bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Успішні практики розвитку громад: Грицівські ”витріщаки”
25.07.2011

ВООГО «Відкрите суспільство» м. Вінниці 23 липня, організувало робочу поїздку для представників 4 громад Калинівського та Тиврівського районів Вінницької обл. до громади с. Гриців Шепетівського району Хмельницької обл., з метою набуття кращих практик та обміну досвідом.

Поїздка відбулась в рамках проекту «Сприяння розвитку сільських громад Вінниччини через стратегічне планування та підтримку місцевих ініціатив», за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США і сприяла всебічному ознайомленню з діяльністю організації, практичними результатами реалізованих проектів, надала можливість безпосередньо поспілкуватися з активістами та лідерами села, задати актуальні питання , що виникали при обговоренні стратегії розвитку громад.

Наразі дані сільські громади розробляють власні стратегічні плани розвитку, їм неабияко цікаво було подивитися на досвід тих громад, які в Україні вважаються передовими щодо самостійної розбудови. Представники цільових громад проекту взяли участь у низці тренінгів і з стратегічного планування, з лобіювання, залучення інвестицій, проектного менеджменту, але все ж таки, у переважної більшості з них залишалась нотка недовіри і у власні сили, і у ті інноваційні підходи до розвитку, які пропонувались під час тренінгів.

Потрібен був «криголам», зараз вже можемо констатувати, що ця поїздка стала таким «криголамом», про що свідчили і сяючі очі і відгуки учасників («Ми тепер знаємо, що це можна зробити..», «Я вірю, що у нас все вийде..», «Я тепер побачив, що потрібно цінувати ті ресурси, якими володієш..»), і кількість витраченого часу на неї (при плануванні 3 годин, учасники цікавились і ставили питання протягом 6 годин). Окрім кількісних показників ми завжди визначаємо якісні показники ефективності будь якого заходу. І таким якісним показником вважаємо пошук учасниками проекту власних ресурсів, готовність вкладати власні ресурси у розвиток і, нарешті (!!!), прояви власної ініціативи. Тобто, ця поїздка ще раз підтвердила вірність прислів’я: краще 1 раз побачити ніж 100 разів почути.

Контакти

  • Світлана Ходакова
  • ВООГО “Відкрите суспільство”
  • [email protected]
  • 0982265579

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.