bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Створити суспільство людей з необмеженими можливостями
08.08.2011

Режисер та продюсер медіа центру Розмай Вадим Кастеллі розповів, що ідея створення фільму на таку тематику виникла не спонтанно, вона логічно витікала з попередніх соціальних проектів Розмаю.

«Ми звикли бачити людей у візках, які не можуть в’їхати на високі тротуари; сліпих, що навпомацки йдуть вулицею. Сприймаємо це як норму. Журналістська допитливість змусила нас поставити питання – а як живеться інвалідам у світі?» - сказав він. Режисер зазначив, що вирішальною у реалізації цього проекту була допомога і підтримка Державного департаменту США.

У свою чергу Джеймс Вулф, прес-аташе посольства США в Україні, підкреслив: «Ми дуже раді, що підтримали такий проект. Для нас важливо сприяти журналістським ініціативам в Україні і світі, особливо тим, що висвітлюють такі соціально значимі теми, як ставлення до людей з фізичними обмеженнями».

В основу серіалу лягла історія трьох українських підлітків зі значними фізичними вадами, які виграли складний конкурс американської державної програми FLEX – Обмін майбутніми лідерами, і відправилися до Америки майже на рік, щоб вчитися і набиратися міжнародного досвіду. Знімальна група «Розмаю» відстежила перші кроки українців в Америці, їхню гідну та мужню поведінку, що демонструє справжні якості лідерів завтрашнього дня.

Координатор програми FLEX в Україні Бред Міллер закликав українських дітей як з інвалідностями, так і без, активніше брати участь у їхньому конкурсі. «Так, конкурс надзвичайно складний, але винагорода варта того», - підкреслив він. За словами пана Міллера, за всі роки існування програми обмінів – а це вже 18 років – у ній взяли участь 60 тисяч молодих лідерів з усього світу, і більше, ніж 6,5 тисяч з них – з України. Лише минулого року у конкурсі взяли участь 54 українських підлітки з інвалідностями, і троє з них – перемогли.

Паралельно цикл розповідає про зміни, що сталися за останні 30 років у сприйнятті американським суспільством людей з обмеженими фізичними можливостями. Знімальна група проїхала Америку від східного узбережжя до західного, провела зйомки у Білому домі, в уряді США та Пентагоні, в музеях Нью-Йорка, концертних залах Сан Франциско, у штаб-квартирі знаменитої компанії Майкрософт та на Параді гордості інвалідів у Сан Хосе, Каліфорнія. Журналісти спілкувалися з художниками і балетними танцівниками, спортсменами і державними діячами, громадськими активістами і військовими, а також справжніми зірками шоу-бізнесу.

«Всі вони – люди з обмеженими фізичними можливостями, але це не пригнічує їхній дух і бажання жити активним життям», - підкреслив режисер Вадим Кастеллі. Такі люди є не лише в Америці, і фільм розповідає про діяльність українських громадських організацій, які проводять надзвичайно ефективну роботу з людьми, що зазнали травм і стали інвалідами. Серед них – всеукраїнська громадська організація інвалідів «Група активної реабілітації». Її голова – Володимир Азін – підкреслив, що важливо не лише піднімати тему людей з інвалідністю у ЗМІ, але й робити це у позитивному форматі. «Формат подачі інформації у цьому фільму мене приємно вразив», - сказав він. Активіст розповів, що «у перших радянських програмах, які висвітлювали цю тему, про інвалідів розповідали з жалем на межі з відразою».

Про зміну сприйняття людей з інвалідністю у суспільстві говорив і Анатолій Максюта, керівник Головного управління з питань реформування соціальної сфери Адміністрації Президента України: «Увага до цього питання є ознакою зрілості суспільства. Держава вже почала робити значний внесок до вирішення проблеми, але важливу роль у її висвітленні відіграє громадськість». Підсумовуючи досвід, набутий під час створення фільму, Вадим Кастеллі сказав: «Ми зробили висновок, що кожне суспільство може бути толерантним. Добрим. Це залежить не лише від економічного стану країни, а й від того, наскільки активними будуть небайдужі люди».

Всі герої серіалу кажуть - різними мовами і різними словами - одне: «Всі люди відмінні, за кольором очей і шкіри, зростом, рисами обличчя… Так само відрізняємося і ми. Але насамперед ми люди».

Прем’єрний показ першого фільму відбудеться 8 серпня в ефірі Першого Національного каналу.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.