особа: Вікторія Івасенко, (095) 509-03-43). Збір біля пам’ятника Слави у Корпусному парку.

Подія на ФБ: http://on.fb.me/1OQQFCD

21 вересня, понеділок

11:00 — публічна презентація Концепції розвитку велоінфраструктури Полтави на 2016-2020 рр. для представників Полтавської міської ради та ЗМІ (організатори: ГО «Сіті Лаб», ГО «ВелоПолтава»). Місце проведення: Полтавська міська рада. Контактна особа: Садовнікова Ірина, координатор проекту «Полтава велосипедна», (066) 816-66-21

22 вересня, вівторок

8:00-14:30 — День без автомобіля. Інформаційна акція біля Полтавського національного педагогічного університету (організатор: Фізико-математичний факультет ПНПУ). Контактна особа: Матвієнко Юрій, заступник декана з виховної роботи, (099) 960-15-03.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.