bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Гендерна рівновага в політиці: реальність чи міф?
22.08.2011

В Сватівському районі питання представництва жінки в місцевій владі до цих пір не виносилося на суд громадськості, хоча воно активно обговорюється громадськістю всіх регіонів країни.

Попередні дані дослідження статистики зайнятих жінками посад в органах влади та органах місцевого самоврядування і кількості жінок в депутатському корпусі райдержадміністрації та міськради показують, що гендерна рівновага в суспільно-політичному житті району дотримується. Чи справді ці дані відповідають реальному становищу жінок в органах влади та органах місцевого самоврядування збирається перевірити ГО «Наш дім – Сватівщина».

Громадська організація візьме участь в проекті «Підвищення ролі жінки в суспільно-політичному житті місцевих громад», котрий реалізується в Луганській області Старобільською жіночою правозахисною організацією «Вікторія». До участі в проекті також запрошена Новопсковська правозахисна організація «Чайка».

Здійснюватиметься проект за фінансової підтримки Українського жіночого Фонду. Проектом передбачено аналіз ситуації щодо стану дотримання гендерної рівності в органах місцевої влади та місцевого самоврядування, оприлюднення цих результатів, обговорення їх під час круглих столів та проведення тренінгів для жінок у трьох районних центрах.

Вже на початковій стадії дослідження доступних інтернет-ресурсів міськради та райдержадміністрації вимальовується неоднозначна ситуація. Депутатський корпус райдержадміністрації, що складається з 38 чоловік, представляють 10 жінок. Серед 31 члена депутатів міськради жінок нарахувалося всього 7. Здавалося б, результати очевидні та невтішні.

Але статистика посад, що їх займають жінки в органах місцевої влади, показує іншу тенденцію. В апараті райдержадміністрації працюють на посадах заступників голови дві жінки, в міськраді – одна жінка. Відділ освіти, культури, відділ у справах молоді та спорту, службу у справах дітей очолюють жінки.

Райрада також очолювана жінкою. Тобто чимало керівних посад як в міськраді, так і в райдержадміністрації посідають жінки. Попередня статистика показує, що політичне життя Сватівщини не позбавлене жіночої уваги. Але яка насправді думка сватівчанок стосовно можливостей їхньої політичної кар’єри? Чи легко здобути авторитет в колективі чоловіків та заслужити ставлення до себе з боку суспільства як до сильного та мудрого керівника? З чого розпочати політичну діяльність?

Ці питання мають бути обговорені громадськістю для того, щоб зацікавити та залучити жінку до суспільно-політичного життя своєї громади, особливо в умовах загальнонаціональної політичної апатії. Жінки, котрі будують, чи збираються будувати власну політичну кар’єру, в рамках проекту матимуть змогу дізнатися про реальну гендерну ситуацію в районі, взяти участь в круглих столах на тему «Місце жінки у житті місцевої громади», відвідати тренінги.

А головне вони зможуть поділитися одне з одним досвідом, долучитися до обговорення гендерних проблем в інших районах області, відчути свою важливість в житті громади.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.