bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Об’єднання зусиль з метою координації послуг для дітей та молоді, вразливих до інфікування ВІЛ
19.05.2010

18 травня 2010 року міжнародна організація HealthRight International (Право на здоров’я) спільно з Київським міським центром соціально-психологічної допомоги та Київським міським центром соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді провели круглий стіл за темою «Співпраця громадських, державних та міжнародних організацій в інтересах дітей та молоді м. Києва, вразливих до інфікування ВІЛ».

У заході взяли участь більше 30 представників державних та громадських організацій, які здійснюють соціальний супровід та профілактичну роботу серед дітей та молоді, в тому числі дівчаток та жінок, вразливих до інфікування ВІЛ в місті Києві. Учасники круглого столу проаналізували ситуацію щодо надання соціальних, медичних, психологічних та профілактичних послуг дітям та молоді, в тому числі дівчатам та жінкам, вразливим до інфікування ВІЛ, визначили потреби в додаткових послугах, можливості розширення спектру надання послуг та підвищення їх якості для зазначеної категорії.

Круглий стіл дав практичні результати. Так було визначено шляхи взаємодії між надавачами послуг з метою ефективного перенаправлення до партнерських організацій дітей та молоді, вразливих до інфікування ВІЛ, для отримання соціальних, медичних, психологічних та профілактичних послуг.


«ВІЛ-інфекція серед підлітків та молоді груп ризику – це поєднання складних медичних, соціальних і психологічних проблем, котрі загострюють усі інші проблеми цієї цільової групи. Водночас, багато соціально-психологічних чинників є факторами ризику інфікування ВІЛ»,– сказала Галина Скіпальська, директор представництва організації HealthRight International (Право на здоров’я), презентувавши результати дослідження, проведеного в 2008 році в м. Київ, Одеса та Донецьк. 

  • 58 (18,6%) з 311 учасників дослідження в м. Києві мали позитивні результати експрес-тестування на ВІЛ.
  •  cеред усіх учасників дослідження в м. Києві 161 (51,8%) мали досвід вживання наркотиків ін’єкційним шляхом.

Факторами, для яких простежується статистично значимий зв’язок з інфікуванням ВІЛ, виявились наступні:

  1. досвід ночівлі на вулиці чи за межами постійного помешкання впродовж понад трьох місяців,
  2. відсутність роботи, досвід захворювань, що передаються статевим шляхом та вагітності, досвід вживання наркотиків.
  • практично усі учасники мали досвід статевого життя (97,8%); 
  • лише 128 (42,1%) підтвердили використання презерватива під час останнього статевого контакту;
  • 143 (46,0%) вказали на досвід вагітності чи захворювань, які передаються статевим шляхом.

«Особливу підгрупу становлять дівчата та молоді жінки, які проживають або працюють на вулиці. Основними факторами, які передують їхньому виходу на вулицю є відсутність житла, батьківського піклування, професійних навичок тощо.Перебуваючи на вулиці, вони стикаються із більшим, ніж юнаки та чоловіки, спектром загроз, у тому числі, щодо інфікування ВІЛ», – сказала Юлія Зінова, директор проекту представництва організації HealthRight International (Право на здоров’я), презентувавши учасникам круглого столу проект «Доступ до тестування на ВІЛ-інфекцію, профілактичних та інших послуг для дівчат та молодих жінок груп ризику в Україні».

Проект, фінансований СНІД Фондом Елтона Джона, має на меті розширити доступ дівчат та молодих жінок, які опинилися в складних життєвих обставинах до соціальних, медичних, юридичних та інших послуг у місті Києві, покращити послуги, які надаються та забезпечити співпрацю між недержавними та державними надавачами послуг.

Заступник директора Київського міського центру соціальних служб для сімї, дітей та молоді Сук Людмила Борисівна відзначила важливість надання додаткових послуг кризовим категоріям дітей та молоді. Соціальний супровід є головною складовою у комплексному вирішенні їхніх медико-соціальних проблем. З цією метою Київський міський центр соціальних служб для сімї, дітей та молоді налагодив взаємодію урядових та неурядових організацій. В місті було створено мультидисциплінарні команди, що значно покращить ринок соціальних послуг в сфері профілактики ВІЛ-інфекціїї.

Директор Київського міського центру соціально-психологічної допомоги Крупчинська Людмила Іванівна винесла на обговорення питання покращення взаємодії закладів соціального обслуговування м. Києва, державних та громадських організацій щодо здійснення соціального супроводу осіб, які знаходяться в складних життєвих обставинах. Вона також ознайомила учасників круглого столу з досвідом роботи Київського міського центру соціально-психологічної допомоги в наданні соціальних послуг та співпраці з іншими надавачами послуг з зазначеною категорією клієнтів.

За додатковою інформацією, просимо звертатись за телефоном: (044) 425 46 13 або за електронною поштою: [email protected]

 

 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.