bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Фестиваль-виставка клубів дошкільного та позашкільного розвитку «Умка-Фест»
15.08.2011

Традиційна освіта, як відомо, доволі повільно реагує на суспільні зміни. Для того щоб увійти в навчальну програму, той чи інший матеріал має подолати певну кількість обов’язкових процедур, на що витрачається певна кількість часу. І коли він все ж таки з’явиться - в підручниках, буде вже якщо не застарілим, то далеко й не найновішим.

Навчальні програми, в свою чергу, складаються з комплексу дисциплін, необхідних для засвоєння фактів та понять, які ретельно відбираються, «зважуються», і в кінцевому результаті мають сформувати доволі посередній рівень знань з доволі широкого кола наук. Відтак, ми маємо з повагою ставитись до традиційної освіти, хоча б через визнання авторитету осіб та інституцій, які формують її контекст. Але в той же час маємо розуміти що обсяг знань з «базового курсу» є МІНІМАЛЬНИМ для того щоб стати конкурентоздатним членом завтрашнього суспільства. Крім того, в інформаційному світі знання втратили свою «самоцінність»: зараз доступ до майже будь-яких знань має майже кожен мешканець планети.

Натомість стали важливими навички пошуку, розуміння, інтерпретації та творчого використання здобутих знань.

Протиріччя між академічною, але дуже консервативною, і новою, динамічною, але не перевіреною часом і такою що не має авторитету, освітніми системами може бути вирішене доволі просто: треба засвоювати «традиційну» і паралельно розвиватися за її межами. Це давно вже зрозуміли «просунуті» батьки, які не нехтують дошкільним або шкільним навчанням своїх дітей, але намагаються розвивати їх і за межами садочка або школи.

Харків традиційно називають одним з найбільших наукових та освітніх центрів України. Ми, харків’яни, маємо певні переваги перед мешканцями інших міст в плані доступу до сучасної освіти для себе та своїх дітей. Крім розгалуженої мережі дошкільних та шкільних навчальних закладів, в нашому місті існує величезна кількість установ (організацій, приватних ініціатив, проектів, тощо), які надають альтернативні послуги в різних сферах дошкільного та позашкільного розвитку дитини.

Кожен з них, як правило, вузько спеціалізується на якомусь одному або кількох напрямках розвитку, але дозволяють досягти в цих напрямках доволі суттєвих результатів.

Їх не варто сприймати антагоністами «традиційної освіти»: це справжнє та повноцінне її доповнення! Сприяння розвитку сучасної освіти в нашому регіоні та Україні в цілому, є одним з найважливіших пріоритетів «Толеранс центру».

Тому ми почали вивчати сферу альтернативних послуг дошкільного та позашкільного розвитку в нашому місті, проблеми та перспективи цієї галузі. Як виявилось, в Харкові кількість клубів (узагальнено будемо називати їх так) дошкільного та позашкільного розвитку є дуже великою.

Офіційної статистики щодо точної їх кількості не існує і не може існувати, адже більшість існують як приватні ініціативи, або ж проекти окремих осіб, організацій, закладів, тощо. Ініціаторами створення таких клубів, їхніми керівниками та ключовими педагогами, є доволі освічені, творчі, енергійні люди, для професійної самореалізації яких рамки традиційної освіти є завузькими.

Основною ж проблемою переважної більшості таких клубів є дуже слабкий маркетинг. Ключові виконавці більше зосереджені на послузі, аніж на клієнті та ринку. Вони рідко володіють підприємницькими навичками та/або ресурсами для того щоб найняти фахівця з маркетингу (чи хоча б з продажу послуг).

Через це даний ринок розвивається досить повільно і хаотично, новостворені клуби швидко «прогорають», а ті що існують давно відчувають постійні фінансові проблеми, нестабільність та відсутність чітких перспектив розвитку. Для вирішення даної проблеми нами було прийнято рішення заснувати проведення в Харкові Фестивалю-виставки клубів дошкільного та позашкільного розвитку «Умка-Фест».

Цей захід дасть можливість клубам дошкільного та позашкільного розвитку:

  • презентувати свої послуги, продемонструвати досягнення, провести пробні заняття, ігри, майстер-класи, тощо, для доволі широкого кола представників цільової аудиторії – батьків дітей дошкільного та шкільного віку, і, звичайно, для самих дітей,
  • познайомитись з колегами, поділитись досвідом, знайти цікаві та корисні знайомства, налагодити партнерства, тощо,
  • зорієнтуватися «на ринку», почати більш адекватно сприймати цей ринок та своє місце на ньому, скорегувати комплекс власних послуг, їх обсяг, асортимент та процедури надання, тощо.

Ми плануємо залучити близько 50-ти клубів дошкільного та позашкільного розвитку.

Звичайно ж, даний захід не мав би ефекту без широкого залучення цільової аудиторії – дітей дошкільного віку та їхніх батьків. Для максимального їх залучення ми мали визначитися з трьома параметрами: місце, час та реклама. Місцем проведення Фестивалю було обрано центральну алею Парку імені Шевченка.

Цей парк є одним з найулюбленіших місць проведення сімейного дозвілля харків’ян. Розташований в самому центрі міста, на його території та біля нього знаходиться велика кількість закладів, майданчиків і т.п. для повноцінного відпочинку батьків з дітьми: наприклад, зоопарк, дельфінарій, атракціони, сучасні дитячі майданчики, кафе, тощо.

Датою проведення обрано суботу, 17 вересня 2011 року. Це вихідний день, день коли батьки приділяють більше уваги дітям, день сімейних прогулянок та розваг.

Крім того, до цього часу батьки, які повернулися з відпусток, вже встигнуть усвідомити потребу в повноцінному розвитку своїх дітей за межами дитячого садочка або школи.

Ми проводимо серйозну рекламну кампанію заходу. Протягом 7-10 днів до дати проведення Фестивалю в вагонах метрополітену буде розміщено 270 плакатів з інформацією про захід. В сам день проведення Фестивалю на всіх входах у Парк Шевченка, біля виходів зі станцій метро, розташованих неподалік, на площі Свободи та інших людних місцях поблизу Парку, будуть розповсюджуватися «флаєри» із запрошенням на Фестиваль.

Загальна кількість – 5 000 екземплярів, тільки батькам з дітьми. Крім того, планується широка кампанія в Інтернеті на популярних серед харків’ян ресурсах, та в традиційних ЗМІ. Партнером заходу виступив Харківський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді «Довіра». Фестиваль пройде під патронатом Департаменту у справах сім’ї, молоді та спорту Харківської міської ради.

Ми дуже вдячні нашим партнерам, без їхньої підтримки та допомоги реалізувати дану ініціативу було б майже не можливо (принаймні, в такому обсязі як наведено вище). Будемо вдячні за конструктивну критику, поради, зауваження та побажання щодо анонсованого заходу.

У нас ще є час їх врахувати для досягнення якомога вищої якості та ефективності Фестивалю. Запрошуємо на Фестиваль «Умка-Фест» клуби дошкільного та позашкільного розвитку, спонсорів і, звичайно ж, батьків з дітьми!

Приходьте, буде весело, цікаво та корисно! З приводу участі в Фестивалі (для клубів), звертайтесь, будь ласка, до менеджера проекту Людмили Познєєвої: 057 780 84 10, 050 009 62 66, 067 347 80 58 [email protected]

Стосовно спонсорства Фестивалю та з інших організаційних питань, звертайтесь до керівника проекту Михайла Ізюмського. 057 756 46 57, 050 453 16 32 [email protected]

Сайт Фестивалю 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.