bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Северинівський виклик «Газпрому»: досвід розбудови енергоефективної сільської громади
01.09.2011

З 22 серпня 2011 в с. Северинівка Жмеринського району Вінницької області в рамках проекту відбулося відкриття двох новаційних енергоощадних об’єктів: ФАПу та громадського спортивного комплексу.

Цей проект відбувся завдяки співпраці місцевої громади та ВОГО «Подільська агенція регіонального розвитку» в рамках довготермінової партнерської програми «Енергоефективна сільська громада».

Головна мета проекту: довести, що звичайна українська сільська громада може бути максимально енергетично самостійною. Звичайно громада зробила лише перші кроки, але сама ідея змушує бути амбітними та послідовними.

У Лікарській амбулаторії загальної практики сімейної медицини силами громади був проведений ремонт з використанням сучасних енергозберігаючих технологій, зокрема для опалення будівлі була використана система з сучасною автоматикою, що дозволяє мінімізувати витрати на її експлуатацію.

Було проведено утеплення інженерних конструкцій, тепер єдиним джерелом енергії для роботи теплового насосу є електроенергія, а її річні затрати в чотири рази менші ніж витрати газу на опалення такої будівлі. В будівлі старої майстерні по ремонту сільськогосподарської техніки тепер розташовується новий Комунальний спортивний центр зі всіма зручностями.

Почав працював переобладнаний стадіон. Завдяки комплексному підходу вдалося забезпечити функціонування всіх інженерних систем будівлі за рахунок відновних місцевих ресурсів що надалі буде щорічно економити бюджетні кошти сільської громади.

Були встановлені такі системи:

  • піролізний котел, який працює на дерев’яній щепі (опалення будівлі);
  • вітрогенератор (часткове, до 70%) забезпечення потреб в електроенергії); - вакуумний сонячний колектор (обігрів води для душових кабін).

Тож завдяки зусиллям громади, місцевої влади та сільського голови Олександра Христюка, регіональної влади а також грантової бюджетної, благодійної підтримки Всеукраїнського конкурсу територіальних громад , Вінницького обласного конкурсу територіальних громад , Фонду «Східна Європа» представникові ОБСЄ в Україні, Посольства Нідерландів, благодійної спілки «Надія» (смт Муровані – Курилівці), ТОВ «Конкорд», Жмеринська райдержадміністрація, облдержадміністрація, Асоціація підприємств «Вінницятеплоенерго» (Ю.І. Іванов) та ГО «ПАРР» було відновлено будівлі та проведено енергоощадні заходи.

Також у 2010 році було відкрито «Навчально-демонстраційний Центр енергоефективності у сільських територіях» (жовтень 2010) завдяки проекту «Енергофективне село» (Формування науково-методичного майданчику енергоефективних технологій на прикладі Северинівської сільської ради) за підтримки Посольства Королівства Норвегія.

Цього ж року 24-25 липня в с.Северинівка пройшов Energy Camp «Енергоефективне село - здорові громади» організатором якого є «Greencubator» - Українська мережа енергетичних інновацій. Energy Camp зібрав лідерів громад, громадських організацій, підприємців, журналістів, винахідників та інноваторів, для того, щоб можна було поділитися досвідом, зокрема северинівським.

Багато зроблено в громаді завдяки самоорганізації та власній ініціативі. 4 роки назад, від блискавки, згорів дитячий садочок – це сталося в 20-х числах червня 2007 року, Олександр Христюк домігся фінансової допомоги в облдержадміністрації на ремонтні матеріали та обладнання, а громада села власними силами відбудувала дитячий садочок в закинутому напівзруйнованому приміщені. Новий рік діти вже святкували в новому садочку. А протягом останніх двох років було добудовано частину приміщення для однієї групи дітей.

Наразі дитячий садочок приймає 45 дітей. Всього в селі 196 діток дошкільного віку, тож наразі виникає потреба в додатковій добудові. Власним та кредитним коштом у 2001-2002 рр. було збудовано водогін та газогін. Завдяки коштам програми ПРООН та Европейської комісії в рамках програми «Місцевий розвиток орієнтований на громаду» було придбано шкільний автобус.

В громаді працюють також і іноземні волонтери. 2 роки поспіль волонтери Програми EVS організовували в громаді «Школу ремесел». За проектом волонтера Корпусу Миру США Майкла Діксона збудовано літній амфітеатр. Тож годі й сумніватися в цілеспрямованості жителів села – ці приклади говорять самі за себе. Залишається лише побажати здійснення одного з напрямків розвитку Северинівської громади стати самодостатньою.

Громада зацікавлена в впровадженні інших починань. Частіше всього головне виклик не в коштах, більше всього потрібна методична та експертна підтримка. Запрошуємо всіх бажаючих відвідати громаду та допомогти у розбудові кращих практик в управлінні та розвитку сільської громади.

За додатковою інформацією можна звернутися:

Величко Наталія
[email protected],
0637770250,
ВОГО «ПАРД»

Контакти

  • Величко Наталія
  • ВОГО “Подільська агенція регіонального розвитку”
  • [email protected]
  • 0637770250

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.