bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Прес-конференція на тему дискримінації біженців
17.06.2011

У Всесвітній день Біженця, 20 червня 2011 року, о 10:30 в агентстві УНІАН (Київ, вул. Хрещатик, 4) відбудеться прес-конференція, під час якої будуть підводитись підсумки проекту «Від взаємодії до партнерства: нарощування потенціалу Української Ради з питань Біженців» (УРБ – див. довідку наприкінці прес-релізу).

На прес-конференції будуть обговорюватись найближчі плани УРБ щодо покращення ситуації з біженцями та шукачами притулку в Україні.

Захід організовує організація-член УРБ, Благодійний фонд “Рокада” (Київ) за підтримки програми “Схід-Схід: партнерство без кордонів ” Міжнародного фонду «Відродження».

Чи несе Україна відповідальність за шукачів притулку, як того вимагають її міжнародні зобов’язання, якщо національна система надання статусу біженця ось вже котрий рік перебуває в стані “між життям і смертю”?

Що купує людина, визнана біженцем, на одноразову державну допомогу в 17 гривень?

Як жити в Україні, якщо ти ще не дорослий, але без батьків і вже біженець?

На питання про біженців, які ви давно хотіли задати, але не знали, кому, дадуть відповідь представники організацій, що входять до УРБ.

УРБ співпрацює з міжнародними організаціями: Управлінням Верховного Комісара з питань Біженців (УВКБ ООН), ECRE (Європейська Рада у справах біженців та вигнанців), Данською Радою у справах біженців, Програмою юридичної допомоги ХИАС/HIAS.

Для досягнення своєї основної мети - вибудовування ефективної системи захисту і довгострокового вирішення проблем біженців і шукачів притулку в Україні - УРБ взаємодіє з державними органами, до сфери діяльності яких входять дані питання.

Україна є учасницею Конвенції 1951 року про статус біженців і несе повну відповідальність за шукачів притулку на своїй території. Попри це до останнього часу Україна не займала активної позиції щодо захисту біженців. Чи зміниться щось у процесі реформ, спрямованих на зближення з ЄС, для якого це коло питань є принциповим?

Метою проекту “Від взаємодії до партнерства: нарощування потенціалу Української ради з питань біженців ”, що здійснюється Благодійним фондом «Рокада» за підтримки Програми “Схід-Схід: партнерство без кордонів ” Міжнародного фонду “Відродження” (детальніше про програму: http://www.irf.ua/) є поширення серед громадських організацій України успішних практик громадських дій, які сприяють поліпшенню правової та соціальної ситуації біженців та осіб, що шукають притулку в Україні. Детальніше про програму: http://www.irf.ua/

Довідкова інформація

Українська рада з питань біженців – неформальне об‘єднання українських громадських організацій та благодійних фондів, які працюють для захисту прав та інтересів біженців та шукачів притулку. Метою проекту “Від взаємодії до партнерства: нарощування потенціалу Української ради з питань біженців ”, що здійснюється Благодійним фондом «Рокада» за підтримки Програми “Схід-Схід: партнерство без кордонів ” Міжнародного фонду “Відродження” (детальніше про програму :www.irf.ua) є поширення серед громадських організацій України успішних практик громадських дій, які сприяють поліпшенню правової та соціальної ситуації біженців та осіб, що шукають притулку в Україні.

Проект розпочався у лютому 2011 та передбачав обмін досвідом у сфері захисту прав біженців, створення нових партнерств та розробку шляхів спільної діяльності по ефективному вирішенню питань, що постають в процесі діяльності недержавних організацій. В ході реалізації проекту відбулися робочі зустрічі організацій-членів УРБ та організацій, які не так давно переймаються проблемами біженців: БО «Комітет медичної допомоги в Закарпатті» (Ужгород), Профспілка правозахисників “Солідарність” (Львів), НПО «Закарпатська обласна громадська організація «Центр міжнародного співробітництва та євроінтеграції» (Мукачеве), ГО «Віра, Надія, Любов» (Одеса).

Намагання держави створити систему притулку, що відповідає міжнародним вимогам: 8 квітня 2011 року Указом Президента України створена Державна міграційна служба (ДМС) 27 квітня 2011 року Уряд ухвалив розпорядження від про віднесення цілісних майнових комплексів пунктів тимчасового розміщення біженців до сфери управління Державної міграційної служби 18 травня 2011 року Постановою Кабінету Міністрів України від №514 затверджено Порядок, який визначає механізм використання коштів, передбачених у державному бюджеті за програмою “Надання допомоги біженцям” 27 травня 2011 року у приміщенні Головдержслужби відбулась нарада координаційної групи з питань підготовки Плану інституційної реформи у сфері міграції. 31 травня 2011 року у м. Брюссель відбулося чергове Спільне засідання Підкомітету № 6 Юстиція, свобода та безпека Комітету з питань співробітництва між Україною та ЄС 2 червня 2011 року Верховна Рада України прийняла за основу законопроект про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту

Контакти

  • Барчук Олена
  • БФ “Рокада”
  • +38066963 17 55

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.