bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Громадськість Луцька не готова активно залучатися до важливих суспільних процесів
01.08.2011

«Круглий стіл», присвячений результатам моніторингу місцевих програм, їх фінансового наповнення та залучення громадськості до процесів прийняття та реалізації важливих рішень, відбувся 29 липня у Луцьку. Його учасниками стало близько сорока представників органів місцевого самоврядування, громадських організацій і засобів масової комунікації.
 

Моніторингу, який проводився на Волині громадською організацією «Волинський прес-клуб» уперше, підлягали місцеві програми та бюджети чотирьох міст – Луцька, Ковеля, Володимир-Волинського та Нововолинська, – прийняті у період каденції попереднього депутатського складу міських рад (2006–2010 рр.) Його метою було дослідити, які програми розробляються на місцевому рівні, які кошти і на які потреби виділяються органом місцевого самоврядування і чи залучається громада до цього процесу.

Джерелами отримання інформації стали відповіді на інформаційні запити прес-клубу, копії програм і бюджетів, надані міською владою, та офіційні сайти ОМС зазначених міст. Варто зауважити, що на запитання про рівень залучення громади до важливих процесів від усіх органів місцевого самоврядування надійшли позитивні відповіді. У них наголошувалося, що міська влада систематично співпрацює з громадськістю, використовуючи різноманітні форми, а з програмами і бюджетом можна ознайомитися на офіційному сайті міської ради. Однак, у результаті проведеного моніторингу були простежені дещо інші тенденції, а саме: 1) у формуванні та реалізації місцевих програм влада відіграє домінантну роль; 2) рівень обізнаності із місцевими програмами і бюджетами у громадськості (громадських активістів) надзвичайно низька; 3) доступ до інформації про місцеві програми і бюджети для громадськості обмежений.

За словами начальника управління Луцької міської ради Любові Ковпак, «цифри бюджету не говорять, чи виконана програма стовідсотково, чи не виконана, оскільки деяку роботу не можна оцінити фінансово». На сьогодні виконання програми соціально-економічного розвитку розміщено на офіційному сайті міськради. На думку присутніх представників влади, невиконання багатьох програм зумовлене браком коштів бюджету міста. Ця проблема цьогоріч поглибилася ще й тим, що левову частку доходів органи місцевого самоврядування змушені були віддати в державну казну.

Причину нереалізації багатьох програм президент Волинського інституту підтримки та розвитку громадських ініціатив Петро Лавринюк вбачає у тому, що «більшість програм спрямовані на витрачання коштів, а не на їх залучення». Голова Асоціації розвитку туризму Волині Юрій Моклиця, та керівник проектів обласного осередку ВМГО «Генерація успішної дії» Людмила Фурсова переконані, що громадськість неактивна з тієї причини, що не хоче витрачати свій час на написання тих пропозицій і програм, на які все одно не знайдеться коштів і вони «ляжуть мертвим вантажем»

Учасники «круглого столу» висловили свої рекомендації щодо покращення співпраці влади і громадськості Волині, зокрема:

  • громадськість і журналісти мають контролювати процес прийняття бюджету і місцевих програм;
  • до написання програм мають бути залучені експерти, а до їх тематичного наповнення – обов’язково активна громадськість певної територіальної одиниці;
  • програми повинні бути послідовними, має бути стратегічний план;
  • запровадити діяльність профільних дорадчих комітетів при ОМС;
  • розвивати експертне середовище (при кожному управлінні має бути експерт);
  • влада не повинна забувати про соціально відповідальний бізнес;
  • проводити правову освіту громадян;
  • більшість невдач – це відсутність «трикутника співпраці» – влада, громада, бізнес;
  • місцеві програми мають бути спрямовані не лише на витрачання коштів, але й на їх залучення;
  • має бути відповідальність і підзвітність влади за розробку і виконання програм.  

Узагальнюючою думкою учасників зустрічі стало те, що громадськість не готова активно залучатися до важливих суспільних процесів, її потрібно вчити і надавати пропозиції, і контролювати владу, в той час як влада має докладати максимум зусиль для залучення громадськості та звітувати про свою діяльність.  


Захід відбувся в рамках проекту «Сприяння активній участі громадськості у формуванні та реалізації місцевих програм і бюджетів», підтриманого Міжнародним фондом «Відродження»

Контакти

  • Богдана Стельмах
  • ВОГО “Волинський прес-клуб”
  • [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.