bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

В Кіровограді продовжують працювати над зниженням рівня агресивності в молодіжному середовищі.
29.05.2009

27 травня 2009р., у Кіровограді пройшов круглий стіл «Зниження рівня агресивності в молодіжному середовищі за допомогою шкільних служб розв'язання конфліктів», ініційований Дитячою екологічною громадською організацією «Флора».

З вересня 2008 року ДЕГО «Флора» розпочала роботу над створенням шкільних служб розв’язання конфліктів (Центрів медіації). Мета створення таких служб – зниження рівня агресії в молодіжному середовищі, навчання дітей конструктивно розв’язувати конфліктні ситуації.

«Ми намагаємося знаходити та сприяти впроваджуванню нових інновацій методики задля зниження рівня агресії та насилля в шкільному середовищі,- розповідає президент ДЕГО «ФЛОРА» - Шестакова Людмила Володимирівна, - адже, якщо допомогти в вирішенні конфлікту, його можна подолати на початковій стадії».

А от наскільки ця методика є актуальною, потрібною та може бути адаптована до нашого шкільного середовища, йшла мова на засіданні круглого столу. У жовтні минулого року було проведено тренінг для координаторів шкільних служб розв’язання конфліктів. В ньому взяло участь понад 20 осіб – психологи, соціальні педагоги з різних шкіл області. Після кропіткої роботи над формуванням команди медіаторів, проведення їх навчання, було створено шкільні служби розв’язання конфліктів в 8 школах області.

До відбору дітей для формування команди медіаторів, кожен координатор підійшов по – різному. «Спочатку ми зробили оголошення в 8, 9 та 10 класах про створення такої служби, відібрали 9 осіб, дітей, які й очолили координацію шкільної служби. Зараз ми маємо 9 учнів медіаторів, для яких ДЕГО «Флора» провела відповідне навчання і які успішно та вмотивовано працюють» - розповіла Ольга Доскалова психолог та координатор Великосеверинівської ЗОШ 1-3 ст.

Також досвідом поділилася психолог та координатор шкільної служби “Спеціалізованого загальноосвітнього навчального закладу школи І-3 ступенів “Гармонія” - гімназії імені Тараса Шевченка - центру позашкільного виховання “Контакт”- Надія Кравченко : «Ми залучали до координації центру, виключно бажаючих, і, приємним було те, що відгукнулися навіть ті діти, котрі, в минулому, ніяким чином себе не проявляли та не були лідерами. Зараз ми маємо 10 навчених медіаторів, які розробили певний графік таким чином, що завжди діти мають доступ до послуг медіаторів».

Координатори служб медіації свідчать про те, що позитивні результати у роботі є як в роботі з так званими «клієнтами» служб, так і в житті самих медіаторів. Багато з них розповідали як методика допомогла їм особисто налагодити стосунки із рідними та друзями. «Шкільні служби розв’язання конфліктів - це унікальна методика, яка допомагає дітям почути один одного, - зазначив тренер програми створення Шкільних служб розв’язання конфліктів Ніл Плохов» .Саме цього не вистачає нашим дітям у вирії подій та сучасному темпі життя - бути почутими, не вистачає впевненості, що їх розуміють та мають довіру».

Як зазначив викладач кафедри адміністративної діяльності ВС Харьківського національного університету внутрішніх справ, Коломоєць Олександр Дмитрович: «Впровадження даної методики, тільки тоді буде практичним, коли стане постійним та систематичним, навіть якщо «Флора» припинить цим займатися». Саме тому, учасниками круглого столу прийнято конкретні рішення щодо подальших дій. 9 червня 2009 р. на засіданні громадської ради при голові Кіровоградської обласної державної адміністрації буде розглядатися питання про дотримання прав дитини в регіоні.

Президент ДЕГО «Флора», Шестакова Людмила Володимирівна буде презентувати матеріали регіонального дослідження. В рекомендації ж планується, окремим пунктом, додати пропозицію про розповсюдження позитивного досвіду створення Шкільних Служб розв’язання конфліктів. Дану ініціативу, одностайно підтримали всі учасники круглого столу.

Організатори висловлюють вдячність, всім присутнім, хто відгукнувся на запрошення: начальнику управління сім’ї та молоді Пастернаку Сергію Олександровичу, викладачу кафедри адміністративної діяльності ВС Харківського Національного Університету Внутрішніх Справ Коломойцю Олександру Дмитровичу, громадським організаціям, представникам ЗМІ. Та особливу вдячність висловлюємо, координаторам Шкільних Служб розв’язання конфліктів за їх кропітку та старанну роботу.

Проведення даного заходу стало можливим за фінансової підтримки Всеукраїнського благодійного фонду “Крона” заснованого у 2006 році за участі групи компаній “НІКО”, торгових партнерів та дилерів у вісімнадцяти регіонах України. Фонд “Крона” вбачає свою мету у наданні допомоги дітям-сиротам, дітям, які залишилися без батьківського піклування та дітям-інвалідам та іншим соціально-вразливим категоріям дітей!

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.