bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Унікальні рекомендації Донецької ОДА з реорганізації та закриття шкіл
31.08.2011

22 серпня 2011 року в.о. заступника Голови Донецької ОДА Черенкова М.А. підписала лист до голів райдержадміністрацій та міст Донеччини про впровадження Рекомендацій щодо консультацій з громадськістю по розгляду питань пов’язаних із реорганізацію та закриттям шкіл.

Ці рекомендації були розроблені в травні 2011 року спільною робочою групою, створеною у відповідь на звернення Громадської ради до губернатора А.М.Близнюка з закликом зробити в області будь-які кроки влади щодо оптимізації мережі шкільних закладів прозорими і підзвітними громадськості. Робоча група з представників Громадської ради при ДонОДА та Управління освіти і науки обладміністрації запропонувала механізм консультацій з усіма зацікавленими групами – батьками, вчителями, місцевою громадою, який би мінімізував ризики волюнтаризму та поспішності при виникненні питання щодо закриття навчального закладу.

Основною метою цього документу є забезпечення прозорості при прийнятті рішень місцевими органами влади та місцевого самоврядування по реорганізації та закриттю навчальних закладів в області.

В документі підкреслено важливість комплексного підходу при розгляді питання по закриттю школи. Не лише економічна, а й соціальна сторона мають бути враховані та доведені до людей. Враховуючи те, що ліквідація загальноосвітнього навчального закладу є соціально значущим питанням, необхідним є дотримання принципів довгострокового планування. Усі зацікавлені сторони повинні мати достатньо часу для формування власної позиції щодо перспектив реорганізації чи ліквідації навчального закладу. Учні навчальних закладів, їхні батьки, педагогічні колективи мають право на прийнятний термін вирішення практичних питань, які виникатимуть під час прийняття рішення про ліквідацію начального закладу.

Прийняття Рекомендацій по праву можна зарахувати до перших здобутків Громадської ради при Донецькій ОДА. Рішення 3-х зборів Громадської ради з пропозицією до облдержадміністрації легітимізувати розроблені Рекомендації і направити їх усім районним адміністраціям та міським органам влади для впровадження – тепер виконано. Наступна задача і для громадськості, і для органів влади – моніторинг за дотриманням даних рекомендацій, способи чого також закладені в документі.

Розробка і прийняття Рекомендацій – приклад конструктивної співпраці між органом влади і громадськістю, який показує можливість впливу громадянського суспільства на рівні прийняття рішень владою. Варто відзначити виключно позитивну роль заступника губернатора М.А. Черенкової у підтримці ідеї даного документу та його прийнятті.

Цей документ є на сьогодні унікальним для України та може бути використаний на будь-якій території, де загострюються проблеми зі школами.

Копія листа в.о. заступника Голови Донецької ОДА Черенкової М.А. 

Рекомендації  

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.