bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Культурний інституційний ландшафт Нового Саду: самоорганізовані структури
24.05.2009

Фундація Центр Сучасного Мистецтва в рамках програми "Зовнішні зв’язки" представляє лекцію Зорана Пантеліча (Сербія) "Культурний інституційний ландшафт Нового Саду: самоорганізовані структури" 

29 травня, п’ятниця, 18:00 у Центрі Сучасного Мистецтва (вул. Сковороди 2, Староакадемічний корпус НаУКМА)

Зоран Пантеліч – митець, продюсер, лектор і дослідник. Зараз він є директором Центру нових медій New Media Center_kuda.org, Новий Сад, Сербія.

Kuda.org – це перша організація такого штибу в Сербії. Kuda.org – платформа, що забезпечує контентом нові культурні практики, продукує медіа-арт і соціальну оболонку. Центр досліджує критичний підхід до (зло)вживання інформаційними й комунікаційними технологіями (ICT) й наголошує на творчому мисленні у мережевому суспільстві.

Центр є незалежною організацією, котра збирає митців, теоретиків, медіа активістів, дослідників та ширшу публіку на ґрунті інформаційних та комунікаційних технологій.

Kuda.org фокусується на питаннях впливу електронних медій на суспільство, на творчому застосуванні нових комунікаційних технологій та на сучасній культурній і соціальній політиці. Основні питання, з якими працює центр: інтерпретація та аналіз історії та важливості інформаційного суспільства, потенціал інформації як такої та поширення її впливу на політичні, економічні та культурні зв’язки у сучасному суспільстві.

Центр нових медій kuda.org відкриває простір для культурного діалогу та альтернативних методів освіти та досліджень. Головним чином центр занурений у царини соціальних питань, медіа культури, мистецтва нових технологій, відкритого доступу (Open Source) та вільного програмного забезпечення (Free Software).

Окрім діяльності центру kuda.org, Зоран Пантеліч презентуватиме діяльність інших самоорганізованих альтернативних культурних інституцій Нового Саду, які постали з діяльності центру.

"Я хочу презентувати деякі аспекти культурного ландшафту Нового Саду, котрі ілюструють різні рівні менеджерських і змістовних навичок, які присутні сьогодні в Новому Саді, Сербія. Увагу я зосереджуватиму на прикладах кількох організацій – само-організованих структур (незалежні асоціації, альтернативні моделі тощо) в царині культури", – каже Зоран Пантеліч.

Молодіжний соціальний центр Youth Social Center CK13, розташований в центрі міста, - це колишній приватний будинок із подвір’ям, перетворений на публічний простір. CK13 – це незалежний, неприбутковий, альтернативний і освітній проект із високим ступенем соціального та політичного залучення молоді, значною роллю молодіжних проектів у місцевому контексті, включно з високим рівнем самоорганізації та стабільності молодіжних заходів. Головна мета CK13 – проведення публічних заходів, публічних обговорень, лекцій, виставок, концертів, презентацій, майстерень, показів, резиденційних програм, досліджень та обмінів тощо.

Мистецька асоціація "Арт Клініка" (ART Klinika) також розташована в центрі міста, за сто метрів від центральної пішохідної зони, у звичному мистецькому і субкультурному просторі – в підвалах. "Арт Клініка" була мистецько-утопічним проектом групи митців (ніякого членства там не існувало), що збирав творчих людей. "Арт Клініка" наполягає на діалозі й заохочує ідеї. Виставки вибираються мистецькою "медичною" радою. Підтримуючи митців із новим і провокативним підходом до створення й презентації своїх творів, "Арт Клініка" заохочує молодих митців шукати власних шляхів у мистецькому світі.

Зоран Пантеліч
Митець, продюсер, лектор і дослідник. Зараз він є директором Центру нових медій New Media Center_kuda.org, Новий Сад, Сербія. У 1993 році він заснував асоціацію APSOLUTNO – групу з трьох осіб, які працюють з міждисциплінарними мистецькими практиками та медійним плюралізмом. Його твори показувалися у світі, зокрема, в Берліні, Парижі, Будапешті, Відні, Франкфурті, Вроцлаві, Хіросімі, Сан-Франциско тощо. У 2000 році він заснував New Media Center_kuda.org у Новому Саді, першу організацію такого штибу в Сербії.
У 2001 році Зоран курував секцію нових медій Белградської жовтневої виставки (Belgrade October Exhibition), а цього року був спів-куратором Фестивалю нових медій в Белграді (New Media Festival in Belgrade). У 2003 році він був спів-продюсером виставки World-Information.Org – міжнародного проекту, створеного Public Netbase, Відень, у Новому Саді та Белграді. У 2004 році у співпраці з Інститутом V2 з Ротердаму він організовував Trans European Picnic (www.transeuropicnic.org) у Новому Саді. Від 2005 року викладає медіа комунікацію в Академії мистецтв у Новому Саді.

Програма "Зовнішні зв’язки" Фундації ЦСМ – це постійний діалог з європейськими митцями й культурними активістами. Це програма відкритих лекцій і дискусій, спрямованих на розширення українського культурного контексту. Завдяки "Зовнішнім зв’язкам" ЦСМу та його партнерів відбулися дискусії, зокрема, із Катажиною Козирою (Польща), Дмітрієм Ґутовим (Росія), Владіміром Усом (Молдова) і Наташею Бодрозіч (Сербія) – проект INTERVENTIONS3, Зоф’єю Махніцькою (Польща), Міхаєлем Блюмом (Австрія), Аллою Вайсбанд (Білорусь) та іншими.

Наступна лекція у програмі "Зовнішні зв’язки" – Йоанна Варша (кураторка, Польща) 25 червня 2009.

Лекція Зорана Пантеліча стала можливою завдяки проекту тренінгів CASE STUDY, підтриманому Шведським інститутом в рамках програми SWIZHE, Посольством Швеції в Україні, Польським інститутом у Києві.

По додаткову інформацію та акредитацію звертайтеся до Фундації Центр Сучасного Мистецтва: Наталії Галєнчік - [email protected],  +38 097 712 35 28

Інституційний партнер Фундації Центр Сучасного Мистецтва: Національний університет "Києво-Могилянська Академія".

Контакти

  • Наталії Галєнчік
  • Фундація Центр Сучасного Мистецтва
  • [email protected]
  • [email protected]
  • +38 097 712 35 28
  • 425 777 8
  • вул. Сковороди
  • 2 Староакадемічний корпус НаУКМА

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.