bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Круглий стіл «Поверхневий огляд чи незаконний обшук – чи дотримується міліція закону?»
16.11.2012

20 листопада 2012 р. о 10.00 в Офісі Омбудсмена (м.Київ, вул. Інститутська, 21/8) відбудеться круглий стіл «Поверхневий огляд чи незаконний обшук – чи дотримується міліція закону?».

Під час нього учасники обговорять, з якими проблемами стикаються подорожуючі при спілкуванні з правоохоронцями на вокзалах країни, та як запобігти порушенням прав людини під час такої взаємодії.

До обговорення запрошені експерти неурядових організацій, які мають досвід моніторингу дій правоохоронців, представники Міністерства внутрішніх справ України, працівники офісу Омбудсмена України, журналісти.

Організаторами круглого столу виступає Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів (Асоціація УМДПЛ) спільно з офісом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Круглий стіл стане підсумком чергового етапу всеукраїнської моніторингової кампанії «Міліція під контролем», який відбувався протягом жовтня 2012 року, і був присвячений контролю за діями міліції на вокзалах. Під час моніторингу були перевірені залізничні та автобусні вокзали в більш ніж 15 регіонах України.

Під час моніторингу були виявлені кілька системних проблем, пов’язаних з роботою спеціалізованої міліції на транспорті та патрульних на автовокзалах. Одна із них – здійснення так званого «поверхневого огляду». Прибуваючи на вокзал до чужого міста, на платформі чи в приміщенні вокзалу гостей зустрічають працівники міліції, які наполегливо просять показати їм вміст валіз. Спроба відмовитись від цієї процедури часто спричиняє незадоволення правоохоронців, людину можуть навіть затримати. Цю дію правоохоронці називають поверхневим оглядом речей.

Однак, чим така дія відрізняється від особистого огляду чи огляду речей? Певне, лише тим, що для особистого огляду чи огляду речей необхідно, щоб були виконані певні вимоги закону – огляд має проводитись особою тієї ж статі, в присутності двох понятих, про це має бути складений відповідний протокол, про що чітко говорить стаття 264 Кодексу про адміністративні правопорушення. Поверхневий огляд же – це дія, яка не регулюється законом, а згадана лише в Статуті патрульної служби.

Як можна врегулювати це та запобігти незаконним діям правоохоронців? Ці та інші питання, які з’явились у моніторів під час проведення кампанії «Міліція під контролем», будуть обговорені під час круглого столу.

Для участі у круглому столі необхідна попередня реєстрація за електронною адресою [email protected] або за телефоном (097) 96 173 46 (Марина Цапок, програмний асистент Асоціації УМДПЛ).

Контакти

Коментарі

Максим Воронін   4292 дні тому   #  

Уповноважена має зробити все можливе для суспільного обговорення і відміни всіх протиправних положень і статуту патрульної служби, і пенітенціарної служби, і служб, що займаються обмеженням прав батьків, і "приютів", силових структур тощо. Повідомлень в пресі про безупинні "беспредельні" порушення в цих структурах зашкалює. Ніхто не реагує.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.