bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

На Донеччині відкриються “живі” бібліотеки
27.11.2012

5 грудня 2012 року в Ясинуватській районній бібліотеці, за адресою: м. Ясинувата, вул. Скрипника, 125, з 10:00 до 13:00 вперше відкриється «Жива бібліотека», яка буде працювати так як і звичайна, добре нам відома бібліотека, різниця лише в тому, що її книги, – живі люди, з власними унікальними «сюжетами», повними надзвичайних емоцій, пригод, а іноді й справжніх жахів.

Мета «Живої бібліотеки» - забезпечити безпосереднє спілкування між загальним населенням і групами, які зазнають в суспільстві найбільшу стигму і дискримінацію, упереджене відношення до себе і потерпають від стереотипів і соціальної ізоляції, в благополучному для спілкування форматі.

Проведення заходу дозволить зменшити прояви стигми і дискримінації по відношенню до хворих на туберкульоз, визначити основні проблеми, стереотипи, упередження, міфи, труднощі, з якими зіштовхуються люди, які перехворіли на туберкульоз, допомогти учасникам заходу зрозуміти механізм зараження на туберкульоз та засоби профілактики, сприяти розвитку толерантності до хворих на туберкульоз.

У роботі «живої» бібліотеки візьмуть участь 10 «книжок», люди, які особисто зіштовхнулись з проблемою туберкульозу і зможуть з перших вуст розповісти, через які випробування їм довелось пройти, щоб перемогти хворобу (стереотипи: «небезпечні для оточуючих», «БОМЖі, алкоголіки і наркозалежні», «соціально неблагополучні», «не хочуть лікуватись», «зацікавлені в тому, щоб бути хворими та не працювати»)

Аналогічний захід відбудеться 7 грудня 2012 року в Володарській районній бібліотеці за адресою: пгт. Володарське, вул. Леніна, 128.

«Живі» бібліотеки проводяться Донецьким обласним благодійним фондом «Центр соціального розвитку «Міст» в межах реалізації проекту «Туберкульоз змінився – чи змінились ми!?» за фінансової підтримки БФ Ріната Ахметова «Розвиток України» в межах реалізації Програми «Зупинимо туберкульоз в Україні» за підтримки Глобального Фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією.

Як працює «Жива бібліотека»?

«Читач» приходить та реєструється в «Живій бібліотеці», обирає в каталозі «книгу», яка його зацікавила.

«Читач» підписом засвідчує свою згоду з правилами роботи «бібліотеки».

Починається «читання» – обговорення аспектів, цікавих для учасників: читач намагається проникнути у світ «книги», уточнюючи в процесі  спілкування ті деталі, якими обрана «книга» може поділитися. Читання продовжується 30 хвилин.

Учасники «Живої бібліотеки»:

«Книга» – це людина, яка внаслідок певних факторів – свого етнічного походження, релігійних поглядів, професії, стану здоров’я та ін. – належить до певної групи людей. Ця людина готова розкрити свій статус за допомогою спілкування, дискусії, відповідей на питання читачів.

«Читач» – будь-який відвідувач «Живої бібліотеки», який бажає дінатися більше про конкретну групу, яку представляє «книга».

«Бібліотекар» – людина, яка сприяє розмові «книги» і «читача». Вона може пояснити концепцію і правила «Живої бібліотеки», а також відповідає за технічні деталі (стежить за часом, реєстрацією).

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.