bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Дводенний захід “ЇЇ Перспектива: Погляд жінок на війну та участь у відбудові й відновленні”
24.06.2024

28 і 29 червня у Києві відбудеться дводенний підсумковий захід “ЇЇ Перспектива - без жінок не буде миру і безпеки”, який буде присвячено висвітленню погляду жінок на війну та участь у відбудові й відновленні. У програмі заходу запланована презентація дослідження щодо практик інтеграції молодих жінок ВПО у приймаючі громади, а також прем’єрний показ короткометражних кіноробіт, знятих учасницями проєкту “Її Перспектива”. Під керівництвом досвідчених менторів зі світу кіно їх навчили створювати власні відеоісторії, у яких вони розкривають проблеми, з якими стикаються в контексті війни.

Запрошуємо взяти участь у заході представників та представниць донорської спільноти, жіночих організацій та інших організацій громадянського суспільства, зокрема тих, хто сфокусований на роботі з ВПО та громадами, а також профільних представників та представниць державного сектору та органів місцевого самоврядування, активістів та волонтерів.

Жінки в усьому світі очолюють рух за мир та відновлення громад, і є дані, які переконливо свідчать про те, що участь жінок у цих процесах сприяє тривалішому і більш стійкому миру. Резолюцією Ради Безпеки ООН (РРБ ООН) 1325 та наступними резолюціями з порядку денного “Жінки, мир, безпека” передбачене всебічне залучення жінок до постконфліктного відновлення. В Україні перший Національний План ДІй 1325 з метою виконання РРБ був ухвалений у 2016 році. У 2020 році, на відзначення Двадцятої річниці прийняття РРБ ООН 1325, Уряд України ухвалив другий Національний План Дій 1325, розроблений за технічної підтримки ООН Жінки. 

Із початком повномасштабної війни у 2022 році, Національний План Дій 1325 набув нового значення. Жінки та дівчата в Україні стикаються з більшою небезпекою гендерно зумовленого насильства, сексуального насильства, торгівлі людьми та експлуатації через відсутність необхідного рівня безпеки та захисту, втрату постійного доходу та масштабне переміщення. І хоча жінки та жіночі організації відіграють важливу роль у гуманітарному реагуванні, вони не повною мірою залучені до процесу прийняття рішень. Проте жінки України мають брати участь у пошуку та прийнятті рішень, у тому числі після війни, та повинні бути всебічно залучені до процесів відновлення і відбудови, а також підтримання миру. Завдяки представництву та участі жінок підвищується ефективність та сталість заходів з реагування та відновлення. 

28 червня 

9:00-13:30
Radisson Blu Podil City Centre + онлайн трансляція на сторінці Facebook ГО ІМіП

Презентація дослідження “Практики включення молодих жінок-ВПО” та досвід проєкту “ЇЇ Перспектива”

У програмі обговорення тем:

  • Яка ситуація з включенням молодих жінок-ВПО в приймаючі громади? 

  • Завдяки яким практикам можна покращити показник інтеграцію? 

Спікерка:

 Альона Горова - голова правління ГО “Інститут миру і порозуміння”

Модераторка: Лариса Денисенко – правозахисниця, письменниця

29 червня 

10:00-15:00
Кінотеатр “Жовтень”
Кінопоказ. Жіночий погляд на війну та проблеми гендерної рівності. 

У програмі:

  • прем’єрний показ короткометражних кіноробіт учасниць проєкту “ЇЇ Перспектива” - команд з Василькова, Фастова, Черкас, Здолбунова та Нововолинська

  • обговорення проблематики відео зі спікерами та спікерками з правозахисної та кіносфери, зокрема: Ксенія Шиманська - директорка правозахисного департаменту Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA, кінооператор Міша Любарський («Будинок „Слово“: Нескінчений роман» (2024), “Люксембург-Люксембург” (2022), “Терикони” (2022))

Реєстрація на захід за посиланням: https://forms.gle/mWfJHn7BPbNRyyPQA
Детальна програма заходу буде надіслана зареєстрованим учасницям та учасникам.

Захід відбудеться в рамках проєкту “Розширення можливостей внутрішньо переміщених молодих жінок в Україні для участі в контексті розбудови миру” (“ЇЇ ПЕРСПЕКТИВА”), який впроваджується  ГО “Інститут миру і порозуміння” у співпраці з “Глобальним партнерством для запобігання збройним конфліктам” за технічної підтримки ООН Жінки в Україні та за фінансування Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги ООН (WPHF), гнучкого та оперативного інструменту фінансування, що підтримує якісні заходи для підвищення спроможності місцевих жінок у запобіганні конфліктам, реагуванні на кризи та надзвичайні ситуації та використання ключових можливостей миробудівництва. Мета проєкту: сприяти соціальній згуртованості між внутрішньо переміщеними молодими жінками та приймаючими громадами в 5 областях України та розбудовувати потенціал жінок до участі у політичних процесах, спрямованих на повоєнне відновлення та відбудову. 

Жіночий фонд миру та гуманітарної допомоги Організації Об’єднаних Націй (WPHF) – це єдиний глобальний механізм, створений виключно на підтримку участі жінок в процесах розбудови миру та безпеки, а також гуманітарної допомоги. WPHF, керований низкою представників громадянського суспільства, урядів та ООН, — це трастовий фонд за участі багатьох партнерів, який мобілізує терміново необхідне фінансування для місцевих організацій, очолюваних жінками, та працює разом із жінками на передовій заради побудова міцного миру. Починаючи з 2016 року, WPHF надав фінансування та підтримав спроможність понад 1000 місцевих жіночих організацій громадянського суспільства, які працюють над питаннями порядку денного «Жінки, мир, безпека» та реалізовують гуманітарну діяльність у 41 країні світу, які постраждали від кризи.
Більше інформації на сайті https://herperspective.com.ua/ 

Ця подія підготовлена за фінансової підтримки Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги Організації Об’єднаних Націй (WPHF), але це не означає, що висловлені в ній погляди та вміст є офіційно схваленими або визнаними з боку Організації Об’єднаних Націй. 

Контакти

  • 0971441445

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.