bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Культурне відродження Донецька
14.09.2010

 

 З 25 по 26 вересня в Донецьку пройде міжнародна конференція "Культурна конверсія: нове життя індустріального минулого". Її мета - показати, яким чином культура може допомогти індустріальному місту знайти свій шлях у постіндустріальному світі. Серед учасників конференції - ряд найбільш впливових культурних менеджерів Європи, Росії та України. 

Організатором конференції виступить Міжнародний благодійний фонд "Ізоляція. Платформа культурних ініціатив". У рамках конференції буде представлено також новий арт-майданчик Донецька - колишній завод "Ізоляція". 

Головною метою фонду є відродження Донецького регіону через культурні ініціативи. Подібні проекти "конверсії" індустріальної спадщини в культурну реальність вже не раз здійснювалися в різних країнах світу.

Досить звернутися до досвіду Німеччини: в Рурському басейні, або ж у вугільному регіоні на кордоні Франції та Німеччини, в Ельзасі та Лотарингії успішно проходили подібні перетворення. На місці непрацюючих підприємств паливної та хімічної промисловості, чорної металургії виникли музеї і культурні центри, концертні зали і цілі квартали підприємств "творчої індустрії". Головна промзона Німеччини - Рурська область, стала культурною столицею Європи 2010 року і одним з важливих туристичних центрів.

25 вересня в гостей конференції буде можливість поспілкуватися з Дітером Горні, креативним директором проекту "Рур 2010 - Культурна столиця Європи". Також про досвід цієї індустріальної зони розповість Ульріх Борсдорф, директор музею Цехе Цольферайн, - колишнього шахтового й гірничо-збагачувального комплексу Цольферайн, визнаного сьогодні пам'ятником культури світового значення ЮНЕСКО. Не менш важливим є і досвід Росії, де на даний момент здійснюються кілька культурних проектів, націлених на відродження ізольованих від культурного життя провінцій. Досвідом реалізації одного з таких проектів - Першої Уральської індустріальної бієнале - поділиться її куратор, арт-критик, провідний експерт у галузі українського мистецтва, куратор виставки українських художників "Якщо" в Пермі Катерина Дьоготь.

Про особливий шлях українського мистецтва, його перспективи і можливості буде говорити куратор, заступник директора з музейної та виставкової діяльності Культурно-мистецького та музейного комплексу "Мистецький Арсенал", Олександр Соловйов. Крім того, у конференції візьмуть участь представники культурних інститутів європейських країн і ЄС в Україні, різних українських культурних інституцій (як столичних, так і регіональних), а також експерти з Франції, Великобританії та інших країн. 

26 вересня гості, учасники конференції і журналісти стануть першими, хто побачить арт-майданчик фонду "Ізоляція. Платформа культурних ініціатив", що виник на території заводу "Ізоляція". Архітектори проекту - лондонці Крістc Ернстонс (Krists Ernstons) і Рік Роуботам (Rick Rowbotham) - поділяться планами перебудови приміщення та території. І хоча на даний момент облаштування арт-майданчика ще не завершене, вже зараз тут реалізований виставковий проект "Ізоляція 2.0".

У рамках арт-резиденцій своє бачення сьогодення і майбутнього "Ізоляції" представлять молоді, але славні українські художники, які працювали протягом декількох тижнів у заводському "арт-цеху", Давид Чічкан, Володимир Кузнєцов, Apl315 і Гамлет Зіньковський, а також київський живописець Юрій Пікуль. За задумом берлінського куратора Адама Нанкервіса, експозиція, побудована на взаємодії інсталяції, вуличного мистецтва та живопису, зв'яже в єдине ціле індустріальну архітектуру і навколишнє середовище, подарувавши новий вигляд цьому місцю. 

Широка публіка зможе ознайомитися з виставкою і самим культурним центром 2-3 жовтня, а також 9-10 жовтня. Масштабне відкриття арт-майданчику  "Ізоляція. Платформа культурних ініціатив" відбудеться навесні 2011 року.  

Місце проведення конференції: Актова зала (5-й поверх) в будівлі колишнього Міністерства вугільної промисловості (Мін. Вугілля), вул. Артема, 97, Донецьк. Культурний центр  "Ізоляція. Платформа культурних ініціатив": вул.Світлого Шляху, 3, Донецьк www.izolyatisa.org 

 

Контакти

  • Анастасія Алексєєва
  •  PR-координатор
  • Міжнародний благодійний фонд “Ізоляція. Платформа культурних ініціатив”
  • [email protected]
  • 38 (095) 439 45 27
  • 38 (067) 369 89 29
  • http://www.izolyatsia.org/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.