bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

«Захист прав дитини в процесі деінституціалізації»
10.11.2008

17-18 листопада 2008 року в Києві вперше в Україні відбудеться Міжнародна практична конференція «Захист прав дитини в процесі деінституціалізації». Метою конференції є вироблення єдиних підходів органів влади та громадських організацій до розуміння і здійснення реформування системи опіки та піклування в Україні.

Протягом останніх років у нашій державі відбуваються позитивні зміни щодо забезпечення права кожної дитини, позбавленої батьківського піклування, на зростання в сімейному оточенні через розвиток сімейних форм виховання. Зокрема, затверджена державна цільова соціальна програма реформування системи закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Проте, й надалі в Україні діє 275 інтернатних закладів, де виховується до 30 тисяч посиротілих дітей та 357 спеціальних шкіл-інтернатів для дітей з особливими потребами, в яких виховується більше 40 тисяч дітей. Кожного дня в Україні 50 дітей залишаються без батьківського піклування.

Реформування інтернатів відбувається повільними темпами і розглядається переважно лише як зменшення кількості дітей у цих закладах або скорочення останніх. Ефективні програми, спрямовані на запобігання влаштуванню дітей до інтернатних закладів, на своєчасну підтримку сімей, які потрапили в складні життєві обставини, практично відсутні. Виявлення кризових сімей, яких в Україні налічується майже 144 тис., відбувається на етапі, коли сім’я потребує термінової реабілітації, а не на етапі профілактичної роботи. До того ж керівники місцевих громад у більшості випадків не відчувають своєї відповідальності за надання допомоги дітям та сім’ям, які її потребують.

Під час конференції організатори спробують ґрунтовно розкрити питання, як запобігти потраплянню дітей до інтернатів, забезпечити цілісне бачення кроків реформ від центрального до місцевого рівнів, враховуючи інтереси кожної дитини, надати відповіді на дискусійне запитання: чи необхідно реформувати всі інтернатні заклади, чи спрямувати реформи тільки на заклади для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

До участі в конференції запрошені Віце-прем’єр-міністр України, Міністр України у справах сім’ї, молоді та спорту; представники міністерств: охорони здоров’я, освіти і науки, праці та соціальної політики; представники соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді і служб у справах дітей обласних та районних органів виконавчої влади, національних, регіональних та місцевих громадських організацій. Також у роботі конференції візьмуть участь експерти з Румунії, Болгарії, Великобританії, Білорусії, Боснії і Герцеговини, Росії, Естонії та ін. країн.

Організатори конференції: Міністерство України у справах сім’ї, молоді та спорту, Представництво благодійної організації «Надія і житло для дітей» в Україні, Представництво Дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.