bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Громадськість Старобільська виступила проти будівництва заправки
15.08.2012

В Старобільську знову відновили будівництво скандального автозаправного комплексу ТОВ «Східні ресурси». Розмістити АЗС планується на виїзді з міста, в закруті річки Айдар, неподалік від будинків громадян.

Рішення про дане будівництво було ухвалене міською радою і «Східними ресурсами» ще три роки тому. Але тоді роботи припинилися, оскільки проти виступила громадськість. У місті були проведені громадські слухання, під час яких висловлювалися побоювання у зв’язку з тим, що заправка будується на затоплюваній весняними паводками території.

«Це ж не просто заправка, а автозаправний комплекс, частиною якого є й мийка. Розміщення ж колектора, в який би скидалися стічні води передбачено не було. Якщо на заправці відбудеться якийсь збій - це буде екологічна катастрофа. Адже, неподалік знаходиться Старобільський плодоконсервний завод і свердловина, з якої в місто надходить вода », - заявила голова Старобільської районної правозахисної жіночої організації «Вікторія» Віра Флят, - «Також в АЗС будуть входити пункт для підкачки шин та пилесос, торговий зал, парковка. Куди сміття буде діватися звідси - незрозуміло ».

Старобільчан також турбує можливий витік нафтопродуктів річку.

Влітку ж цього року будівництво знову відновилося.

Активістка пояснює це так: «Влада дочекавшись, поки пройде термін позовної давності, тобто, час, коли ми могли б якось оскаржити рішення про будівництво АЗС, знову взялася до роботи. Міська рада підмінила статут і відмовилася визнати проведені нами громадські слухання».

Замість, проведених громадськістю, керівництво «Східних ресурсів» провело власні слухання, на яких мова йшла вже про затвердження будівництва заправки. У заході взяло участь всього 9 осіб. 3 з яких представляли ТОВ «Східні ресурси», по 2 людини - від міської ради та комунальних організацій Старобільська і всього 2 з них були простими жителями міста.

«З тих пір, як почалося активне будівництво АЗС на місце будівництва для підняття рівня землі стала завозитись глина. Ми поцікавилися, звідки її беруть і з’ясували, що завозиться вона з залежнів, які знаходяться за містом. Коли ми приїхали на місце видобутку глини, то виявили два кар’єри, які активно розробляються. Хоча, у нас офіційних кар’єрів для видобутку глини немає. Вона вивозиться без дозволу», - робить висновок Віра Флят.

Щоб попередити екологічну катастрофу, за словами правозахисниці, жителі міста вже подали колективну заяву в міліцію, прокуратуру та відділ по боротьбі з економічними злочинами.

Контакти: Старобільска правозахисна організація «Вікторія», Віра Флят. E-mail: [email protected]

Матеріал підготовлено:

Аліна Бондар, Східноукраїнський центр громадських ініціатив

http://totalaction.org.ua/ 

https://www.facebook.com/totalaction.org.ua

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.