bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

120-річниця від дня народження класика російської футуристичної поезії Володимира Маяковського
23.09.2013

24 вересня 2013 о 13.00 в рамках клубу «Співрозмовник» відбудеться літературний вечір присвячений 120-річчю від дня народження класика російської футуристичної поезії Володимира Маяковського.

Маяковський народився 19 липня 1893 року в селі Багдаді Кутаїської губернії Росії (Грузія). З 1902 року навчався в гімназії в Кутаїсі, потім у Москві. У 1908 році був виключений з гімназії за несплату грошей за навчання. У 1908 році, захопившись ідеями соціал-демократії, Маяковський вступив в Російську соціал-демократичну робітничу партію, брав участь у підпільній роботі. Тричі піддавався арештам, 11 місяців провів в одиночній камері Бутирської в’язниці, звідки був звільнений у січня 1910 року на поруки матері, після чого вийшов з партії. Саме у в’язниці він почав писати вірші. У 1911 році вступив в Московське училище живопису, скульптури та архітектури. У 1912 році опублікував перший вірш «Ніч» у футуристичній збірці «Ляпас суспільному смаку». Брав участь у художніх виставках сучасного мистецтва, виступав з читанням своїх віршів. У 1913 році вийшов його перший збірник «Я» (цикл містив чотири вірші). У грудні 1913 року в петербурзькому театрі «Луна-парк» поставили трагедію Маяковського «Володимир Маяковський», в якій сам поет виконав головну роль. У 1914-1915 роках написав поему «Хмара у штанях». У період 1917-1918 років написав і опублікував «Наш марш», «Ода революції». Поставив п’єсу «Містерія-буф». У 1918 році Маяковський експериментує в кіно в ролі сценариста, режисера і актора (всього знято три фільми). У березні 1919 року він переїхав до Москви, де став співпрацювати в ЗРОСТАННЯ (Російське телеграфне агентство). З 1922 по 1925 Маяковський очолював літературну групу ЛЕФ (Лівий фронт мистецтв), пізніше - РЕФ (Революційний фронт мистецтв).У 1922-1926 роках активно співпрацював з газетою «Известия», в 1926-1929 роках з «Комсомольською правдою». Друкувався в журналах «Новий мир», «Молода гвардія», «Огонек», «Крокодил», «Красная нива». У 1920-х Маяковський працює над рекламою і дизайном упаковки - трест «Моссельпром», «Резинотреста», ГУМ. За ці роботи в 1925 році удостоєний срібної медалі і диплома Виставки декоративно-прикладного мистецтва в Парижі. У 1925 році поет відправився в свою саму тривалу закордонну подорож - відвідав Кубу, Мексику і протягом трьох місяців виступав у різних містах США з читанням віршів і доповідей. Під враженням від подорожі написав збірку віршів «Іспанія. - Океан. - Гавана. - Мексика. - Америка» і нарис «Моє відкриття Америки». У 1925-1928р.р.  поет опублікував свої твори «Товаришу Нетте, пароплаву і людині», «По містах Союзу», поему «Добре!», «Розповідь ливарника Івана Козирєва …». В кінці 1920-х років поет знову звернувся до драматургії. Для театру Всеволода Мейєрхольда були написані п’єси «Клоп» і «Баня». У лютому 1930 р. відкрилася виставка «20 років роботи Маяковського». Її проігнорували і партійне керівництво, і колеги. 14 квітня 1930 р. у своїй робочій кімнаті в Луб’янському проїзді Володимир Маяковський пострілом з револьвера покінчив життя самогубством. Прах поета спочатку спочивав на Новому Донському кладовищі, в травні 1952 р. був перепохований на Новодєвічому кладовищі.

В ході заду буде діяти книжкова виставка «Я знаю слів набат…», на якій представлено художні твори В.Маяковського та літературно – критичні видання про творчість поета. Присутні переглянуть відеоролики прижиттєвої зйомки поета, послухають поетичні твори у виконанні автора, а також дізнаються про цікаві сторінки життя з відеофільмів та цікавих розповідей учасників літературного вечору.

В заході візьмуть участь:

Стела Русіна – Голова літературного клубу «Співрозмовник»;

Віталій Назарець – кандидат філологічних наук, доцент, завідувач кафедри української літератури МЕГУ ім. С.Дем’янчука;

Члени літературного клубу «Співрозмовник»;

Члени громадських товариств, об’єднань, культурних центрів м. Рівне;

Викладачі та студенти вищих учбових закладів м. Рівне, бібліотечні працівники;

Мета заходу: популяризація творів світової літератури, заохочення молоді до читання, залучення нових членів літературного клубу «Співрозмовник».

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.