bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Від можливого до дійсного!
19.05.2009

Становлення громадянського суспільства в Україні відбувається багатьма шляхами, про це свідчать самі учасники цього процесу – громадські організації. Важливим кроком у збільшені впливу громадських об’єднань є розширення тематики їхньої роботи і більш ширше охоплення сфер діяльності громадян України.

Для успішного науково-технічного, інноваційного розвитку держави дуже важливими є об’єднання науковців, інженерів, винахідників та усіх небайдужих до розвитку України.

Відомо, що основною складовою успішності та благополуччя будь-якої країни є інноваційний розвиток. Тому передові країни світу обрали саме інноваційну модель свого розвитку, вони зобов’язались сприяти розвитку науки та промисловості, створенню наукоємних технологій як основ сучасного інноваційного суспільства.

Саме закордонний досвід свідчить, що запорукою будь-яких суспільних зрушень є діалог влади та громадян. Громадські організації, що об’єднують працівників науки та техніки зуміли налагодити конструктивну співпрацю з державними органами та всесторонньо сприяють реалізації ідей, здійснюють задоволення та захист своїх членів, надають інформаційну та методологічну підтримку.

Україна, як держава, що віддавна славилась власним конкурентним науковим потенціалом та могла самостійно його формувати, постала перед випробовуваннями, що нестримно диктує світ.

Непристосованість до сучасних реалій, неефективний технологічний менеджмент, корумпованість органів влади та інше, спровокувало негативні наслідки, а саме: відтік вчених закордон, зменшення престижу науки у суспільстві, інтелектуальне зубожіння нації. Саме утворення нових форм підтримки науки та техніки є одним із шляхів виходу із занепаду держави. Для цього найпершим кроком є забезпечення самореалізації науковця, його матеріальне стимулювання, а найголовніше - інформаційне забезпечення, яке допоможе розширити мережу знань та знайти однодумців для реалізації своїх ідей.

У 2008 році серед вчених, винахідників та інших небайдужих людей до проблем науки та підприємництва в Україні, утворилась ініціативна група, що поставила собі за мету об’єднати фахівців та професіоналів з комерціалізації технологій для здійснення спільних завдань.

Не зволікаючи з реалізацією поставленого завдання, 15 січня 2009 року завдяки сприянням Українського Науково-технологічного центру та за підтримки Національної Академії Наук України, було проведено установчі збори громадської організації «АСОЦІАЦІЯ ПРОФЕСІОНАЛІВ З КОМЕРЦІАЛІЗАЦІЇ ТЕХНОЛОГІЙ УКРАЇНИ» (далі – Асоціація), на них були присутні: Гусєв Володимир, Гагауз Інна, Ілляш Тетяна, Калина Володимир, Когут Олександр, Корсун Віктор, Мартишко Андрій, Мітін Вадим, Попова Людмила, Пугач Сергій, Семирга Олександр, Слободянюк Олександр, Тарелін Андрій, Цибульов Павло.

Усі ці люди, у різний спосіб залучені до процесу комерціалізації технологій, серед них є науковці, управлінці, державні службовці та інші. Під час згаданої події було вирішено створити Асоціацію, прийнято статут та обрано її керівні органи, за результатами голосування керівництво Асоціацією доручено Мітіну Вадиму Федоровичу, представнику Інституту фізики напівпровідників ім. В.Є.Лашкарьова Національної Академії Наук України, м. Київ, а його заступником обрано Когута Олександра Євгеновича, представника Інституту радіофізики та електроніки ім. О.Я.Усикова Національної Академії Наук України, м. Харків.

Виконавши всі процедурні вимоги законодавства України, щодо реєстрації громадських об’єднань, 14 квітня 2009 року відбулась державна реєстрація Асоціації, отож на мапі громадянського суспільства нашої держави утворилась ще одна спільнота людей, що прагнуть зробити світ людини яскравим та повноцінним.

Відповідно до статутних засад основною метою діяльності Асоціації є сприяння розвитку комерціалізації наукових розробок в Україні, задоволення і захист прав та інтересів фахівців і професіоналів з комерціалізації технологій – членів Асоціації.

Для досягнення статутної мети діяльність Асоціації спрямована на реалізацію наступних завдань:

  • сприяти розвитку комерціалізації результатів діяльності науково-дослідницьких інститутів, наукових груп, окремих науковців в промисловості, сільському господарстві та інших галузях виробництва;
  • сприяти членам Асоціації у вирішенні питань захисту їх прав та інтересів;
  • сприяти розвитку фахової підготовки та кадрового забезпечення фахівців з комерціалізації;
  • сприяти інформаційному висвітленню розвитку комерціалізації технологій в Україні;
  • приймати участь у громадському аналізі та наданні пропозицій щодо змін до чинного законодавства та нормативних актів з питань трансферу технологій, інноваційної діяльності та інтелектуальної власності; брати участь на громадських засадах у розробці їх методичного забезпечення разом з Міністерством науки і освіти, Національним банком України та іншими зацікавленими установами;
  • сприяти створенню посад спеціалістів з комерціалізації в провідних академічних та галузевих дослідницьких інститутах України за ініціативою Українського Науково-технологічного центру та за підтримки Національної Академії Наук України, впровадженню наукових розробок на ринок України і світу, комерціалізації наукових розробок, саморозвитку дослідницьких інститутів, окремих наукових груп, інноваційному розвитку економіки України в цілому.

До роботи Асоціації планується долучити усіх зацікавлених людей та організації, задля ефективної діяльності та поширення досвіду та знань щодо комерціалізації технологій. Важливим моментом стане налагодження закордонної співпраці та приєднання до міжнародних мереж.

Окрім цього, потрібно виокремити освітній аспект діяльності організації, оскільки навчання та передача практичного досвіду комерціалізації технологій, сприятиме підвищенню професіоналізму та ефективності у роботі.

Контакти

  • Андрій Мартишко
  • Асоціація професіоналів з комерціалізації технологій України
  • [email protected]
  • 8050-925-65-64

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.