bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Розпочалася реєстрація освітян на Шкільний DOCU/ТИЖДЕНЬ
29.08.2024

 

Команда Мережі кіноклубів DOCU/CLUB ГО “Докудейз” оголошує про проведення Шкільного DOCU/ТИЖНЯ у школах в усіх містах, селищах і селах України. 

 

Шановні освітяни! Ваша школа чи ваш клас також можуть стати учасниками проєкту.  

 

Що таке Шкільний DOCU/ТИЖДЕНЬ?

 

Це освітній проєкт, спрямований на підвищення обізнаності учнів про права людини. Ми пропонуємо вчителям використати унікальний метод роботи: покази документальних фільмів із колекції Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини  Docudays UA та модероване обговорення фільмів разом з учнями.  

 

Документальне кіно – це ефективний освітній інструмент, який допомагає у неформальний і нестандартний спосіб говорити  з учнями про  важливе, навчати їх базовим цінностям та правам людини, готувати їх до відповідального дорослого життя. 

 

Про що йтиметься на DOCU/ТИЖНІ?

 

Темою проєкту цього року стануть права людини та волонтерство. Волонтерський рух в Україні з початком збройної агресії проти нашої держави згуртував українське суспільство та зробив його стійкішим до труднощів, викликаних війною та кризою. Волонтери відіграють важливу роль у подоланні глобальних суспільних проблем, вони підтримують наших воїнів, а також людей, які постраждали від агресора, захищають права та свободи людини, беруть активну участь у відновленні країни. 

 

Чому участь у DOCU/ТИЖНІ важлива?

Переглянувши тематичні документальні фільми та обговоривши їх з однокласниками і вчителями, учні краще зрозуміють звʼязок між правами людини, волонтерством, громадянською активністю та відновленням країни; отримають практичні поради та інструменти для захисту прав людини; навчаться дискутувати з опонентами і аргументувати свою точку зору. 

Вчителі познайомлять учнів з новим цікавим форматом роботи, сприятимуть формуванню в учнів свідомої життєвої позиції, зміцненню почуття відповідальності та солідарності між учнями, навчать учнів веденню аргументованого діалогу та комунікації.

Вчителі, які візьмуть участь у проєкті, по закінченні отримають сертифікат. 

 

Які фільми будуть показані під час DOCU/ТИЖНЯ?

 

  • Учням 5-8 класів команда Мережі пропонує переглянути фільм “Мова” режисера Сергія Лисенка. Тривалість фільму – 16 хвилин.

 

 

 

На Сході й Півдні України багато людей не володіють українською мовою. Активісти організовують безкоштовні курси для всіх охочих, а також привозять у міста й містечка книжкові ярмарки, музичні гурти, проводять зустрічі з письменниками.«Якщо на Сході буде більше книжок і їх будуть читати, то, можливо, нам більше не доведеться купувати бронежилети…», - говорить героїня фільму Анастасія Розлуцька.  Літня слухачка курсів говорить: «Хочу вивчити українську мову, щоб більш ніхто не здумав мене «захищати» лише через те, що я говорю російською».

 

  • Для учнів 7-11 класів команда Мережі підготувала ще один фільм Сергія Лисенка – “Євромайдан SOS”. Тривалість фільму – 21 хвилина. 

Олександра Матвійчук, відома в Україні правозахисниця, керівниця Центру Громадянських Свобод, лауреатка Нобелівської премії миру, розповідає, як  наступного дня після побиття студентів на Майдані Незалежності 30 листопада 2013 року активісти відкрили «гарячу» лінію для постраждалих і ще одну – для волонтерів-адвокатів. І таким чином забезпечили юридичні послуги та захист у судах для учасників протесту. Нині громадська організація веде моніторинг воєнних злочинів, займається міжнародною адвокацією та бореться за звільнення політичних в’язнів та військовополонених. 

  • Учні 9-11класів зможуть переглянути і обговорити фільм “Казка про коника” режисерів Уляни Осовської та Дениса Страшного. Тривалість фільму – 75 хвилин. 

 

Колишній антирадянський активіст, а нині — монах у миру і художник Анатолій Лютюк мешкає у старовинній кам’яній вежі в самому серці Таллінна. Він щодня молиться за природу і створює саморобні книги у власній майстерні. Багато років тому Анатолій дав обітницю знаходити щось добре у кожному дні. Початок російсько-української війни змушує його залишити мирну естонську столицю і з волонтерською місією вирушити у прифронтові містечка. З 2014 року він постійно їздить на Донбас, щоб доставити гуманітарну допомогу, де його обітниця випробовується реальністю «сірої зони».

 

До кожного фільму команда Мережі кіноклубів Docudays UA спільно із залученими експертами підготувала сценарії обговорення та методичні мате

ріали для вчителів.

 

Зареєструвати свою школу чи клас для участі у DOCU/ТИЖНІ ви можете з 26 серпня до  23 вересня 2024 року за посиланням.

 

Триватиме Шкільний DOCU/ТИЖДЕНЬ з 24 вересня по 31 жовтня 2024 року.

 

Запрошуємо активних і небайдужих вчителів приєднатися до проєкту. Команда Мережі DOCU/CLUB  готова надавати консультації та необхідну методичну підтримку. 

 

Більше інформації про Мережу DOCU/CLUB ви можете знайти на сайті http://docuclub.docudays.ua, а також на сторінках у фейсбуці та інстаграмі.

 

Публікація підготовлена за фінансової підтримки Німецького фонду Маршалла Сполучених Штатів Америки. Її зміст є виключною відповідальністю ГО “Докудейз” і не обов’язково відображає позицію Німецького фонду Маршалла.

 

 

Контакти

  • Ольга Бабчук
  • комунікаційна менеджерка Мережі DOCU/CLUB
  •  [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.